Οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν μικρή μεταβολή, καθώς οι προβλέψεις για αδύναμη ζήτηση και υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης και διυλισμένων προϊόντων έθεσαν εμπόδιο στα κέρδη τα οποία αναμένονταν από τον πρόσθετο γύρο κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωσαν πτώση 11 σεντς στα 73,41 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 27 σεντς στα 70,02 δολάρια.

«Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις εκτιμήσεις του ΙΕΑ για το ισοζύγιο της αγοράς για το 2025, οι οποίες θα αντανακλούν την πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΠΕΚ», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμά τους.

Στον κορυφαίο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αποθέματα βενζίνης και διυλισμένων προϊόντων αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.

Η αδύναμη ζήτηση, ιδίως στον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα, και η αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ+ ήταν δύο παράγοντες πίσω από την κίνηση αυτή. 

Ωστόσο, οι επενδυτές αναμένουν αύξηση της κινεζικής ζήτησης, αφού το Πεκίνο παρουσίασε αυτή την εβδομάδα σχέδια για την υιοθέτηση μιας «κατάλληλα χαλαρής» νομισματικής πολιτικής το 2025, η οποία θα μπορούσε να τονώσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο αυτόν τον μήνα, αλλά παρέμεινε ανθεκτική, όπως ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan σε πρόσφατο σημείωμά τους.

«Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου την τελευταία εβδομάδα περιορίστηκε μετά από μια μικρή μείωση της κατανάλωσης καυσίμων αεροσκαφών σε μεγάλο μέρος του κόσμου», αναφέρεται στο σημείωμα.

Οι κινεζικές εισαγωγές αργού αυξήθηκαν επίσης σε ετήσια βάση για πρώτη φορά σε διάστημα επτά μηνών τον Νοέμβριο, σημειώνοντας αύξηση άνω του 14% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η αγορά θα παρακολουθεί τώρα στενά τις ενδείξεις σχετικά με την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Σημειωτέον πως οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, αφού οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για το 15ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στοχοποίησαν τον «σκιώδη στόλο» των πλοίων που βοήθησε τη Ρωσία να παρακάμψει το ανώτατο όριο τιμών των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που επέβαλε το γκρουπ των G7 στο, μεταφερόμενο μέσω της θαλάσσιας οδού, ρωσικό αργό πετρέλαιο το 2022.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι αναφορές για πιθανή αυστηροποίηση των αμερικανικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αποσκοπεί στο να επιδεινώσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αναζητούν δημιουργικούς τρόπους για να μειώσουν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, προσθέτοντας ότι η χαμηλότερη παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο δημιουργεί μια ευκαιρία για περισσότερες κυρώσεις.

Η άποψη του ΙΕΑ

Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θα αντιμετωπίσουν πλεόνασμα το επόμενο έτος, παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ+, όπως δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Οι παγκόσμιες αγορές θα έχουν πλεόνασμα 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, αν το γκρουπ προχωρήσει με τα σχέδιά του για αναζωογόνηση της παραγωγής από τον Απρίλιο, όπως προέβλεψε ο ΙΕΑ σε μηνιαία έκθεσή του. Ακόμα κι αν ο ΟΠΕΚ+ ακυρώσει εντελώς τις αυξήσεις του επόμενου έτους, θα εξακολουθεί να υπάρχει πλεόνασμα 950.000 βαρελιών ημερησίως.

Ο ΟΠΕΚ+, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, συμφώνησε στις 5 Δεκεμβρίου για άλλη μια φορά να αναβάλλει τα σχέδια για την αποκατάσταση της περιορισμένης παραγωγής εν μέσω της πτώσης των τιμών του αργού και να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων όταν αυτές αρχίσουν το β’ τρίμηνο του ερχόμενου έτους.

Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2025, ή περίπου 1%, σύμφωνα με τον ΙΕΑ. Αλλά ο οργανισμός προβλέπει ότι οι προμήθειες εκτός του ΟΠΕΚ+ θα αυξηθούν κατά περίπου 36% περισσότερο, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τον Καναδά και τη Γουιάνα.

Η καθυστέρηση του ΟΠΕΚ+ «μείωσε σημαντικά την πιθανή υπερπροσφορά που επρόκειτο να προκύψει το επόμενο έτος», δήλωσε ο οργανισμός. Παρ’ όλα αυτά, «η ισχυρή αύξηση της προσφοράς από τις χώρες εκτός του ΟΠΕΚ+ και η σχετικά μέτρια αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου αφήνουν την αγορά με πλεόνασμα προσφοράς», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Bloomberg

Εδώ και αρκετούς μήνες, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι εταίροι του προσπαθούν να αποκαταστήσουν την παραγωγή που αδρανοποιήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά εμποδίζονται από την επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς.

Η συμμαχία αγωνίζεται επίσης να διασφαλίσει ότι τα μέλη της τηρούν τα συμφωνηθέντα όρια παραγωγής. Τον Νοέμβριο, υπερέβησαν συλλογικά τις ποσοστώσεις κατά 680.000 βαρέλια ημερησίως, με κινητήρια δύναμη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ και τη Ρωσία, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

Η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 840.000 βαρέλια ημερησίως και θα ανέλθει κατά μέσο όρο στα 102,8 εκατομμύρια ημερησίως φέτος, προβλέπει ο οργανισμός. Η αύξηση θα επικεντρωθεί στις πρώτες ύλες πετροχημικών προϊόντων, καθώς η ανάγκη για καύσιμα μεταφορών περιορίζεται από τη μετάβαση σε πιο αποδοτικά ή ηλεκτρικά οχήματα.

Ο ΟΠΕΚ έχει μειώσει τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης το 2024 κατά 27% σε πέντε διαδοχικές μηνιαίες υποβαθμίσεις, με τη μείωση στην τελευταία εκτίμησή του να είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η Νορβηγία θέλει να κόψει την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ευρώπη – Σημαντικές οι συνέπειες

Λαγκάρντ: Oι εμπορικοί δασμοί του Τραμπ είναι πιθανό να είναι πληθωριστικοί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα

Γιατί μειώνονται σαλάχια και καρχαρίες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα