Mετά από ένα καταστροφικό 2015, οι μετοχές και τα ομόλογα της Βραζιλίας επιδεικνύουν τα μεγαλύτερα κέρδη σε σχέση με τους εταίρους τους, παγκοσμίως. Οι φήμες πως έπεται, σύντομα, πτώση της Προέδρου της χώρας, Dilma Rousseff, δίνει τροφή στο ράλι, αφού η χώρα αναμένει κίνηση μετά την προσωρινή παράλυσή της.

Παρόλα αυτά, όποιος κι αν λάβει τα σκήπτρα της Rousseff θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα, από έναν πληγωμένο προϋπολογισμό μέχρι την αναβίωση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ν. Αμερικής από τη χειρότερη οικονομική κρίση της εδώ και έναν αιώνα.

Ιδού πέντε γραφήματα που παρουσιάζουν την κατάσταση:

 

Το κατά κεφαλή ΑΕΠ της χώρας είναι έτοιμο να συρρικνωθεί κατά 10% μετά από δύο χρόνια κρίσης, κάτι που παρομοιάζει την παρούσα κατάσταση με την κρίση της δεκαετίας του ’80 που βίωσε η χώρα. Η οικονομία θα παραμείνει στάσιμη το 2017, ενώ ο πληθωρισμός θα βρεθεί πάνω από το 6,5% του κυβερνητικού στόχου

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Βραζιλίας, το οποίο βρίσκεται περίπου στο 11% του ΑΕΠ, είναι μεγαλύτερο από όλες τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τα κόστη δανεισμού βρίσκονται στο 14,25%, και οι πληρωμές τόκων θα απομυζήσουν 20% των εσόδων της κυβέρνησης, πιέζοντας το δημόσιο χρέος πάνω από το 80% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, σύμφωνα με την Moody’s.

Καμία εταιρεία της Βραζιλίας δεν έχει προχωρήσει σε κεφαλαιακή αύξηση σε ξένες ομολογιακές αγορές από τον Οκτώβριο, λόγω του τεράστιου σκανδάλου που πλήττει την κρατική Petroleo Brasileiro.

Ο δείκτης Ibovespa της Βραζιλίας έχει να περηφανεύεται ράλι 24% βάσει δολαρίου, το οποίο όμως αντιτίθεται στην επιδείνωση των προοπτικών των εσόδων επιχειρήσεων.

Συνάμα, όλο και περισσότερες εταιρείες χρεοκοπούν. Τα δικαστήρια της Βραζιλίας έχουν να διακανονίσουν 5.500 αιτήσεις χρεοκοπίας από το 2015.