search icon

Bloomberg

Πενταρόφσκι: «Αν δεν ήμουν Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, θα μετανάστευα»

Το "πάγωμα" της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετατρέπει τους κατοίκους της γειτονικής χώρας σε οικονομικούς μετανάστες

Η αποστέρηση από τα Δυτικά Βαλκάνια, μιας σαφούς ευκαιρίας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενέχει τον κίνδυνο επιτάχυνσης του ήδη ανησυχητικού ρυθμού των ανθρώπων που μεταναστεύουν μακριά από τη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Στέβο Πενταρόφσκι είπε ότι η απόφαση της Γαλλίας να εμποδίσει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χώρα του και την Αλβανία – μετά από επιμονή του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, που υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξουν αυστηρότεροι κανόνες για μελλοντικά κράτη μέλη – το μόνο που πέτυχε είναι να εντείνει το αίσθημα της προδοσίας στην πιο ασταθή περιοχή της Ευρώπης.

Και καθώς το βιοτικό επίπεδο δείχνει να τελματώνεται, περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν εκείνες τις χώρες που ήδη υποφέρουν από συρρίκνωση του πληθυσμού και πολιτική απογοήτευση.

“Αν δεν ήμουν πρόεδρος, εγώ ο ίδιος θα έφευγα από τη χώρα μου”, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο Πενταρόφσκι στη βόρεια σερβική πόλη Νόβισαντ. Ο μέσος καθαρός μισθός είναι περίπου 400 ευρώ (440 δολάρια) μηνιαίως, κι αυτό σημαίνει ότι οι νέοι στη Βόρεια Μακεδονία δεν θέλουν να «σπαταλούν τη μόνη ζωή που έχουν ενώ οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ χρειάζονται χρόνια και χρόνια», όπως είπε ο πρόεδρος της χώρας.

Η απόρριψη της έναρξης ενταξιακών συνομιλιών από τον Μακρόν, ήταν ένα κρίσιμο πλήγμα για τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία υπέστη φέτος μια πολιτικά φορτισμένη αλλαγή ονόματος, προκειμένου να επιλύσει μια διαμάχη με τη γειτονική Ελλάδα. Η Αθήνα είχε ζητήσει την αλλαγή για να άρει το βέτο της για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Εκτός από την Αλβανία, οι άλλοι υποψήφιοι για ένταξη στην ΕΕ από τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η Σερβία, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και η Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Τώρα συζητούν για τη δημιουργία της δικής τους οικονομικής ένωσης, ενώ «παραμένουν στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ», δήλωσε ο Πενταρόφσκι.

Η ψυχρή υποδοχή από τα παλαιότερα κράτη- μέλη της ΕΕ δημιουργεί επίσης ανησυχίες ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ υστερεί, πλέον, σε επιρροή, καθώς η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία πιέζουν να αυξήσουν την επιρροή τους ακριβώς έξω από την ευρωπαϊκή επικράτεια.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να αντιμετωπίζει νέα γραφειοκρατικά εμπόδια, καθιστώντας το δρόμο μακρύτερο και πιο δύσκολο”, πρόσθεσε ο Πενταρόφσκι.

Exit mobile version