Τα ακίνητα τα οποία είναι ευάλωτα σε πλημμύρες ενδέχεται να χάσουν σχεδόν το 50% της αξίας τους, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ προς τις τράπεζες της Ευρώπης. Το κλιματικό στρες τεστ θα λάβει χώρα τους επόμενους μήνες.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπεριλαμβάνει πιθανότητα μείωσης της αξίας των ακινήτων κατά 45% σε περιοχές με υψηλή πιθανότητα πλημμύρων, σύμφωνα με τον Fernando de la Mora, στέλεχος της Alvarez & Marsal, αυξάνοντας την πιθανότητα έκθεσης τόσο των γερμανικών, όσο και των ολλανδικών τραπεζικών ιδρυμάτων, μεταξύ άλλων.
Σημειωτέον πως η Ευρώπη βίωσε καταστροφικές πλημμύρες το 2021 οι οποίες έπληξαν κυρίως μέρη της δυτικής Γερμανίας και του Βελγίου.
Γι αυτόν το λόγο η ΕΚΤ πιέζει τις τράπεζες στο να λάβουν υπόψη τους κινδύνους αυτούς, ως οδυνηρό αλλά αναπόφευκτο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Μεταξύ των στρες τεστ της ΕΚΤ στην αγορά ακινήτων, θα ληφθούν υπόψη και παράγοντες όπως το επιπλέον κόστος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της ενεργειακής απόδοσης των ακινήτων.
Η περσινή έρευνα της ΕΚΤ αποκάλυψε πως το 22% της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών οφείλεται σε φυσικές καταστροφές. Εξ αυτού, πάνω από το 50% οφείλεται σε πυρκαγιές, και το υπόλοιπο σε πλημμύρες. Tα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο αναφέρουν πως τα τραπεζικά ιδρύματα με τη μεγαλύτερη έκθεση σε πλημμύρες βρίσκονται σε χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ σε πυρκαγιές στην Ιταλία και την Ισπανία.
Μέρος του στρες τεστ θα αποτελέσει και η μελλοντική έκθεση των τραπεζών κρατών που θα λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία εξορύξεων, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κλιματική αλλαγή, οι εξορυκτικές μπορεί να βιώσουν αύξηση των credit spreads τους κατά 42 μονάδες βάσης μέχρι το 2050 εάν υπάρξει προγραμματισμένη και οργανωμένη μετάβαση σε καθεστώς χαμηλών εκπομπών αερίου. Αντιθέτως, σε περίπτωση αποδιοργανωμένης μετάβασης, τα spreads αυτά θα καταγράψουν αύξηση 350 μονάδων βάσεως μέχρι το 2030, σύμφωνα με τον de la Mora.
Τα μακροπρόθεσμα σενάρια είναι σχετικά χαλαρά, σύμφωνα με τον αναλυτή, αφού η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται πως θα καταγράψει ανάπτυξη της τάξης του 55% μέχρι και το 2050 σε περίπτωση οργανωμένης μετάβασης και 45% σε αντίθετη περίπτωση ακινήτων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές.
Το στρες τεστ θα λάβει χώρα από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο, ενώ τα στοιχεία θα δημοσιευθούν το τρίτο τρίμηνο του 2022. Η ΕΚΤ έχει πολλάκις καταφερθεί ενάντια στην τραπεζική βιομηχανία για την έλλειψη παροχής δεδομένων όσον αφορά την έκθεση των τραπεζών σε κλιματικά ρίσκα.
Διαβάστε ακόμη:
Μαρία Αγγελικούση: Δύο δισ. δολ. το ναυπηγικό πρόγραμμα της Maran Gas για 10 νεότευκτα LNG
«Αρχοντικό Χατζηγάκη»: Βγαίνει στο σφυρί το 5άστερο «διαμάντι» των Τρικάλων
Δημήτρης Φαφαλιός: Υπέρ της πρότασης της ΕΕ για συνυπευθυνότητα στις εκπομπές ρύπων