Οι παραγγελίες στη γερμανική βιομηχανία μειώθηκαν τον Ιούλιο, επιδεινώνοντας την πτώση που ώθησε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στο χείλος της ύφεσης.
Η ζήτηση μειώθηκε κατά 2,7% από τον Ιούνιο, όταν είχε αυξηθεί με περίπου με τον ίδιο ρυθμό, καθώς οι παραγγελίες εκτός της ζώνης του ευρώ υποχώρησαν. Το υπουργείο Οικονομίας δήλωσε ότι «υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων διεθνών εμπορικών συγκρούσεων και των μεσαίων επιχειρηματικών προσδοκιών στον τομέα της μεταποίησης, δεν υπάρχει καμία θεμελιώδης βελτίωση της ορμής της οικονομίας για τους προσεχείς μήνες».
Οι οικονομικές προοπτικές της εξαρτημένης από τις εξαγωγές Γερμανίας παραμένουν αβέβαιες λόγω του αυξημένου κινδύνου να μην υπάρξει συμφωνία για το Brexit που θα έριχνε το Ηνωμένο Βασίλειο σε μείζονα κρίση και θα ενέτεινε τον εμπορικό πόλεμο. Οι Η.Π.Α. και η Κίνα χτύπησαν η μια την άλλη με ένα νέο κύκλο εισαγωγικών δασμών αυτό το μήνα – μέτρα που θα έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο – και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την Ευρώπη για αθέμιτο εμπόριο.
Οι δείκτες των υπεύθυνων για τις αγορές στη Γερμανία ανέφεραν περαιτέρω μειώσεις στον τομέα της μεταποίησης τον Αύγουστο και έτσι αυξάνονται τα σημάδια ότι οι πάροχοι υπηρεσιών αρχίζουν να αισθάνονται το κύριο βάρος.
Η αδυναμία εξαπλώνεται και σε άλλα μέρη της ζώνης του ευρώ. Τα εργοστάσια στην Ισπανία και την Ιρλανδία έχουν παρατηρήσει συρρίκνωση της παραγωγής κατά τους τρεις τελευταίους μήνες και με την Ιταλία να βρίσκεται βαθιά σε μια πολιτική κρίση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι ο υποτονικός ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης θα συνεχιστεί.
Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, και η Bundesbank προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να το κάνει ξανά στο τρίτο. Μια τεχνική ύφεση ορίζεται συνήθως ως δύο διαδοχικά τρίμηνα μειούμενης παραγωγής.
Τον Ιούλιο, οι παραγγελίες για βασικά, επενδυτικά και καταναλωτικά αγαθά υποχώρησαν. Εξαιρουμένων των ειδών μεγάλης αξίας (σπίτια, αυτοκίνητα κλπ), η ζήτηση αυξήθηκε κατά 0,5%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο.
Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να παράσχει οικονομικά κίνητρα σε περίπτωση επιδείνωσης των συνθηκών, αλλά μέχρι στιγμής επεσήμανε τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες που η ίδια έχει λάβει για την ενίσχυση των επενδύσεων.
Εν τω μεταξύ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην ΕΚΤ μελετούν επιλογές για να διευκολύνουν τη νομισματική τους θέση. Πρόβλεψαν να ανακοινώσουν μια μείωση του επιτοκίου των καταθέσεων περαιτέρω κάτω από το μηδέν την επόμενη εβδομάδα, και ενδεχομένως επίσης έναν νέο γύρο αγορών στοιχείων ενεργητικού.