Φρένο φαίνεται να έχει πατήσει η οικονομική επέκταση στην Ευρωζώνη σύμφωνα με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φάμπιο Πανέτα.
Συγκεκριμένα, ο Πανέτα δήλωσε ότι η οικονομική επέκταση έχει σχεδόν σταματήσει στη Ζώνη του Ευρώ και αντιμετωπίζει περαιτέρω «υψηλό κόστος», καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δίνουν μάχη με τον πληθωρισμό-ρεκόρ.
Στην πιο αυστηρή προειδοποίηση μέχρι στιγμής από την πλευρά ΕΚΤ για τη ζημιά που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πανέτα είπε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ότι η οικονομία της Ευρώπης είναι «de facto στάσιμη». «Αυτό καθιστά τις επιλογές που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ πιο περίπλοκες, καθώς μια περιοριστική νομισματική πολιτική με στόχο τη συγκράτηση του πληθωρισμού θα κατέληγε να παρεμποδίσει την ανάπτυξη που ήδη αποδυναμώνεται», είπε.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα σχόλια είναι πολύ πιο προσεκτικά σε σχέση με τις δηλώσεις άλλων μελών της Τράπεζας, οι οποίοι έχουν κάνει λόγο για πιθανή αύξηση των επιτοκίων ήδη από τον Ιούλιο.
Ο Πανέτα είπε ότι θα ήταν δεν θα ήταν συνετό για την ΕΚΤ να ενεργήσει χωρίς να δει πρώτα τα στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο – υπονοώντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ ενδεχομένως να επιδιώξουν να κερδίσουν περισσότερο χρόνο προτού λάβουν απόφασή τους.
Υπενθυμίζεται ότι οι επόμενες συνεδριάσεις τη ΕΚΤ για την πολιτική επιτοκίων θα πραγματοποιηθούν στις 8-9 Ιουνίου και στις 20-21 Ιουλίου. Ενώ τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου δεν θα δημοσιευθούν επίσημα μέχρι τις 29 Ιουλίου. Βέβαια στοιχεία για την πορεία της οικονομίας θα είναι διαθέσιμοι νωρίτερα.
Ερωτηθείς σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων, ο Πανέτα είπε ότι «δεν έχει μεγάλη διαφορά αν είναι δύο ή τρεις μήνες νωρίτερα ή αργότερα». Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, ωστόσο, «τα αρνητικά επιτόκια και οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων μπορεί να μην είναι πλέον απαραίτητα». Έπειτα από ένα μπαράζ εκκλήσεων για ταχύτερη δράση της ΕΚΤ, ο Πιετ Κρίστιανσεν, επικεφαλής στρατηγικής στη Danske Bank, υποβάθμισε την αξία των δηλώσεων Πανέτα.
«Δεδομένου ότι είναι το μόνο «περιστέρι» από τη συνάντηση του Απριλίου, τον θεωρώ μοναχικό λύκο σε αυτό το στάδιο», ανέφερε μέσω email. «Βλέπω το στρατόπεδο των περιστεριών ως μειοψηφία». Ο Πανέτα είπε ότι ο πληθωρισμός τροφοδοτείται από διεθνείς παράγοντες που η νομισματική πολιτική μπορεί να αντιμετωπίσει με περιορισμένα εργαλεία. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ «δεν μπορεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό από μόνη της χωρίς να προκαλέσει υψηλό κόστος για την οικονομία». Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης από την πανδημία μπορεί ήδη να καρκινοβατεί: Παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε την Παρασκευή ότι υπάρχει «ακόμη πολλή δυναμική», η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε μόνο κατά 0,2%, ενώ ο πληθωρισμός ήταν σχεδόν τετραπλάσιος από τον στόχο του 2%.
Διαβάστε ακόμα:
Σημαντικά κέρδη με άρωμα… Fed στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ποιες μετοχές κάνουν ράλι
Μαρίνα Ραφαήλ: Πώς η Ελληνίδα κληρονόμος των Swarovski μπήκε στη λίστα «Forbes 30 under 30»