Η απόφαση του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, «λύνει τα χέρια» των πλούσιων πολιτών της ασιατικής χώρας προκειμένου όχι μόνο να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αλλά και να διοχετεύσουν τα κεφάλαιά τους σε επενδύσεις εκτός Κίνας.
Η εγκατάλειψη της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων τον Δεκέμβριο, έδωσε το σήμα σε πολλούς εύπορους Κινέζους πολίτες προκειμένου να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να κοιτάξουν ακίνητα και να καταρτίσουν τα σχέδιά τους για μετεγκατάσταση. Όπως σημειώνει το Bloomberg, πρόκειται για αξιοσημείωτο brain drain από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η οποία θα μπορούσε μάλιστα να επηρεάσει δυσμενώς τις κινεζικές χρηματαγορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Henley & Partners η ελληνική Χρυσή Βίζα είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο πρόγραμμα μεταξύ των Κινέζων, μετά το αντίστοιχο πρόγραμμα της Πορτογαλίας. Την πεντάδα συμπληρώνουν η Γρενάδα στην Καραϊβική, η Σιγκαπούρη και το νησιωτικό κράτος της Αγίας Λουκίας.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η στοχοποίηση εκ μέρους του Σι σε κλάδους όπως η τεχνολογία, το real estate και η εκπαίδευση, και η προώθηση του σχεδίου του για «κοινή ευημερία», έχουν τρομάξει τους πλούσιους, που χρόνια τώρα έχουν συνηθίσει να γίνονται πλουσιότεροι, εφόσον δεν αμφισβητούν την υπεροχή του Κομμουνιστικού κόμματος. Όμως, οι ανησυχίες τους εντάθηκαν μετά τον Οκτώβριο και το συνέδριο του κόμματος με το οποίο αυξήθηκε η πολιτική δύναμη του Σι.
«Θα έλεγα ότι τους τελευταίους έξι μήνες, ο κόσμος πραγματικά αγανάκτησε. Και έτσι, βλέπουμε μία αύξηση των ραντεβού με τους συμβούλους μας», λέει στο Bloomberg η Feruza Djamalova, δικηγόρος του καναδικού γραφείου Sobirovs, που ειδικεύεται στη μετανάστευση. «Τώρα, οι πελάτες μας από την Κίνα είναι πρόθυμοι για μετεγκατάσταση και θέλουν να το κάνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα».
Πριν από την πανδημία, η Κίνα αντιμετώπιζε εκροές κεφαλαίων περίπου 150 δισ. δολαρίων τον χρόνο, από κόσμο που πήγαινε στο εξωτερικό, όμως το ποσό αναμένεται να είναι υψηλότερο φέτος, καθώς οι Κινέζοι δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν εκτός Κίνας τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με την Αλίθια Γκαρθία Χερέροo, οικονομολόγο της Natixis.
Η Κίνα έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό υπερ-πλούσιων, μετά τις ΗΠΑ, καθώς περισσότεροι από 32.000 Κινέζοι έχουν περιουσία που ξεπερνά τα 50 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Credit Suisse.
Η μετανάστευση των πλουσίων ξεκίνησε ήδη από πέρυσι, καθώς περίπου 10.800 εύποροι Κινέζοι εγκαταστάθηκαν στο εξωτερικό το 2022. Μόνο η Ρωσία έχασε περισσότερους πλούσιους, σύμφωνα με τα στοιχεία της New World Wealth.
Η συμβουλευτική εταιρεία σε θέματα μετανάστευσης επενδυτών, Henley & Partners, είδε το ενδιαφέρον των Κινέζων να τετραπλασιάζεται όταν άνοιξαν τα σύνορα στην Κίνα. Η μετανάστευση ήταν σε χαμηλά επίπεδα στις αρχές της πανδημίας, αλλά τα σχετικά αιτήματα διπλασιάστηκαν το 2022.
Η Juwai IQI, μια εταιρεία real estate που πουλά ακίνητα στο εξωτερικό σε πελάτες στην Ασία, λέει ότι το ενδιαφέρον από Κινέζους αγοραστές μειώθηκε κατά 26% το 2021 και 11% το 2022, αλλά έχει αυξηθεί κατά 55% μέχρι στιγμής φέτος.
Σύμφωνα με τον Denny Ko, που είναι δικηγόρος μετανάστευσης στο Χονγκ Κονγκ, με εύπορους Κινέζους πελάτες, οι πραγματικά πλούσιοι έχουν κάνει τα σχέδιά τους εδώ και χρόνια, επομένως αυτοί που τώρα κοιτάζουν τις επιλογές τους βρίσκονται σε πιο χαμηλό εισοδηματικό επίπεδο, είναι δηλαδή εκπρόσωποι της ανώτερης μεσαίας τάξης, επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη.
Διαβάστε ακόμη
ΟΤΕ: Αναβάθμιση σε «A» από την MSCI ESG Ratings
Κακοκαιρία: Κλειστά τα απογευματινά και τα εσπερινά σχολεία στην Αττική
Yπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Eυρεία σύσκεψη για την πορεία της κακοκαιρίας