Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων ρισκάρουν λιγότερο στο Λονδίνο, και κάποιοι από αυτούς κατηγορούν το Brexit για τη δημιουργία καταστάσεων συμπίεσης του κλάδου.
Ο αριθμός των νέων εστιατορίων που ανήκουν σε “αλυσίδες” στο Λονδίνο αυξήθηκε τον περασμένο χρόνο σε 53 από τα 25, ενώ ο αριθμός των νέων εστιατορίων που δεν είναι ενταγμένα σε τέτοιες “αλυσίδες” υποχώρησε στα 193 από 200, σύμφωνα με τον φετινό οδηγό εστιατορίων Harden.
Ένα πρωταρχικό παράδειγμα αυτού του φαινομένου είναι το Ivy, ένα εξαιρετικά φημισμένο εστιατόριο στην περιοχή που βρίσκονται τα περισσότερα θέατρα του Λονδίνου, το οποίο έχει ανοίξει νέα εστιατόρια με το όνομά του σε διάφορες άλλες γειτονιές.
Το Ivy “ήταν κάποτε μια ανεξάρτητη προσπάθεια που ως τώρα ξεδιπλώνονταν με ρυθμό που θα έκανε τα McDonald’s να αισθανθούν περήφανα”, δήλωσε ο Peter Harden, συνιδρυτής του οδηγού. Ένα από τα νέα εστιατόρια του Ivy, φιγουράρει τώρα στο top 10 του οδηγού.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των λουκέτων σε εστιατόρια αυξήθηκε σε 84 από 76, σύμφωνα με τον οδηγό, τώρα στην 27η χρονιά του Ivy.
“Ενώ υπάρχουν πιο πολλά τραπέζια εστιατορίων στο Λονδίνο από ό, τι πριν από ένα χρόνο, συνεχίζοντας ένα πρότυπο ανάπτυξης που υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια, τα φώτα είναι στο χρώμα του ήλεκτρου (σ.σ. ειδοποιούν για κίνδυνο)”, δήλωσε ο Harden.
Οι σεφ και οι ιδιοκτήτες εστιατορίων ανησυχούσαν για την επίδραση της απόφασης της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η λίρα έπεσε απότομα μετά το δημοψήιφσμα τον Ιούνιο του 2016, καθιστώντας τα εισαγόμενα τρόφιμα και τα συστατικά ακριβότερα. Οι διευθυντές λένε επίσης ότι έχουν δει λιγότερους δυνητικούς εργαζόμενους που υποβάλλουν αίτηση για θέσεις εργασίας.
“Δεν βλέπω κανένα θετικό, βλέπω μόνο αρνητικό αντίκτυπο από το Brexit”, δήλωσε ο Harden. “Κάθε σεφ ανησυχεί με την αύξηση του κόστους των τροφίμων και τη δυσκολία πρόσληψης προσωπικού. Πολλοί το περιγράφουνως κρίση στον κλάδο. “