Οι προσδοκίες των επενδυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική δύο ακόμη φορές φέτος – και θα μειώσει το κόστος δανεισμού στο 2,25% το 2025 – είναι δίκαιες, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Όλι Ρεν.

Σε μερικές από τις πιο σαφείς παρατηρήσεις από έναν υπεύθυνο χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ σχετικά με την πορεία των επιτοκίων, ο επικεφαλής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας δήλωσε επίσης ότι ενώ οι αξιωματούχοι πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%, δεν θα πρέπει να επιβραδύνουν υπερβολικά την οικονομική δραστηριότητα.

«Αν κοιτάξετε τα δεδομένα της αγοράς, υποδηλώνουν ότι θα υπάρξουν άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων, έτσι ώστε να καταλήξουμε στο 3,25% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και, με το τελικό επιτόκιο – κάπου γύρω στο 2,25%, 2,50%», δήλωσε ο Ρεν την Τρίτη σε συνέντευξή του στο Ελσίνκι. «Κατά την άποψή μου, είναι λογικές προσδοκίες».

Η ΕΚΤ άρχισε να μειώνει τα επιτόκια αυτό το μήνα, μετά από μια ιστορική σειρά αυξήσεων για να τιθασεύσει τον χειρότερο πληθωρισμό της ευρωζώνης. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι είναι έκτοτε συγκρατημένοι σχετικά με το τι θα συμβεί στη συνέχεια – έχοντας κατά νου την πρόσφατη άνοδο της αύξησης των τιμών καταναλωτή, τα επίμονα υψηλά ποσοστά αύξησης των μισθών και τις γεωπολιτικές τριβές.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι απομένουν ακόμη 44 μονάδες βάσης για μειώσεις των επιτοκίων το 2024 – που ισοδυναμούν με μια δεύτερη κίνηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας και περίπου 75% πιθανότητα για άλλη μια. Η επόμενη μπορεί να έρθει ήδη από τον Σεπτέμβριο και να έχει τιμολογηθεί πλήρως μέχρι τον Οκτώβριο.

Ενώ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ δεν θα δεσμευτεί εκ των προτέρων σε κάποια συγκεκριμένη πορεία, ο Ρεν ξεκαθάρισε ότι είναι λογικό να περιμένουμε περαιτέρω μειώσεις, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Σε περίπτωση που δούμε ότι η αποπληθωριστική διαδικασία συνεχίζεται και κινείται προς τον συμμετρικό μας στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, τότε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι θα παραμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση και θα συνεχίσουμε τις μειώσεις των επιτοκίων», είπε.

Παρά τις πρόσφατες υπερβάσεις των στοιχείων, «έχουμε μια αποπληθωριστική διαδικασία σε εξέλιξη» και «πάντα γνωρίζαμε ότι ο δρόμος θα είναι ανώμαλος», δήλωσε ο Ρεν. «Πρέπει να δούμε το δάσος για τα δέντρα».
Σε αντίθεση με ορισμένους συναδέλφους του που θα προτιμούσαν να λαμβάνουν αποφάσεις για τα επιτόκια στις τριμηνιαίες συνεδριάσεις που συνοδεύονται από νέες οικονομικές προβλέψεις, ο Ρεν βλέπει κάθε συνεδρίαση πολιτικής ως μια επιλογή για περαιτέρω κινήσεις, καθώς οι αξιωματούχοι έχουν νέες οικονομικές εκθέσεις να αφομοιώσουν για κάθε μία.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να περιορίσουμε τους εαυτούς μας χωρίς λόγο», δήλωσε. «Διαφορετικά, θα μπορούσαμε κάλλιστα να ακυρώσουμε τις λεγόμενες ενδιάμεσες συνεδριάσεις και να εξοικονομήσουμε καύσιμα και να σώσουμε τον πλανήτη».
Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Ρεν δήλωσε ότι η Ευρώπη «οδεύει προς μια σταδιακή ανάκαμψη φέτος» και ότι η ανάπτυξη «θα ενισχυθεί το επόμενο και το επόμενο έτος». Αλλά προειδοποίησε επίσης κατά της υπερβολικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Τα επιτόκια της ΕΚΤ «εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετά καθαρά σε περιοριστικό έδαφος και ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η αποπληθωριστική διαδικασία θα συνεχιστεί», είπε. «Χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τον πρωταρχικό μας στόχο, έχουμε επίσης την ευθύνη να στηρίξουμε την πλήρη απασχόληση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ισόρροπη μεγέθυνση».
Αυτό σημαίνει επίσης ότι «δεν θα καθυστερήσουμε άσκοπα το κλείσιμο του παραγωγικού κενού», δήλωσε ο Ρεν.

Ο Ρεν υποβάθμισε την πρόσφατη νευρικότητα που ακολούθησε την ανακοίνωση-σοκ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών – κάτι που επισημάνθηκε σε πρόσφατες έρευνες επιχειρήσεων της ευρωζώνης ως κίνδυνος για την οικονομική δραστηριότητα.

«Ενώ είδαμε κάποια αύξηση στα spreads των γαλλικών ομολόγων αρχικά μετά την ανακοίνωση των νέων εκλογών, η αγορά σταθεροποιήθηκε σχετικά σύντομα», είπε. «Δεν βλέπω προς το παρόν κάποια άτακτη δυναμική της αγοράς».
Ενώ τόνισε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να «παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά», δήλωσε ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος να σκεφτεί κανείς να παρέμβει – για παράδειγμα μέσω του μηχανισμού προστασίας της μετάδοσης που δημιουργήθηκε το 2022 για να αποτρέψει αδικαιολόγητες αναταράξεις στην αγορά καθώς τα επιτόκια αυξάνονται.

«Αν οι βασικοί πολιτικοί παράγοντες παίξουν ορθολογικά, δεν θα έπρεπε να καταλήξουμε σε τέτοιου είδους άτακτες αναταράξεις», είπε. «Δεν βλέπω ότι η συζήτηση για το ΤΠΔ είναι επίκαιρη προς το παρόν».
Περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν τελευταία στη Γαλλία ως “ανατιμολόγηση”, ο Ρεν απέρριψε την άποψη ότι μπορεί να ετοιμάζεται μια άλλη κρίση χρέους – όπως αυτή που βοήθησε να καταπολεμηθεί όταν ήταν Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων.

«Δεν το βλέπω αυτό στα χαρτιά», δήλωσε. «Ένας κεντρικός τραπεζίτης πρέπει πάντα να ανησυχεί, πρέπει να ανησυχεί, αλλά πρέπει να είναι βαθμονομημένη ανησυχία».

Διαβάστε ακόμη

IRIS: Παγώνουν τα πρόστιμα για 400.000 μέχρι να ανακοινωθεί νέα διορία

Τεχνητή νοημοσύνη: Μπορεί να επιλέξει και υποψηφίους προς πρόσληψη

Μάστιγα ο υπερτουρισμός: Σε αυτόν τον προορισμό οι τουρίστες θα πληρώνουν πλέον περισσότερα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ