search icon

Bloomberg

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF): Το κόστος διαβίωσης η κύρια απειλή για τον πλανήτη (γραφήματα)

Ύφεση, κόστος διαβίωσης, χρέος, πληθωρισμός και κλιματική αλλαγή οι πυλώνες της «πολυκρίσης» που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο πλανήτης την επόμενη δεκαετία 

H απειλή ύφεσης, η κρίση του κόστους διαβίωσης και τα αυξημένα επίπεδα χρέους θα αποτελέσουν τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια οικονομία τα δύο επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

Bάσει της πρόσφατης ανάλυσης Global Risks Report με δείγμα 1.200 στελεχών κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και λοιπών επαγγελματιών, που διενήργησε το WEF, οι χώρες ανά τον πλανήτη θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τα πολλαπλά προβλήματα λόγω των κρίσεων της ενέργειας, του πληθωρισμού, των τροφίμων και της ασφάλειας.

Περίπου το 70% των ερωτηθέντων ανησυχούν για τη μεταβλητότητα των οικονομιών και τα πολλαπλά σοκ σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ενώ το 20% ανησυχούν για «καταστροφικά αποτελέσματα» σε βάθος δεκαετίας.

Ο πρωταρχικός κίνδυνος είναι η κρίση του κόστους διαβίωσης ενώ ο μεγαλύτερος μακροπρόθεσμος κίνδυνος συνεχίζει και είναι η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την έρευνα. Η Σαάντια Ζαχίντι, managing director του WEF, ανησυχεί πως ο πλανήτης ενδέχεται να εισέρχεται σε έναν «φαύλο κύκλο» κρίσεων. 

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να λάβει χώρα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου η επιχειρηματική και η ακαδημαϊκή ελίτ θα συζητήσει για τα προβλήματα που απασχολούν την παγκόσμια οικονομία και θα θέσει επί τάπητος σχέδια για την αντιμετώπισή τους.

Η έρευνα του WEF κάνει έκκληση για παγκόσμια συνεργασία και προειδοποιεί πως εάν οι κυβερνήσεις δεν διαχειριστούν την κρίση σωστά «κινδυνεύουν να προκαλέσουν κοινωνικές αναταραχές απροσδιόριστου μεγέθους, δεδομένης της έλλειψης επενδύσεων στη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και την οικονομία η οποία θα αποδιοργανώσει περαιτέρω την κοινωνική συνοχή».

Παράλληλα, οι αυξημένες δημόσιες δαπάνες σε ό,τι αφορά τον αμυντικό εξοπλισμό θα μπορούσαν να περιορίσουν τη στήριξη των νοικοκυριών, οδηγώντας πολλές χώρες σε μία «συνεχόμενη και μόνιμη κρίση» η οποία θα επιδεινωθεί και λόγω της καθυστέρησης της αντιμετώπισης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.

Στο δυσμενές σενάριο, η «γεωοικονομική σύγκρουση» θα οδηγήσει σε επαναστρατικοποίηση των εθνών. Οι γεωπολιτικές διαμάχες θα περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη και θα επιδεινώσουν τόσο τα βραχυπρόθεσμα όσο και τα μακροπρόθεσμα προβλήματα.

Σύμφωνα, τέλος, με την έρευνα, ο πλανήτης μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με μία «πολυκρίση», πολλαπλά μέτωπα κρίσης, δηλαδή, τα οποία δυσχεραίνουν οποιεσδήποτε προσπάθειες αντιμετώπισης του μέρους ή του συνόλου τους.

Διαβάστε ακόμη

Μειωμένος προβλέπεται ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ – Όλα τα βλέμματα στην Fed

Morgan Stanley: Θετικό μήνυμα για τις ελληνικές τράπεζες η απόφαση αποεπένδυσης του ΤΧΣ

H Aλ Χιλάλ «χρυσώνει» με 300 εκατ. δολάρια τον Λιονέλ Μέσι

Exit mobile version