Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πρέπει να είναι έτοιμοι να χειριστούν τις επιπτώσεις από τους πολιτικούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα.

Μιλώντας στο Ελσίνκι την Τετάρτη, λίγες ημέρες πριν οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των εκλογών, ο επικεφαλής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη που παρακολουθούν οι αξιωματούχοι προσφέρουν «μόνο ελάχιστα από τα πολλά πιθανά αποτελέσματα».

«Η νομισματική πολιτική απαιτεί μια διαχείριση των κινδύνων και των πιθανών σεναρίων, όχι μόνο των βασικών γραμμών», δήλωσε ο Πανέτα. «Οι πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί και απαιτούν ευαισθητοποίηση, ευελιξία και σχέδια δράσης ανάλογα με το κράτος».

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα σχόλια έρχονται σε μια ευαίσθητη στιγμή στην Ευρώπη, με την προοπτική ότι είτε ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν είτε μια αριστερή συμμαχία θα μπορούσε να κερδίσει τις περισσότερες έδρες στις επερχόμενες εκλογές της Εθνοσυνέλευσης. Το σκηνικό της περασμένης εβδομάδας οδήγησε τους επενδυτές να απαιτήσουν το υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου για τα γαλλικά ομόλογα από το 2012.

«Η πολιτική εναλλαγή μεταφράζεται φυσιολογικά σε αβεβαιότητα πολιτικής: τα νοικοκυριά και οι επενδυτές πρέπει να σχηματίσουν άποψη για το πώς οι επερχόμενες κυβερνήσεις θα χειριστούν πολλές κρίσιμες οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις», δήλωσε ο Πανέτα, χωρίς να αναφερθεί σε κάποια χώρα συγκεκριμένα.

Αγορά ομολόγων

«Μπορεί να προκαλέσει εκροές κεφαλαίων και υποτιμήσεις νομισμάτων, δημιουργώντας ανοδικές πιέσεις στις τιμές», είπε. «Αλλά θα μπορούσε επίσης να κλονίσει την εμπιστοσύνη και να αποδυναμώσει τη ζήτηση, σταματώντας ή ακόμη και αντιστρέφοντας την εύθραυστη ανάκαμψη που έχουμε δει μέχρι στιγμής».

Ενώ ένα πληθωριστικό σοκ θα μπορούσε να επιβάλει τη διακοπή ή ακόμη και την αντιστροφή των μειώσεων των επιτοκίων, τα δημοσιονομικά προβλήματα μπορεί να απαιτήσουν μια διαφορετική απάντηση. Καθώς τόσο η Γαλλία όσο και η Ιταλία αντιμετωπίζουν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα μεγάλα ελλείμματά τους και βρίσκονται υπό τον έλεγχο των επενδυτών, η ΕΚΤ διαθέτει εργαλεία αγοράς ομολόγων για να τα χρησιμοποιήσει σε μια κρίση που θυμίζει την αναταραχή του δημόσιου χρέους της περιοχής την προηγούμενη δεκαετία.

«Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες τέτοιων σοκ, εάν και όταν προκύψουν», δήλωσε ο Ιταλός διοικητής. «Αυτό συνεπάγεται την ετοιμότητα να χρησιμοποιήσουν όλο το φάσμα των εργαλείων που διαθέτουν για να προσαρμόσουν τη νομισματική πολιτική, αντιμετωπίζοντας τυχόν απειλές για τη σταθερότητα των τιμών, και να προστατεύσουν τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτική».

Νομισματική πολιτική

Ο Πανέτα αναγνώρισε ότι ο κύκλος της νομισματικής πολιτικής της Ευρώπης βρίσκεται σε «σημείο καμπής» μετά την αρχική μείωση των επιτοκίων και ότι οι παρατηρητές παρακολουθούν τη συνέχιση αυτής της διαδικασίας.

«Η τρέχουσα μακροοικονομική εικόνα συνάδει με την ομαλοποίηση της νομισματικής στάσης», είπε. «Η ΕΚΤ ξεκίνησε δεόντως αυτή τη διαδικασία πριν από μερικές εβδομάδες και, στο βασικό σενάριο, θα την συνεχίσει σταδιακά και ομαλά».

Επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΚΤ να εξαρτάται από τα δεδομένα και δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να δίνουν υπερβολική προσοχή σε «προσωρινές αναταράξεις στα στοιχεία».

Ο Φινλανδός συνάδελφος του Πανέτα, Όλι Ρεν, δήλωσε στο Bloomberg την Τρίτη ότι οι προσδοκίες των επενδυτών για δύο ακόμη μειώσεις φέτος και ένα τελικό επιτόκιο τόσο χαμηλό όσο το 2,25% το 2025 είναι «λογικέ», αν και τόνισε επίσης ότι η ΕΚΤ δεν έχει δεσμευτεί εκ των προτέρων σε κάποια συγκεκριμένη πορεία.

Διαβάστε ακόμη

Τα μηνύματα Στουρνάρα για οικονομία, επενδύσεις, τράπεζες – Οι κίνδυνοι που εντοπίζει και οι προτάσεις

Γερμανικός Τύπος: Οι Έλληνες ενάντια στον τουρισμό

Μεγάλο συνταξιοδοτικό ταμείο της Νορβηγίας αποσύρει τις επενδύσεις του στην Caterpillar λόγω του πολέμου στη Γάζα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ