Σε μια αιφνιδιαστική εξέλιξη, η Pfizer ανακοίνωσε ότι σταματά την ανάπτυξη του χαπιού κατά της παχυσαρκίας danuglipron, έπειτα από την εμφάνιση πιθανής ηπατικής βλάβης σε έναν συμμετέχοντα σε κλινική δοκιμή.

Η φαρμακευτική εταιρεία δεν θα προχωρήσει το φάρμακο στη φάση 3 των δοκιμών, επιλέγοντας αντ’ αυτού να στραφεί σε θεραπείες πρώιμου σταδίου στον τομέα της παχυσαρκίας.

Το πλήγμα αυτό έρχεται τη στιγμή που η Pfizer είχε θέσει ως στρατηγική προτεραιότητα την είσοδο στην αγορά των θεραπειών απώλειας βάρους, σε μια προσπάθεια να αναπληρώσει την πτώση των εσόδων από εμβόλια και φάρμακα για την Covid-19. Η αγορά απώλειας βάρους προβλέπεται να φτάσει τα 130 δισ. δολάρια έως το 2030, με θεραπείες όπως τα ενέσιμα σκευάσματα των Novo Nordisk και Eli Lilly να κυριαρχούν.

Η μετοχή της Pfizer υποχώρησε κατά περίπου 1% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, ενώ οι μετοχές των ανταγωνιστών κατέγραψαν άνοδο. Κατά 4,6% ενισχύεται η Novo Nordisk και κατά 2,3% η Eli Lilly. Η Viking Therapeutics, βιοτεχνολογική εταιρεία των ΗΠΑ που επίσης αναπτύσσει χάπι για την απώλεια βάρους, «εκτοξεύθηκε» κατά 20%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Pfizer είχε μείνει πίσω στον ανταγωνισμό. Η Eli Lilly έχει στην αγορά τη Zepbound, μία ένεση που έλαβε έγκριση το 2023 και κατέγραψε πωλήσεις σχεδόν 5 δισ. δολαρίων ετησίως, ενώ ταυτόχρονα προχωρά και με στοματική θεραπεία στη φάση 3. Αντίστοιχα φάρμακα αναπτύσσουν και οι AstraZeneca και Structure Therapeutics.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το danuglipron προκαλεί ανησυχίες. Νωρίτερα η Pfizer είχε διακόψει την ανάπτυξη της διπλής ημερήσιας δοσολογίας, λόγω υψηλών ποσοστών ναυτίας που οδήγησαν σε εγκατάλειψη της μελέτης από πολλούς συμμετέχοντες. Επιπλέον, λίγους μήνες πριν, η εταιρεία είχε ήδη εγκαταλείψει ένα ακόμη χάπι κατά της παχυσαρκίας, λόγω ανησυχητικών ηπατικών επιδράσεων.

Η νέα αποτυχία, πάντως, ίσως λειτουργήσει καθησυχαστικά για ορισμένους επενδυτές, που διατηρούσαν αμφιβολίες για την εμπορική βιωσιμότητα του danuglipron έναντι των ισχυρών ανταγωνιστών. Ωστόσο, ενδέχεται να ωθήσει την Pfizer να αναζητήσει εξαγορές προκειμένου να καλύψει το στρατηγικό κενό που αφήνει η εγκατάλειψη του φαρμάκου.

Η απόφαση επιτείνει την πίεση στον CEO Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος έχει παρουσιάσει κατ’ επανάληψη το εσωτερικό χαρτοφυλάκιο της Pfizer ως υποτιμημένη πηγή μελλοντικής ανάπτυξης. Η φαρμακευτική αναμένεται να χάσει περίπου 15 δισ. δολάρια σε έσοδα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, λόγω λήξης πατεντών σε βασικά σκευάσματα.

Αν και η Pfizer έχει προχωρήσει σε σειρά εξαγορών δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν έχει ακόμη καταφέρει να δημιουργήσει νέα φαρμακευτικά blockbusters, ενώ η εσωτερική ερευνητική της δραστηριότητα δεν έχει φέρει ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Η μετοχή της έχει χάσει πάνω από 60% της αξίας της από τις κορυφές της στη διάρκεια της πανδημίας το 2021.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Συνολικά έσοδα $15,1 δισ. το α’ τρίμηνο – Σε $14,12 τα κέρδη ανά μετοχή

AEGEAN: Πού θα πετάξουν οι Έλληνες το Πάσχα σε Ελλάδα και εξωτερικό – Οι top προορισμοί (πίνακες)

Άπιαστο όνειρο η απόκτηση προσιτής κατοικίας – Τι δείχνει η μελέτη της Alpha Bank (διάγραμμα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα