Οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών κινδυνεύουν και πάλι λόγω καθυστερήσεων στα σημεία επιθεώρησης της Κωνσταντινούπολης, τη στιγμή που ορισμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποφασίσει να σταματήσουν τις εισαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ρωσία έχει μπλοκάρει την επιθεώρηση φορτηγών πλοίων, παραβιάζοντας την αντίστοιχη συμφωνία για ανεμπόδιστη μεταφορά κρίσιμων φορτίων τροφίμων. Παράλληλα, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία είχαν άρει τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών στις χώρες λόγω ανησυχιών για δημιουργία προβλημάτων στις εγχώριες αγορές τους.

Ωστόσο όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης 18 Απριλίου η Πολωνία κατέληξε σε συμφωνία με την Ουκρανία ώστε να ξαναρχίσει η διαμετακόμιση ουκρανικών σιτηρών μέσω του πολωνικού εδάφους, από την ερχόμενη Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας, Ρόμπερτ Τέλους.

Η δημιουργία καθυστερήσεων και προβλημάτων στις θαλάσσιες οδούς ενδέχεται να προκαλέσει σημαντική επισιτιστική κρίση στις αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες βασίζονται στα σιτηρά της Ουκρανίας αλλά και στην ίδια την ευρωπαϊκή χώρα η οποία βασίζεται στο ξένο συνάλλαγμα. Παράλληλα, ενδέχεται να δημιουργήσει περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις, αυξάνοντας τις τιμές των τροφίμων.

Προς το παρόν, οι αναλυτές δε φαίνεται πως ανησυχούν πολύ, δεδομένου του ότι η νέα σοδειά αναμένεται σε αρκετούς μήνες. Οι τιμές αναφοράς των futures των σιτηρών στο Σικάγο κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 0,3%, παραμένοντας στα εβδομαδιαία αναμενόμενα επίπεδα.

Η ουκρανική HarvEast, όμως, ήδη υπόκειται στις συνέπειες των προβλημάτων αυτών. Οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο συμβόλαιο με σημαντικό πελάτη στη Σλοβακία ακυρώθηκαν λόγω του πρόσφατου εμπάργκο στη χώρα, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, Ντμίτρι Σκορνιάκοφ. 

«Η κατάσταση για τους περισσότερους αγρότες αυτή τη στιγμή δεν είναι δύσκολη αφού πλησιάζουμε το τέλος της σεζόν όπου το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς έχει ήδη πουληθεί. Εάν, όμως, η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και το καλοκαίρι, θα δυσκολευτούμε να επιβιώσουμε ως επιχείρηση», τόνισε ο Σκορνιάκοφ. Σημειωτέον πως η HarvEast εξάγει το 60% των προϊόντων της μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας και το 40% μέσω των σιδηροδρομικών και των οδικών ευρωπαϊκών δικτύων.

Η Σλοβακία τόνισε πως αν και δεν έχει θέσει ημερομηνία λήξης για το εμπάργκο, η Ουκρανία θα μπορεί να συνεχίσει τη μεταφορά σιτηρών μέσω των συνόρων της. Η Ουγγαρία (και μέχρι χθες και η Πολωνία) έχει απαγορεύσει την εισαγωγή ουκρανικών γεωργικών προϊόντων ενώ δεν έχουν ξεκαθαρίσει τί μέλλει γενέσθαι με την ελεύθερη μεταφορά τους μέσω της χώρας.

Τα εμπάργκο αναδεικνύουν και τη διασπασμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον αφορά τη στήριξη στην Ουκρανία. Πολλά από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αντιδράσει σε πληθώρα ζητημάτων όπως την παροχή οπλισμού προς την Ουκρανία, το εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια και τη διευκόλυνση της μεταφοράς προϊόντων που τρέφουν εκατομμύρια άτομα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Αν και οι τρεις χώρες είχαν αρχικά συμφωνήσει για τη διευκόλυνση της εξαγωγής των ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, μέρος αυτών τώρα πια έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται ως αποθεματικά στην ανατολική Ευρώπη, ασκώντας καθοδικές πιέσεις στις τιμές των προϊόντων των εγχώριων αγροτών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τις μονομερείς αποφάσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, τονίζοντας πως αυτές ενδέχεται να αποτελούν παράβαση των ευρωπαϊκών κανόνων για το εμπόριο. Οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, από την πλευρά τους, κατηγόρησαν την Ε.Ε. πως δεν έχει λάβει μέτρα για την αντιστάθμιση των προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων στις χώρες τους.

Επιθεωρήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, το Υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως οι Ρώσοι επιθεωρητές στην Κωνσταντινούπολη αρνήθηκαν να επιθεωρήσουν τα ουκρανικά πλοία. Η Ρωσία έχει πολλάκις αναφέρει πως ενδέχεται να εξέλθει από τη Συμφωνία εάν τα ζητήματα που έχει εγείρει δεν έχουν επιλυθεί μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Σύμφωνα, τέλος, με τον Υπουργό Υποδομών της Ουκρανίας Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, «το Σύμφωνο για τα σιτηρά του ΟΗΕ ενδέχεται να καταρρεύσει. Πρόκειται για άλλη μία προσπάθεια της Ρωσίας να επιβάλλει τις αποφάσεις της στον υπόλοιπο πλανήτη και να εργαλειοποιήσει την πιθανότητα δημιουργίας επισιτιστικής κρίσης».

Διαβάστε ακόμη:

Οικογένεια Νίκα: Άλλαξε χέρια με 2,5 εκατ. ευρώ το ακίνητο της Στησιχόρου (pic) (upd)

Oxford Economics: Γιατί η Ελλάδα δεν θα βιώσει ένα νέο 2015 – Τι προβλέπει για τις εκλογές

Σχεδόν σε 1,7 δισ. ευρώ οι προσφορές για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου – Αντλήθηκαν 300 εκατ. ευρώ