Την ανησυχία των αγορών πως η αποχώρηση της Ανγκόλα από τον ΟΠΕΚ μπορεί να συμπαρασύρει και άλλα κράτη μέλη, κυρίως της Αφρικής, που διαφωνούν με τη στρατηγική των περικοπών στα επίπεδα πετρελαϊκής παραγωγής, θέλησαν να καταλαγιάσουν με ανακοινώσεις τους αρκετές χώρες.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το Ιράκ, η Δημοκρατία του Κονγκό και η Νιγηρία (για την οποία γινόταν πολύς λόγος τελευταία) επιβεβαίωσαν τη δέσμευση τους προς το πετρελαϊκό καρτέλ.
«Επιβεβαιώνουμε την ισχυρή στήριξη μας στην ενότητα και την σύμπνοια στην καρδιά του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ+» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του ο υπουργός Πετρελαίου του Κονγκό, Μπρουνό Ζαν-Ρικάρ Ιτουά. «Κάθε μέλος, είτε από την Αφρική είτε όχι, παίζει έναν απαραίτητο ρόλο στο να επιτυγχάνει τους κοινούς μας στόχους και να διατηρεί την ισορροπία στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά».
Αντιστοίχως και ο υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας, Χάινεκεν Λοκπομπίρι, με ανάρτηση του στο X (πρώην Twitter) επιβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας του προς τον οργανισμό και τους στόχους του.
Όπως η Ανγκόλα, έτσι και η Νιγηρία είχε εκφράσει ανοιχτά την έντονη διαφωνία της με την πρόταση που είχε κατατεθεί στην τελευταία σύνοδο για νέες περικοπές στα επίπεδα παραγωγής από τη νέα χρονιά, αν και τελικά εμφανίστηκε να συναινεί με την απόφαση της 30ης Νοεμβρίου.
Θέση απέναντι στο θέμα πήρε και το Ιράκ διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Πετρελαίου της χώρας, ο οποίος μιλώντας στο πρακτορείο Iraq News Agency υπεραμύνθηκε της στρατηγικής του καρτέλ επισημαίνοντας πως πρόθεση είναι η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ισορροπίας ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση, για να επιτευχθεί σταθερότητα στην αγορά.
Η τοποθέτηση του Ιράκ έχει σημασία, διότι η χώρα είναι ανάμεσα στα μέλη που θα χρειαστεί να κάνει από τις μεγαλύτερες περικοπές στα επίπεδα προσφοράς από τον ερχόμενο μήνα, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις νέες ποσοστώσεις που αποφάσισε το καρτέλ.
Θυμίζουμε πως η Ανγκόλα ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα πως αποχωρεί από τον πετρελαϊκό οργανισμό μετά από 16 χρόνια παρουσίας, διαφωνώντας ριζικά με τις περικοπές στην παραγωγή που θα έπρεπε να εφαρμόσει με την είσοδο του 2024. Είναι δε, η δεύτερη χώρα σε παραγωγή πετρελαίου στην Αφρική.
Παρά τους τριγμούς στον κλάδο των commodities και την άνοδο στις διεθνείς τιμές που επέφερε άμεσα η εξέλιξη αυτή, αναλυτές έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι η έξοδος της Ανγκόλα δεν θα προκαλέσει ιδιαίτερο πρόβλημα, εφόσον αποδειχτεί μεμονωμένο γεγονός. Προς την κατεύθυνση αυτή βοηθούν οι εν λόγω καθησυχαστικές δηλώσεις από έτερα κράτη μέλη, για τα οποία ανησυχούσαν κάπως οι αγορές.
Διαβάστε ακόμη
Τριετής περίοδος απαλλαγής από τον φόρο για τα ακίνητα που νοικιάζονται
Σταύρος Νιάρχος: Οι πίνακες της Κρεολής και η μυθική συλλογή (pics)
Η εκτόξευση των crypto: Ράλι 160% στο bitcoin τo 2023 – Θα συνεχιστεί; (γραφήματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ