search icon

Bloomberg

Ποια Ερμού; Η Oxford Street εκπέμπει SOS – Βροχή «λουκέτων»

Τουλάχιστον το ένα πέμπτο των καταστημάτων του πιο διάσημου εμπορικού δρόμου του Λονδίνου «κατεβάζει ρολά» - Καθώς βαθαίνει η ύφεση της βρετανικής οικονομίας, υπολογίζεται ότι περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν στο West End μέχρι τον Μάρτιο

Τουλάχιστον το ένα πέμπτο των καταστημάτων της Oxford Street, του πιο διάσημου εμπορικού δρόμου του Λονδίνου, «κατεβάζει ρολά» εγκαταλείποντας και την τελευταία ελπίδα για ανάκαμψη.

Σύμφωνα με στοιχεία επαγγελματικών ενώσεων, ο τερματισμός του πρόσφατου lockdown αναμένεται να αφήσει εκτός εργασίας περισσότερους από 50.000 εργαζόμενους στους κλάδους του λιανικού εμπορίου και της φιλοξενίας.

Η «New West End Company», η οποία εκπροσωπεί εκατοντάδες επιχειρήσεις στη «βασίλισσα» του λιανεμπορίου και ψυχαγωγίας του Λονδίνου, σημειώνει ότι 57 από τα 264 καταστήματα στην Oxford Street έχουν ήδη βάλει οριστικό λουκέτο.

Καθώς βαθαίνει η ύφεση της βρετανικής οικονομίας, υπολογίζεται ότι περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν στην περιοχή του West End μέχρι τον Μάρτιο, εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα σύντομα, σημειώνει ισχυρό το λόμπι του λιανεμπορίου.

Το West End δέχθηκε το ισχυρότερο οικονομικό πλήγμα από την πανδημία σε ολόκληρη τη χώρα, ανέφερε ο Πίτερ Ρότζερς, πρόεδρος του λόμπι, σε επιστολή του προς τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

Τα έσοδα των επιχειρήσεων της περιοχής είναι μειωμένα κατά περισσότερο από 80% σε λιγότερο από 2 δισ. λίρες (2,8 δισ. δολάρια) στο δωδεκάμηνο από τον Μάρτιο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο έναν χρόνο πριν.

«Το μοναδικό οικοσύστημα του West End αρχίζει να καταρρέει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η επιβολή lockdown, το «πάγωμα» της ταξιδιωτικής δραστηριότητας και η απροθυμία των καταναλωτών να κάνουν τα ψώνια τους σε πολυσύχναστες περιοχές έχουν επιφέρει ισχυρό πλήγμα το Λονδίνο, ασκώντας ασφυκτική πίεση σε λιανεμπόρους και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πρόσφατα μάλιστα η ιστορική αλυσίδα ενδυμάτων Debenhams ανακοίνωσε το κλείσιμο 118 καταστημάτων, ανάμεσα στα οποία και το κατάστημα -«ναυαρχίδα» της εταιρείας στον πάλαι ποτέ πολυσύχναστο δρόμο της βρετανικής πρωτεύουσας.

Ενώ ορισμένα λουκέτα αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης, υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι ότι, δίχως συλλογική δράση, η Oxford Street θα μπορούσε να απολέσει τη γοητεία της σε λιανοπωλητές και καταναλωτές.

Στην επιστολή του, ο Ρότζερς ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα φοροελάφρυνσης για τους επιχειρηματίες αλλά και τους τουρίστες. Επιπλέον, ζήτησε τη λήψη στοχευμένων μέτρων στήριξης των φορέων της αγοράς.

«Αφήνοντας ελεύθερες τις δυνάμεις της αγοράς, το West End θα ανακάμψει, αλλά όχι μακροπρόθεσμα και όχι πριν να γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά στη διεθνή εικόνα της Βρετανίας», επεσήμανε ο Ρότζερς.

Διαβάστε ακόμα: 

Πλακιωτάκης: Τα win-win μέτρα για την ενίσχυση της ελληνικής σημαίας

Οικογένεια Παπαγιάννη: Από την «περιπέτεια» της ΒΙΚΗ, στο success story με το ελληνικό χαβιάρι

«Τέλος χρόνου» για Σωκράτη Κόκκαλη και Intralot: Τι θα αποφασίσουν οι ομολογιούχοι

Exit mobile version