Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να ανησυχεί υπερβολικά για τον επίμονο πληθωρισμό των υπηρεσιών και την ακόμη ισχυρή αύξηση των μισθών, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Φάμπιο Πανέτα.
«Οι ανησυχίες δεν είναι αδικαιολόγητες, αλλά πρέπει να τοποθετηθούν σε μια προοπτική, καθώς οι τιμές των υπηρεσιών τείνουν να κινούνται διαφορετικά από εκείνες των αγαθών», δήλωσε σήμερα Τρίτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας.
Μιλώντας στην ετήσια συνάντηση της τραπεζικής ένωσης της χώρας στη Ρώμη, ο Πανέτα επανέλαβε ότι τα πρόσφατα στοιχεία και οι προοπτικές επιτρέπουν περαιτέρω σταδιακή μείωση του κόστους δανεισμού.
Ενώ ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μετριάστηκε λίγο τον Ιούνιο στο 2,5%, ο δείκτης για τις υπηρεσίες παρέμεινε σταθερός στο 4,1%. Τέτοιες πιέσεις στις τιμές κάνουν ορισμένους αξιωματούχους της ΕΚΤ επιφυλακτικούς ως προς την υπόσχεση περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων μετά την αρχική μείωση τον περασμένο μήνα.
Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ετήσια αύξηση των τιμών για τις υπηρεσίες δεν χρειάζεται να φτάσει το 2%, καθώς η αύξησή τους μπορούν να αντισταθμιστούν από άλλες συνιστώσες. Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στο Bloomberg ότι η ΕΚΤ «δεν πρέπει να υπερερμηνεύσει» αυτά τα στοιχεία.
Αναφερόμενος στις ακόμη υψηλές αυξήσεις των μισθών, ο Πανέτα δήλωσε, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ότι «η προσεκτική ανάλυση των στοιχείων μπορεί να μετριάσει τους φόβους» – επαναλαμβάνοντας παρόμοιες παρατηρήσεις που έκανε σε ομιλία του στα τέλη Ιουνίου.
Ο Πανέτα, ένας από τους πιο ήπιους πολιτικούς της ΕΚΤ, δήλωσε ότι «οι προηγούμενες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων εξακολουθούν να συμπιέζουν τη ζήτηση, την παραγωγή και τον πληθωρισμό και θα συνεχίσουν να το κάνουν και τους επόμενους μήνες».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας, ο αντίκτυπος του νομισματικού περιορισμού στις τιμές θα είναι ακόμη μεγαλύτερος το 2024 απ’ ό,τι το 2023, πρόσθεσε.
«Η πτώση του πληθωρισμού κατέστησε δυνατή την έναρξη της χαλάρωσης των νομισματικών συνθηκών», δήλωσε ο Πανέτα. «Η μείωση των βασικών επιτοκίων θα συνεχιστεί με σταδιακό ρυθμό, συνοδεύοντας την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο, εάν οι μακροοικονομικές εξελίξεις παραμείνουν σύμφωνες με τις προσδοκίες του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ».
Ο Πανέτα είπε επίσης ότι η κερδοφορία, η ποιότητα του ενεργητικού και η κεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών έχουν βελτιωθεί, προσθέτοντας ότι η υγιής θέση τους επιτρέπει να κοιτάξουν το μέλλον «με εμπιστοσύνη».
Οι ιταλικές τράπεζες σημείωσαν κέρδη ρεκόρ πέρυσι, επωφελούμενες από τα υψηλότερα επιτόκια, και χρόνια επίπονης αναδιάρθρωσης, κατά την οποία μείωσαν τα κόκκινα δάνεια, το διοικητικό κόστος και εξορθολογίστηκαν οι δομές.
Ο διοικητής εξακολουθεί να βλέπει αβεβαιότητα που συνδέεται με τη γεωπολιτική κατάσταση, την εσωτερική πολιτική σε ορισμένες μεγάλες χώρες και μια παρατεταμένη φάση υψηλότερων επιτοκίων που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα των πιστώσεων.
Η πιστωτική ανάπτυξη έχει αποδυναμωθεί σημαντικά στην Ιταλία ως αποτέλεσμα της νομισματικής σύσφιξης. Κατά το πρώτο τρίμηνο, η εισροή επιδεινωμένων δανείων αυξήθηκε σε 2,1% από 1,8% το προηγούμενο τρίμηνο και μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω συγκρατημένα τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος, δήλωσε ο Πανέτα.
Σε αυτό το περιβάλλον οι τράπεζες πρέπει να έχουν μια προληπτική προσέγγιση όσον αφορά τις προβλέψεις τους για ζημίες από δάνεια, είπε.
Όσον αφορά την ιταλική οικονομία, η κεντρική τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 0,8% φέτος, αν και αυτό θα ήταν 0,6% όταν προσαρμοστεί για τον αριθμό των εργάσιμων ημερών, είπε ο Πανέτα. Πρόσθεσε ότι οι προβλέψεις αυτές έγιναν τον Μάιο, πριν από τα νέα τριμηνιαία στοιχεία που θα αύξαναν τους αριθμούς αυτούς κατά περίπου μία 10η μονάδα.
Διαβάστε ακόμη
BP: Πτώση 3% για τη μετοχή μετά την προειδοποίηση για απομείωση έως και $2 δισ.
Υπερδραστηριότητα για την Euroseas με ναυλώσεις, πωλήσεις παλαιών πλοίων και παραλαβές νεότευκτων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ