search icon

Bloomberg

Ουκρανία: Πτώση 37% για το ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο 2022

Έπειτα από την πτώση του ΑΕΠ κατά 15% το α' τρίμηνο, η κατάρρευση της οικονομίας στο διάστημα Απριλίου - Ιουνίου αποκάλυψε την καταστροφή που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην οικονομία της χώρας και στο β’ τρίμηνο 2022, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να υποχωρεί κατά 37% σε ετήσια βάση, καθώς έχουν καταρρεύσει οι υποδομές, οι εξαγωγές και η κατανάλωση.

Έπειτα από την πτώση του ΑΕΠ κατά 15% το α’ τρίμηνο, η κατάρρευση της οικονομίας στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου αποκάλυψε την καταστροφή που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας.

Το 1/5 της Ουκρανίας βρίσκεται υπό κατοχή, βασικοί τομείς στις εξαγωγές αγωνίζονται να επιζήσουν, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική υπεράσπιση της χώρας.

Παράλληλα, εκτός από τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχει χάσει η Ουκρανία, τα στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η Κρατική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας δείχνουν κάτι ανάλογο και για τον οικονομικό απολογισμό του πολέμου.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας, η οποία την Πέμπτη διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς στο 25%, δήλωσε ότι οποιαδήποτε προοπτική ανάκαμψης εξαρτάται από το «πότε θα τελειώσει η ενεργός φάση του πολέμου».

Με βάση τα σενάρια για επιβράδυνση στις μάχες και αν τα λιμάνια άρχισαν να λειτουργούν ξανά, η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιστρέψει το επόμενο έτος.

Τον Αύγουστο κάποιοι δείκτες παρουσίασαν θετικά μηνύματα, καθώς ξεκίνησαν ορισμένες εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, με προορισμό τις χώρες της ΕΕ, ενώ η συγκομιδή σημείωσε άνοδο σε εδάφη που ελέγχει το Κίεβο, όπως ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας στην ιστοσελίδα του.

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, που αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα, έχουν σταματήσει εδώ και μήνες λόγω του στρατιωτικού αποκλεισμού των λιμανιών από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η οικονομική συρρίκνωση για το σύνολο του έτους μπορεί να είναι 33%.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων εάν δεν μειωθεί ο πληθωρισμός

Pimco: Αναμένεται και συνέχεια στις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ερντογάν: Οι εξαγωγές σιτηρών να γίνονται και από τη Ρωσία

 

Exit mobile version