Η βραδεία ευρωπαϊκή καμπάνια εμβολιασμού έχει βρεθεί προ νέων προβλημάτων μετά από την άρση της χρήσης των εμβολίων ΑstraZeneca από κράτη-μέλη της ΕΕ λόγω φόβων παρενεργειών.
Η Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Κύπρος αποφάσισαν την παύση της χρήσης των εμβολίων της AstraZeneca τη Δευτέρα. Τώρα η ευρωπαϊκή καμπάνια εμβολιασμού κρέμεται από τις αποφάσεις της ΕΜΑ (European Medicines Agency) η οποία έχει προγραμματίσει συνάντηση για την Πέμπτη.
Αν και η άρση της χρήσης των συγκεκριμένων εμβολίων είναι παροδική και αναμένει τις αποφάσεις της ΕΜΑ, αποτελεί και πρόβλημα για την κοινωνική αποδοχή των εμβολίων. Η διαμάχη, επίσης, αποτελεί και αντιπαράδειγμα του ομαλού εμβολιασμού με τα εμβόλια AstraZeneca στη Βρετανία.
Πολιτικά προβλήματα
Η δραστική απόφαση για την άρση λόγω φόβων παρενεργειών προκαλεί επιπλέον πιέσεις για τα κράτη-μέλη τα οποία ήδη στενάζουν υπό τα απανωτά Lockdowns. Η απειλή επιπλέον ελλείψεων εμβολίων θα αυξήσει και τις πολιτικές πιέσεις. Το κόμμα της Μέρκελ, για παράδειγμα, έχει βρεθεί σε ναδίρ δημοτικότητας , ενώ το αντίστοιχο του Γάλλου Μακρόν βρίσκεται στα ίδια ποσοστά με το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν.
Τα ερωτήματα για τα εμβόλια της AstraZeneca έχουν πλήξει και τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας, η οποία το θεωρεί ως τρανό παράδειγμα της βρετανικής δημιουργικότητας. Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εκατομμύρια δόσεις AstraZeneca τα οποία δεν έχουν λάβει ακόμη το πράσινο φως από τον FDA, ενώ οι Αμερικανοί ρυθμιστές δεν δέχονται να εξάγουν τα εμβόλια στην Ευρώπη όπου πολλές χώρες έχουν ελλείψεις σε εμβόλια.
Αυτές οι ελλείψεις αποτελούν και το θέμα συζήτησης του Αυστριακού Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κούρτς και των ομολόγων του από τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβενία, τη Λετονία και την Κροατία την Τρίτη. Οι έξι ηγέτες παραπονιούνται για “άνιση” κατανομή εμβολίων στην ΕΕ, λόγω της επιλογής του εμβολίου της AstraZeneca.
Μετά την απαγόρευση του εμβολίου AstraZeneca από τη Δανία στις 11 Μαρτίου, η ΕΜΑ ανέφερε πως τα περιστατικά θρόμβωσης δεν αποτελούν αντικείμενο ανησυχίας αφού δεν ξεπερνούν τα περιστατικά θρόμβωσης στον γενικό πληθυσμό, με 30 περιστατικά σε 5 εκατομμύρια άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο. Η Σουηδία συνεχίζει τη χρήση του εμβολίου κανονικά.
Η στάση της Ελλάδας για το εμβόλιο της AstraZeneca
Όπως η Σουηδία έτσι και η χώρα μας δεν ανήκει στις χώρες που έχουν αναστείλει τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο σκεύασμα, αν και οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν τη σχετική διαμάχη και τα νέα επιστημονικά δεδομένα. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που μελέτησε τα μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί, «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca».
Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, «θα πρέπει να είμαστε νηφάλιοι και ψύχραιμοι… Εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει πει η Ευρώπη. Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αυτός δίνει αδειοδοτήσεις, εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του». Την εκτίμηση ότι τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί από την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου απέχουν πολύ από το να δημιουργούν ανησυχία, εξέφρασε και ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.
Προβλήματα εφοδιασμού και εμβολιασμού
Αν και η AstraZeneca έχει αλλάξει το πρόγραμμα διανομής της αρκετές φορές, αποτελεί καίριο σημείο της εμβολιαστικής προσπάθειας. Ακόμη και πριν την απαγόρευση, το βρετανικό εμβόλιο είχε αντιμετωπίσει προβλήματα παραγωγής. Ως αποτέλεσμα, η Astra θα διανείμει μόλις 100 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2021, το ⅓ του αρχικού ποσού.
Τριάντα εκατομμύρια δόσεις αναμένονται μέχρι το τέλος του τριμήνου, με τις επόμενες να αναμένονται το επόμενο τρίμηνο. Οσον αφορά τις απαγορεύσεις, η AstraZeneca έχει αναφέρει πως συνεργάζεται πλήρως με τις ευρωπαϊκές αρχές για επίλυση του προβλήματος. Η άρση έχει σταματήσει και τις προσπάθειες των υγειονομικών. 35 κέντρα εμβολίασμού στη Ρώμη και το Λάτσιο έχουν κλείσει. Το Βέλγιο και η Αυστρία έχουν υπογραμμίσει πως θα συνεχίσουν τους εμβολιασμούς αλλά θα παρακολουθούν στενά τα δεδομένα.
Μετά την απαγόρευση η ΕΜΑ συνεχίζει να υποστηρίζει πως «η πρόληψη του COVID ξεπερνά τα πιθανά ρίσκα του εμβολίου». Στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον υπεραμύνεται του εμβολίου, υπογραμμίζοντας πως ο βρετανικός ΕΟΦ είναι ο «ένας από τους πιο αυστηρούς οργανισμούς του κόσμου». 26 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου στη χώρα. Ο υπεύθυνος επί του εμβολιασμού στη Βρετανία, Αντονι Χάρντεν, ανέφερε στο BBC πως 3.000 θρομβώσεις στο γενικό πληθυσμό είναι κάτι το αναμενόμενο κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου εμβολιασμού, και δε συνάδουν με το εμβόλιο αυτό καθεαυτό.
Στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ανέφερε 7 διαφορετικές περιπτώσεις θρόμβωσης σε δείγμα 1,6 εκατομμυρίων πολιτών που είχαν λάβει το εμβόλιο. Ο χαμηλός αριθμός αυτός οδήγησε τον Καρλ Λάουτερμπαχ στο να επικρίνει την βιαστική άρση της χρήσης του εμβολίου.
Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα από τα τέσσερα εγκεκριμένα στην ΕΕ εμβόλια μεταξύ των Pfizer-BioNTech, Moderna και Johnson&Johnson.
Διαβάστε ακόμη
Πωλείται το πρώτο ξενοδοχείο της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη έναντι 18 εκατ. ευρώ
Ενοίκια: Έως το τέλος της εβδομάδας οι αποζημιώσεις Ιανουαρίου