Κάτω από τον καυτό ήλιο της Αδριατικής, η ζωή σχεδόν σταμάτησε στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι. Αυτοκίνητα και λεωφορεία είχαν κολλήσει σε αδιέξοδο, καθώς τα φανάρια έσβησαν, το διαδίκτυο κατέρρευσε και οι συναγερμοί ασφαλείας χτύπησαν ως αντίδραση στην ξαφνική απώλεια της ηλεκτροδότησης.
«Μετά από μια ώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ήμασταν στα πρόθυρα του πανικού, επειδή γινόταν ανυπόφορο», δήλωσε ο Ντράγκο Μαρτίνοβιτς, ένας 61χρονος συνταξιούχος αστυνομικός. «Φοβάμαι ότι θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο αν συμβεί ξανά».

Τα κακά νέα για τον Μαρτίνοβιτς και εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι ότι ο κίνδυνος διακοπών γίνεται όλο και χειρότερος. Τα θερμότερα καλοκαίρια σημαίνουν αιχμές στη ζήτηση για ψύξη, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν χαλάρωση των καλωδίων και τον κίνδυνο πρόκλησης δασικών πυρκαγιών. Οι αναβαθμίσεις στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν συμβαδίσει, ακόμη και όταν οι προσπάθειες για τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων καθιστούν τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας πιο κρίσιμη.

Με αφορμή την αύξηση της κατανάλωσης και τις ασταθείς συνδέσεις παροχής, το μπλακ άουτ στο Μαυροβούνιο στα τέλη Ιουνίου έθεσε εκτός λειτουργίας τα δίκτυα των γειτονικών χωρών και προκάλεσε καταστροφές σε νοικοκυριά, νοσοκομεία και beach bars. Το περιστατικό στα Βαλκάνια επαναλήφθηκε σε όλο τον κόσμο.

Εκατομμύρια νοικοκυριά στο Χιούστον υπέστησαν διακοπές ρεύματος μετά τον τυφώνα Beryl την περασμένη εβδομάδα, χάνοντας τον κλιματισμό καθώς η καταιγίδα ακολουθούσε αφόρητη ζέστη. Χτυπώντας αναδυόμενες και ανεπτυγμένες οικονομίες, οι διακοπές από το Εκουαδόρ έως την Ινδία τις τελευταίες εβδομάδες προσφέρουν μια πρόγευση των επερχόμενων διαταραχών.

Η κλιματική κρίση εκθέτει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε πλημμύρες που γκρεμίζουν πύργους μεταφοράς, ξηρασίες που στεγνώνουν υδροταμιευτήρες και αιχμές ζήτησης από την ψύξη κατά τη διάρκεια καύσωνα, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Ολόκληρο το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας κατασκευάστηκε και σχεδιάστηκε σε μια κλιματική εποχή και τώρα καλείται να λειτουργήσει σε μια διαφορετική κλιματική εποχή», δήλωσε ο Μάικλ Γουέμπερ, καθηγητής ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. «Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά».

Τα ασταθή δίκτυα δημιουργούν προβλήματα στις επιχειρήσεις, αναστατώνουν την πολιτική και απειλούν ζωές. Η επέκταση του δικτύου θα κοστίσει περίπου 24,1 τρισεκατομμύρια δολάρια για να επιτευχθούν οι στόχοι του καθαρού μηδενισμού έως το 2050, ξεπερνώντας τις επενδύσεις που απαιτούνται για την ικανότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με το BloombergNEF. Λόγω των τεράστιων εκτάσεων και της μεγάλης χρήσης ενέργειας, οι ΗΠΑ και η Κίνα αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους λογαριασμούς, αλλά καμία χώρα δεν γλιτώνει.

Οι περισσότερες διακοπές ρεύματος συμβαίνουν όταν μεγάλα τμήματα της προσφοράς ή της ζήτησης ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται ξαφνικά. Ζημιές από καταιγίδες, μια έκρηξη παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή αιχμές στη χρήση μπορούν να προκαλέσουν διακοπές όταν το δίκτυο δεν είναι αρκετά ανθεκτικό.
Η κλιματική αλλαγή επεκτείνει τα τρωτά σημεία πέρα από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Τα ζητήματα έχουν πλήξει πρόσφατα περισσότερες χώρες μεσαίου επιπέδου, όπως το πλούσιο σε ενέργεια Μεξικό και το Κουβέιτ, καθώς και εισαγωγείς όπως η Αλβανία.

«Καθώς οι θερμοκρασίες και η πρόσβαση στον κλιματισμό αυξάνονται, το δίκτυο δέχεται μεγαλύτερη πίεση», δήλωσε η Φελίσια Αμίνοφ, αναλύτρια του BNEF. «Έχουμε ήδη δει αύξηση της καλοκαιρινής αιχμής της ζήτησης σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, καθώς και στη Μέση Ανατολή».

Ένα κοινό θέμα πίσω από τα προβλήματα του δικτύου είναι ο κακός σχεδιασμός. Στο Κουβέιτ, οι κάτοικοι μιας από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου χρειάστηκε να υπομείνουν κυλιόμενες διακοπές τον Ιούνιο. Οι διαχειριστές του δικτύου έκλεισαν σκόπιμα τμήματα του δικτύου για να αποτρέψουν ένα ολικό μπλακ άουτ, καθώς οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας αγωνίζονταν να ανταποκριθούν σε μια αύξηση της ζήτησης όταν οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 50 βαθμούς Κελσίου (122F).

Το περιστατικό οδήγησε στο να κατακλύζονται οι πυροσβεστικές υπηρεσίες από κλήσεις για τη διάσωση ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί σε ανελκυστήρες.
Το μέλος του ΟΠΕΚ προειδοποίησε ότι μπορεί να αναγκαστεί να προγραμματίσει περαιτέρω διακοπές ρεύματος για να αποτρέψει την κατάρρευση του συστήματος. «Κανείς δεν κατάλαβε τη σημασία της λήψης προληπτικών μέτρων», δήλωσε ο Fuad Al-Own, πρώην υπάλληλος του υπουργείου Ηλεκτρισμού και Υδάτων του Κουβέιτ. «Πρέπει να σχεδιάζεις χρόνια πριν».

Ενώ το Κουβέιτ μπορεί να αξιοποιήσει τα τεράστια έσοδα από το πετρέλαιο για να στηρίξει τις επενδύσεις στο δίκτυο, άλλες χώρες δεν είναι τόσο τυχερές.
Στο Εκουαδόρ, οι επιβάτες του μετρό αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους κολλημένους συρμούς και να περπατήσουν προς τους σταθμούς μέσα από τις άφωτες υπόγειες σήραγγες μετά τη χειρότερη διακοπή της νοτιοαμερικανικής χώρας εδώ και δύο δεκαετίες τον Ιούνιο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν και ο Ισημερινός διαθέτει μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου από το Μεξικό, είναι υπερχρεωμένος και εξαρτάται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους πολυμερείς δανειστές για χρηματοδότηση. Ορισμένα από τα προβλήματά του σχετίζονται με κακοσχεδιασμένα έργα, όπως η εγκατάσταση της Coca-Codo Sinclair ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός ισχύος 1.500 μεγαβάτ παρέχει κανονικά περίπου το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, αλλά έχει γίνει πηγή ανασφάλειας λιγότερο από μια δεκαετία αφότου τέθηκε σε λειτουργία. Υπέστη περισσότερες από δώδεκα διακοπές λειτουργίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 7.000 ρωγμές σε χοάνες που οδηγούν στις τουρμπίνες.

Όταν η Coca-Codo Sinclair τέθηκε εκτός λειτουργίας τον περασμένο μήνα λόγω έντονης βροχόπτωσης, ο εφοδιασμός από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλού στηρίχθηκε σε μία μόνο γραμμή υψηλής τάσης που έπεσε, παίρνοντας μαζί της όλη την ηλεκτρική ενέργεια της χώρας.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη διανομή ενέργειας με πολλούς τρόπους. Η ακραία ζέστη αυξάνει τη ζήτηση για ψύξη, ενώ μειώνει την απόδοση των ηλιακών συλλεκτών, περιορίζοντας την παροχή. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν χαλάρωση των γραμμών και υπερθέρμανση των μετασχηματιστών, οδηγώντας σε βλάβη του εξοπλισμού και αυξάνοντας τους κινδύνους πυρκαγιών.

Μαζικές διακοπές ρεύματος

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, τα δίκτυα θα πρέπει να είναι πιο ανθεκτικά, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης για την αντιμετώπιση των υπερτάσεων της ζήτησης και των διαταραχών του εφοδιασμού. Ο Τζον Πέτιγκρι, επικεφαλής του National Grid του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει επίσης ζητήσει ένα “σούπερ-υπερδίκτυο” – ένα δίκτυο ακόμη υψηλότερης τάσης που θα συνδέει χώρες.

Στο Μεξικό, οι διακοπές ρεύματος έχουν γίνει πιο συχνές, καθώς τα καλοκαίρια γίνονται πιο ζεστά και ξηρά και η άνθηση της οικονομίας ωθεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στα όρια. Τα προβλήματα αυτά ωθούν τις επιχειρήσεις σε δαπανηρές λύσεις για την εξασφάλιση της λειτουργίας τους, κυρίως μέσω της χρήσης γεννητριών ντίζελ – μια κοινή πρακτική σε πολλές χώρες με ασταθή ηλεκτρικά συστήματα.

Οι διακοπές στη βόρεια πόλη Τσιουάουα τον Ιούνιο έκοψαν την ηλεκτρική ενέργεια στις αντλίες νερού, διακόπτοντας την παροχή σε περισσότερους από 70.000 ανθρώπους σε διάστημα δύο εβδομάδων. Η αυξανόμενη συχνότητα των διακοπών σημαίνει ότι οι γαλακτοπαραγωγοί και οι παραγωγοί τυριού στην περιοχή πρέπει να ξοδεύουν έως και 50.000 πέσος (περίπου 2.700 δολάρια) την ημέρα για καύσιμα για γεννήτριες που τροφοδοτούν τον εξοπλισμό αρμέγματος και ψύξης, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα.

Οι διακοπές ρεύματος στο Μεξικό έρχονται αφού ο απερχόμενος πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ επέλεξε να ευνοήσει την εγχώρια πετρελαϊκή βιομηχανία όταν πρόκειται για ενεργειακές επενδύσεις, αποκόπτοντας σε μεγάλο βαθμό τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Η έλλειψη δαπανών πλήττει τώρα τις επενδυτικές προοπτικές του Μεξικού, καθώς η έλλειψη αξιόπιστης ενέργειας γίνεται εμπόδιο.

Ένας καύσωνας τον Μάιο προκάλεσε διακοπές ρεύματος σε 21 πολιτείες του Μεξικού, διακόπτοντας την παραγωγή σε εργοστάσιο παραγωγής της Volkswagen AG στην Puebla για τέσσερις ώρες. Το ίδιο εργοστάσιο υπέστη άλλη μια διακοπή τον Ιούνιο.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης, η εκλεγμένη πρόεδρος Κλαούντια Σέινμπαουμ, κλιματολόγος με διδακτορικό στην ενεργειακή μηχανική, υποσχέθηκε 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή δυναμικότητας ανανεώσιμης ενέργειας, σταθμών φυσικού αερίου και νέων γραμμών μεταφοράς. Αλλά αυτό είναι λιγότερο από το μισό των 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για να συμβαδίσουν με την αυξανόμενη ζήτηση τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Η καταπόνηση του δικτύου έχει επίσης προκαλέσει ανησυχία και στα βόρεια των συνόρων. Οι φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου των ΗΠΑ αγωνίστηκαν να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες εξέθεσαν τα τρωτά σημεία ενός γερασμένου συστήματος παροχής ενέργειας.

Η Καλιφόρνια υπέστη σύντομες κυλιόμενες διακοπές ρεύματος το 2020 και το 2022 κατά τη διάρκεια ακραίων καλοκαιρινών κυμάτων καύσωνα. Και το δίκτυο του Τέξας κατέρρευσε τον Φεβρουάριο του 2021, όταν μια σοβαρή χειμωνιάτικη καταιγίδα προκάλεσε εκτεταμένη βλάβη των ηλεκτροπαραγωγών, προκαλώντας 246 θανάτους και υλικές ζημιές άνω των 195 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε χώρες που είχαν ήδη ανεπαρκή συστήματα, η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τα προβλήματα. Μια υποθαλάσσια σύνδεση ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων άνοιξε μεταξύ της Ιταλίας και του Μαυροβουνίου το 2019, αλλά η χωρητικότητά της θεωρείται ήδη ανεπαρκής και εξετάζεται η δημιουργία μιας δεύτερης.

Το υπάρχον δίκτυο δεν μπόρεσε να αποτρέψει ένα μεγάλο μπλακ άουτ σε τέσσερις βαλκανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και μεγάλου μέρους των κροατικών ακτών, τον Ιούνιο, που επηρέασε 4 εκατομμύρια ανθρώπους. Η κατανάλωση αυξήθηκε καθώς οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας την αποτυχία του ενός συστήματος μετά το άλλο.

Μια δασική πυρκαγιά στην περιοχή των Βαλκανίων συνέβαλε πιθανότατα στη δυσλειτουργία, θέτοντας εκτός λειτουργίας διασυνοριακές διασυνδέσεις, επηρεάζοντας πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, της οποίας η εξάρτηση από την υδροηλεκτρική ενέργεια την καθιστά ευάλωτη σε όλο και πιο ζεστές και ξηρές καιρικές συνθήκες.
«Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε ζώνη υψηλού κινδύνου», δήλωσε η Μπελίντα Μπαλούκου, υπουργός Ενέργειας της χώρας, προσθέτοντας ότι οι αρχές της περιοχής συντονίζουν τις επιχειρήσεις και κάνουν ό,τι μπορούν για να «διατηρήσουν το δίκτυο ασφαλές».

Διαβάστε ακόμη:

Ο αντίκτυπος της απόπειρας κατά του Τραμπ στις παγκόσμιες αγορές – Τα στοιχήματα των επενδυτών

Burberry: Βουτιά 11% για τη μετοχή της μετά το «καμπανάκι» για τα κέρδη και την αντικατάσταση του CEO

ΤΑΙΠΕΔ: Αρχίζει ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ