Το πετρέλαιο σταθεροποιήθηκε μετά από τριήμερο ράλι, με την απειλή της διακοπής της προσφοράς από τη Λιβύη να αντισταθμίζεται από τις ακόμα ασταθείς προοπτικές της ζήτησης. Μάλιστα, στη συνεδρίαση της Τρίτης οι τιμές υποχωρούν κοντά στο 2%, με αποτέλεσμα το Brent να διαπραγματεύεται στα όρια των 80 δολαρίων το βαρέλι μετά από άνοδο 7% στο πιο έντονο τριήμερο ράλι από τον περασμένο Απρίλιο, ενώ το αμερικανικό αργό βρίσκεται στα επίπεδα των 76 δολαρίων.

Η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης κήρυξε ανωτέρα βία -μια νομική ρήτρα που επιτρέπει τη μη πραγματοποίηση αποστολών – σε όλα τα πετρελαϊκά πεδία, τους τερματικούς σταθμούς και τις εγκαταστάσεις, καθώς βρίσκεται σε κόντρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης για τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας και του πετρελαϊκού πλούτου του μέλους του ΟΠΕΚ.

«Η Λιβύη κινδυνεύει και πάλι να χάσει όλες τις εξαγωγές πετρελαίου στα ανατολικά της χώρας», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της RBC Capital Markets LLC, συμπεριλαμβανομένης της Helima Croft. Αν κλείσουν όλα τα ανατολικά κοιτάσματα πετρελαίου, η χώρα θα έχει μόνο ένα μεγάλο κοίτασμα που θα έχει απομείνει σε λειτουργία, ανέφεραν.

Το αργό έχει επιστρέψει σε κέρδη για το έτος, υποστηριζόμενο από τις ενδείξεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει σύντομα τα επιτόκια, τις γεωπολιτικές εντάσεις και την προμήθεια πειθαρχία του ΟΠΕΚ+. Αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις αδύναμες προοπτικές ζήτησης, ιδίως στην Κίνα, τον Νο 1 εισαγωγέα στον κόσμο.

Οι προοπτικές για το αργό εξακολουθούν να είναι δυσοίωνες, με τις κορυφαίες τράπεζες της Wall Street να είναι όλο και περισσότερο δυσαρεστημένες.

Η Goldman Sachs Group Inc. και η Morgan Stanley αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για την τιμή του μπρεντ προς τα κάτω, αναμένοντας ότι οι τιμές θα είναι κατά μέσο όρο κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος.

Η απειλή για τις εξαγωγές από τη Λιβύη ακολούθησε την ανταλλαγή πυρών μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ το Σαββατοκύριακο, η οποία αναζωπύρωσε τους φόβους ότι θα επηρεάσει τις φυσικές εξαγωγές από τη Μέση Ανατολή. Ενώ και τα δύο μέρη δήλωσαν ότι έχουν ολοκληρώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις προς το παρόν, η αγορά εξακολουθεί να παρακολουθεί για ενδείξεις περαιτέρω επιπτώσεων από τον πόλεμο στη Γάζα.

Τι προβλέπουν Goldman Sachs και Morgan Stanley για τον μαύρο χρυσό

Οι Goldman Sachs Group Inc. και Morgan Stanley  μειώνουν τις προβλέψεις για την πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού καθώς αυξάνονται οι παγκόσμιες προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων και των προμηθειών του ΟΠΕΚ+.

Οι δύο τράπεζες προβλέπουν πλέον ότι το 2025 η μέση τιμή του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς Brent θα διαμορφωθεί κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, με την αναθεωρημένη πρόβλεψη της Goldman να μειώνεται στα 77 δολάρια, ενώ η Morgan Stanley βλέπει τα futures να κυμαίνονται από 75 έως 78 δολάρια. Και οι δύο αναμένουν ότι η αγορά αργού θα είναι πλεονασματική, με τις τιμές να πιέζονται προς τα κάτω σε διάστημα 12 μηνών.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αντιστρέψει τις εθελοντικές περικοπές της προσφοράς μπορεί να σημαίνει ότι το καρτέλ στοχεύει στη «στρατηγική τιθάσευση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Goldman, μεταξύ των οποίων και ο Ντάαν Στρούβεν, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι τιμές του αργού θα μπορούσαν να υποσκελίσουν τις αναθεωρημένες προβλέψεις της σε διάφορα σενάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες – χάνοντας προσωρινά όλα τα κέρδη τους από την αρχή του έτους – καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για την επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα, την αύξηση των προμηθειών εκτός του ΟΠΕΚ+, καθώς και για τα σχέδια της ομάδας να χαλαρώσει τους υφιστάμενους περιορισμούς της παραγωγής της. Ενώ το καρτέλ ήταν πρόθυμο να θυσιάσει μερίδιο αγοράς παρακρατώντας βαρέλια για να στηρίξει τις τιμές, το δοκιμαστικό σχέδιο αποκατάστασης της παραγωγής μπορεί να αλλάξει αυτή τη στάση.

«Οι αγορές αργού πετρελαίου παραμένουν ελλειμματικές, αλλά είναι πιθανότατα τόσο σφιχτές όσο θα είναι για αρκετό καιρό», ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Morgan Stanley, μεταξύ των οποίων οι Martijn Rats και Charlotte Firkins. Μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2024, «το ισοζύγιο πιθανότατα θα επανέλθει σε ισορροπία και εκτιμούμε πλεόνασμα το 2025», ανέφεραν.

Το αργό τύπου μπρεντ διαπραγματεύτηκε τελευταία φορά περίπου στα 81 δολάρια το βαρέλι, και έχει κατά μέσο όρο γύρω στα 83 δολάρια μέχρι στιγμής φέτος. Μεταξύ των σεναρίων της Goldman, ανέφερε ότι το Brent θα μπορούσε να πέσει στα 60 δολάρια αν η κινεζική ζήτηση πετρελαίου παρέμενε αμετάβλητη, στα 63 δολάρια αν οι ΗΠΑ επέβαλαν οριζόντιο δασμό 10% στις εισαγωγές αγαθών και στα 61 δολάρια αν ο ΟΠΕΚ ανέτρεπε πλήρως τις επιπλέον περικοπές των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Κοντά στα ιστορικά υψηλά οι μετοχές εν μέσω θετικών προοπτικών

Τράπεζα Πειραιώς: Το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές επηρέασε τον δείκτη των αγροτικών προϊόντων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ