To 2011, στην Ινδονησία το Διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες εξελίσσονταν ραγδαία. Παρόλα αυτά, προκειμένου, η κυβέρνηση της χώρας να διασφαλίσει την ασφάλεια των δεδομένων, θέσπισε συγκεκριμένο νόμο που απαιτούσε την αποθήκευση διαδικτυακών πληροφοριών στην Ινδονησία και όχι στο εξωτερικό γεγονός που πυροδότησε τεράστια ανάγκη για τη δημιουργία τοπικών κέντρων δεδομένων. Έτσι, ο επιχειρηματίας και προγραμματιστής Όττο Τότο Σουγκίρι μαζί με έξι ακόμη, συνεργάτες του, ίδρυσαν την PT DCI Indonesia, εταιρεία η οποία σήμερα, θεωρείται ηγέτιδα στο συγκεκριμένο κλάδο με περισσότερους από 200 πελάτες. Από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο πέρυσι, οι μετοχές της DCI έχουν εκτιναχθεί πάνω από 10.000%.
Ο Σουγκίρι είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της DCI αφού κατέχει συνολικά, το 30% των μετοχών. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, ο 68χρονος Σουγκίρι δεν είναι απλώς, ένας ακόμη, πολυεκατομμυριούχος. Χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο με περιουσία που εκτιμάται στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.
«Το ότι έγινα πλούσιος, δεν με άλλαξε»
Ο Σουγκίρι ξεκίνησε την καριέρα του ως προγραμματιστής πληροφορικής στη Γερμανία όπου και σπούδασε. Τη δεκαετία του 1980, επέστρεψε στην Ινδονησία και στη συνέχεια, δούλεψε ως προγραμματιστής σε εγχώριες εταιρείες, προτού ενταχθεί στην PT Bank Bali – που τώρα ονομάζεται PT Bank Permata. Στη συγκεκριμένη εταιρεία, εργάστηκε με στόχο τη δημιουργία και το συντονισμό του τμήματος πληροφορικής.
Μετά από έξι χρόνια στην τράπεζα, ο Σουγκίρι έφυγε για να ηγηθεί της PT Sigma Cipta Caraka, της εταιρείας λογισμικού που ανέλαβε η PT Telkom Indonesia το 2007. Η απόφασή του αυτή αποδείχθηκε άκρως, επιτυχημένη καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Έτσι, το 1994, ίδρυσε την PT Indointernet, τον πρώτο πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου στην Ινδονησία, στον οποίο εξακολουθεί να κατέχει το 17%. Συνολικά, έχει ιδρύσει περισσότερες από 20 εταιρείες.
DCI
Η DCI επωφελήθηκε από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ινδονησίας, ο πληθυσμός της οποίας υπολογίζεται σε 270 εκατομμύρια. Η διαδικτυακή οικονομία έφτασε τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, αυξημένη κατά 49% από το 2020, σύμφωνα με έκθεση της Google, της Temasek Holdings Pte και της Bain & Co. Με μερίδιο αγοράς 62%, τα κέρδη της DCI αυξήθηκαν κατά 43% πέρυσι και τα έσοδα αυξήθηκαν στα 60, 7 εκατομμύρια δολάρια.
Αλλά η επιτυχία της εταιρείας – ήταν η καλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στον κόσμο το 2021- οδήγησε σε διαμάχες ενώ διατάχθηκε έρευνα για χειραγώγηση μετοχών. Η έρευνα απάλλαξε την DCI από τις κατηγορίες. «Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι προσπαθούμε να επηρεάσουμε την αγορά», είπε ο Σουγκίρι σύμφωνα με το Bloomberg.
Διαβάστε ακόμη
Οι Γερμανοί που μεταμορφώνουν το ιστορικό κτίριο του ΔΟΛ στη Χρήστου Λαδά (pics)
Ακρίβεια και Ουκρανία ανακόπτουν την πορεία της οικονομίας (pic)
Λέον Αβιγκάδ: Ο Ισραηλινός με τα μεγάλα σχέδια για την Ελλάδα – Ήδη «τρέχει» 15 νέα ξενοδοχεία