search icon

Bloomberg

Πανέτα: Η ΕΕ έχει ανάγκη τους οικονομικούς μετανάστες για να αναπτυχθεί (γράφημα)

Η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε μόλις 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, επιβραδυνόμενη ελαφρώς, καθώς οι καθαρές εξαγωγές και η βιομηχανία λειτούργησαν ως τροχοπέδη

Οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, πρέπει να επιτρέψουν την οικονομική μετανάστευση, αν θέλουν να ξεπεράσουν την πρόκληση της γήρανσης του πληθυσμού και να εξασφαλίσουν συνθήκες διαρκούς ανάπτυξης, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φάμπιο Πανέτα.

«Τα μέτρα που ευνοούν την εισροή νόμιμων αλλοδαπών εργαζομένων αποτελούν μια ορθολογική απάντηση από οικονομική άποψη», δήλωσε την Τετάρτη ο Πανέτα, ο οποίος είναι επίσης διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας.

«Η είσοδος νόμιμων μεταναστών θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με συντονισμένο τρόπο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξισορροπώντας τις παραγωγικές ανάγκες με την κοινωνική ισορροπία και ενισχύοντας την ένταξη των ξένων πολιτών στο εκπαιδευτικό σύστημα και την αγορά εργασίας», πρόσθεσε.

Η οικονομία της Ιταλίας

Οι παρατηρήσεις του κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ρίμινι της Ιταλίας έρχονται έπειτα από ανοιχτές συγκρούσεις που έλαβαν χώρα εντός του κυβερνητικού συνασπισμού της Τζόρτζια Μελόνι σχετικά με το ποιος έχει το δικαίωμα να γίνει Ιταλός πολίτης. Η δεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι επιτέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Forza Italia, ένα πιο κεντρώο κόμμα του συνασπισμού που ιδρύθηκε από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επειδή υποστήριξε ένα μέτρο που προωθούσε η αντιπολίτευση προκειμένου να επιτραπεί η πολιτογράφηση σε μη Ιταλούς πολίτες που έχουν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσής τους στη χώρα. Ο Πανέτα δήλωσε ότι η Ιταλία είναι από τους πιο αδύναμους κρίκους οικονομικά στην Ευρώπη, με «πολλές από τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ΕΕ» να εντοπίζονται εκεί. Αυτό καθιστά απαραίτητη τη λήψη μέτρων σε τομείς όπως ο ανταγωνισμός, η παραγωγικότητα, τα υψηλότερα επίπεδα απασχόλησης για τους νέους και τις γυναίκες και «επαρκείς μεταναστευτικές πολιτικές».

Πρόσθεσε ότι το κρίσιμο ζήτημα για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης παραμένει η μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ και ότι ο τρόπος για να γίνει αυτό με επιτυχία είναι μέσω καλών δημοσιονομικών και φορολογικών πολιτικών, αλλά κυρίως μέσω της οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, με ελάχιστες εξαιρέσεις, κυρίως για αθλητές παγκόσμιας κλάσης, η Ιταλία έχει μερικούς από τους πιο περιοριστικούς νόμους της Ευρώπης σχετικά με την ιθαγένεια. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου όποιος γεννιέται στη χώρα αναγνωρίζεται ως πολίτης, οι μη πολίτες που γεννιούνται στην Ιταλία μπορούν να υποβάλουν αίτηση πολιτογράφησης μόνο μετά τα 18α γενέθλιά τους. Από την άλλη πλευρά, η οικογενειακή καταγωγή μπορεί να προσφέρει μια σύντομη διαδρομή για όσους έχουν μακρινούς Ιταλούς προγόνους – ακόμη και αν δεν έχουν ζήσει ποτέ στην Ιταλία ή δεν μιλούν τη γλώσσα.

Η Μελόνι και ο υπουργός Οικονομικών Τζανκάρλο Τζορτζέτι έχουν διατηρήσει με επιτυχία την οικονομία σταθερή από τότε που ανέλαβαν την εξουσία το 2022, αν και παλεύουν με τα υψηλά ποσοστά χρέους και ελλείμματος που περιορίζουν τη δυνατότητά τους να μειώσουν τους φόρους και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους να βοηθήσουν τους λιγότερο εύπορους της χώρας.

Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε μόλις 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, επιβραδυνόμενη ελαφρώς, καθώς οι καθαρές εξαγωγές και η βιομηχανία λειτούργησαν ως τροχοπέδη. Οι αναλυτές βλέπουν ότι θα επιταχυνθεί και πάλι στο 0,3% αυτό το τρίμηνο, και η περίοδος ξεκίνησε με μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη μέτρηση για τη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου του Τζορτζέτι για ανάπτυξη 1% για φέτος, με την Τράπεζα της Ιταλίας να είναι ελαφρώς λιγότερο αισιόδοξη για 0,9%.

Μέρος του προβλήματος είναι ένα φορολογικό κίνητρο για την ανακαίνιση κατοικιών από την εποχή της πανδημίας, το οποίο έχει καταργηθεί σταδιακά, αλλά εξακολουθεί να επιβαρύνει το έλλειμμα, καθιστώντας την Ιταλία ευάλωτη σε επικρίσεις από την ΕΕ, η οποία έχει ξεκινήσει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εναντίον της. Ωστόσο, η χώρα εξακολουθεί να δαπανά τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης από την πανδημία της ΕΕ, γεγονός που θα συμβάλει στην αντιστάθμιση μιας πιο περιοριστικής δημοσιονομικής στάσης.

Ο Πανέτα δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να εκδίδει κοινό χρέος για να ευνοήσει την ανάπτυξη, ιδίως σε τομείς όπως η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση που απαιτούν σημαντικές επενδύσεις. Από την πλευρά της, η Ιταλία πρέπει να κάνει τη δουλειά της για την αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων, είπε.

Διαβάστε ακόμη

UBS: H πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές ήταν υπερβολική αλλά αποτελεί πλέον την κανονικότητα (γράφημα)

ΕΥΑΘ: Διανέμει μέρισμα 0,0276 ευρώ ανά μετοχή

ΣΕΕΝ: Απόδοση ευθυνών σε πλοιάρχους για παραλείψεις τρίτων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version