search icon

Bloomberg

Πατσαλίδης (ΕΚΤ): Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι απαιτούν προσεκτικές κινήσεις για τα επιτόκια

Ο Κύπριος κεντρικός τραπεζίτης βλέπει περιθώρια προσεκτικής μείωσης των επιτοκίων - Η ΕΚΤ κινδυνεύει να υποσκελίσει τον στόχο της προειδοποιούν Όλι Ρεν και Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει περιθώρια περαιτέρω μείωσης του κόστους δανεισμού, καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει το στόχο της, αλλά πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στους κινδύνους, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Χριστόδουλο Πατσαλίδη.

Ενώ η οικονομία των 20 χωρών του μπλοκ αναμφίβολα επιβραδύνεται και μπορεί να αποδειχθεί ασθενέστερη από ό,τι δείχνουν οι πιο πρόσφατες προβλέψεις, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τις πιέσεις στις τιμές, δήλωσε ο κ. Πατσαλίδης, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της κυπριακής κεντρικής τράπεζας. Ως εκ τούτου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να αποφύγουν την πολύ γρήγορη άρση του περιορισμού.

«Εάν δεν υπάρξουν ανοδικές εκπλήξεις στον πληθωρισμό, τότε θα μπορούσαμε και θα έπρεπε να συνεχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκιά μας», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον, όπου συμμετέχει στις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Ο Δεκέμβριος είναι ένας σημαντικός μήνας, διότι θα είναι διαθέσιμα πολύ περισσότερα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων νέων προβλέψεων. Έτσι, θα είμαστε σε καλύτερη θέση να αξιολογήσουμε τη στάση μας».

Οι δηλώσεις του έρχονται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η ΕΚΤ επιτάχυνε τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων της και η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ τροφοδότησε τις προσδοκίες μεταξύ οικονομολόγων και αγοράς ότι είναι πιθανή μια ακόμη κίνηση στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg την Τρίτη, δήλωσε ότι είναι σαφές ότι το κόστος δανεισμού θα μειωθεί περαιτέρω, ακόμη και αν δεν είναι ακόμη σαφές με ποιον ρυθμό.

Ο κ. Πατσαλίδης τάχθηκε υπέρ των σταδιακών βημάτων – σε αντίθεση με τις «σοβαρές περικοπές» – για να αποφευχθεί η τροφοδότηση της αστάθειας και της αβεβαιότητας. Η κίνηση με βήματα μισής μονάδας θα δικαιολογούνταν μόνο «εάν η κατάσταση επιδεινωθεί σημαντικά», είπε.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν είναι επί του παρόντος στα χαρτιά, παρά κάποιες απογοητευτικές έρευνες που υποδεικνύουν ασθενέστερη δραστηριότητα. Η ΕΚΤ εξακολουθεί να προσκολλάται στις προσδοκίες ότι οι ιδιωτικές δαπάνες θα ανακάμψουν καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί, οι μισθοί αυξάνονται και η αγορά εργασίας αντέχει. Οι εξαγωγές θεωρείται ότι θα ανακάμψουν επίσης, μεταδίδει το Bloomberg.

Αγκάθι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι

«Η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνεται, αλλά εξακολουθεί να οδεύει προς μια ήπια προσγείωση», δήλωσε. «Αλλά, φυσικά, υπάρχουν κίνδυνοι, όπως οι γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί. Το παγκόσμιο περιβάλλον γίνεται πιο επικίνδυνο και λιγότερο προβλέψιμο».
Οι εμπορικοί πόλεμοι προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς μειώνουν την ανάπτυξη και ενισχύουν τον πληθωρισμό – και μπορεί έτσι να φέρουν στασιμοπληθωριστικές δυνάμεις στην ευρωζώνη, πρόσθεσε.

«Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι σαφώς καθοδικοί», δήλωσε ο κ. Πατσαλίδης. «Αλλά δεν είναι τόσο ξεκάθαρο ότι η πορεία του πληθωρισμού οδεύει προς την ίδια κατεύθυνση, επίσης λόγω των πιθανών διαταραχών της προσφοράς, των τιμών του πετρελαίου και των εμπορικών πολέμων. Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι λίγο-πολύ ισορροπημένοι και δεν πρέπει να αγνοήσουμε τους ανοδικούς κινδύνους».

Οι απόψεις του διαφέρουν από εκείνες που εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα η Λαγκάρντ. Και εκείνη αναγνώρισε ανοδικούς και καθοδικούς κινδύνους, αν και υποστήριξε ότι υπάρχουν «λίγο περισσότεροι» από τους τελευταίους.

Άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προειδοποιούν ήδη ότι η ΕΚΤ κινδυνεύει να υποσκελίσει τον στόχο της για άλλη μια φορά. Ο Όλι Ρεν της Φινλανδίας και ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό της Γαλλίας ήταν μεταξύ εκείνων που προέτρεπαν τους συναδέλφους τους να έχουν κατά νου ένα τέτοιο σενάριο.

«Δεν νομίζω απαραίτητα ότι αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος να μην πετύχουμε τον στόχο μας είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο να τον υπερβούμε», δήλωσε ο κ. Πατσαλίδης. «Υπάρχουν ίσοι κίνδυνοι και στις δύο πλευρές».

Γι’ αυτό και αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να χρειάζεται μια περιοριστική στάση, πρόσθεσε.

«Αν ήμασταν απολύτως πεπεισμένοι» ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει το 2% νωρίτερα από την πρόβλεψη του περασμένου μήνα, «θα επανεξετάζαμε την πορεία της νομισματικής μας πολιτικής», είπε. «Αλλά δεν έχουμε ακόμη τα δεδομένα για να βγάλουμε σταθερά αυτό το συμπέρασμα».

Η μάχη κατά του πληθωρισμού «δεν έχει ακόμη κερδηθεί».

Διαβάστε ακόμη

Πώς λειτουργεί η ασφάλιση του σκιώδους στόλου της Ρωσίας (γράφημα)

Cenergy Holdings: Η διπλή «ψήφος εμπιστοσύνης» στην Hellenic Cables μετά την ΑΜΚ

ΔΝΤ: Δημοσιονομική βόμβα $100 τρισ. απειλεί την παγκόσμια οικονομία (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version