Ο αρχηγός του κόμματος των σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς, χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο φαβορί για να κερδίσει στις επικείμενες εκλογές αναλαμβάνοντας στο εξής, τα ηνία της γερμανικής Καγκελαρίας. Για πρώτη φορά, έπειτα από 16 χρόνια, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να ηγηθεί από έναν κεντροαριστερό καγκελάριο.

Ο Σολτς διατελεί υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το όνομά του συνδέεται λοιπόν, περισσότερο με την κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη συντηρητική ηγεσία της Μέρκελ παρά με το κόμμα του. Η στάση και κυρίως οι αποφάσεις που έλαβε για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων κατά τη διάρκεια της θητείας του με πιο σημαντική την περίοδο της πανδημίας αλλά και των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τη Γερμανία το φετινό καλοκαίρι, φαίνεται πως έπεισε τους Γερμανούς για την καταλληλόλητά του στη θέση του Καγκελάριου και διαδόχου της Μέρκελ.

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες απομένουν μέχρι τις προγραμματισμένες ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία και σύμφωνα με τα όσα δείχνουν οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις, το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών προηγείται. Για να μπορέσει παρόλα αυτά, να διασφαλίσει την εξουσία θα χρειαστεί από ότι φαίνεται, να δημιουργήσει πρώτα ένα συνασπισμό με ακόμη δύο κόμματα. Ο δρόμος όμως, προς την εξουσία για το SPD και τον πιο πιθανό εταίρο του, το Κόμμα των Πρασίνων είναι δύσκολος. Υπάρχουν δύο επικρατέστερα σενάρια συμμαχιών. Αυτό σημαίνει πως είτε δούμε να διαμορφώνεται μια πιο κεντρώα συμμαχία με τρίτο κόμμα, το κόμμα των φιλελευθέρων, είτε οι σοσιαλδημοκράτες μαζί με τους Πράσινους να κινηθούν σε μια τελείως διαφορετική κατεύθυνση δημιουργώντας συνασπισμό με το Αριστερό κόμμα.

Ακολουθεί μια σύντομη παρουσίαση των αλλαγών που δυνητικά θα μπορούσαν να επιφέρουν οι δύο αυτές διαφορετικές συμμαχίες σε καίριους για την Γερμανική οικονομία τομείς. Θα επηρεάσει η νέα πολιτική σκηνή που αναμένεται να διαμορφωθεί στο εξής στη Γερμανία το μέλλον της Ευρώπης;

Προϋπολογισμός

Ο αρχηγός του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, είχε δηλώσει πως μόνο υπό κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα δεχτεί να λάβει μέρος σε μια κυβέρνηση υπό τον Σολτς. Ίσως αυτό σημαίνει πως απαιτήσει να αναλάβει ένα από τα πιο σημαντικά χαρτοφυλάκια, αυτό του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το SPD και οι Πράσινοι πιθανότατα να πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες καθώς και το διευρυμένο δανεισμό για να χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση σε μια πιο φιλική προς το κλίμα και τεχνολογικά προηγμένη οικονομία. Το FDP επιθυμεί να μειώσει το χρέος στο 60% της οικονομικής παραγωγής το συντομότερο δυνατό αποκαθιστώντας συγχρόνως, τους περιορισμούς που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναφορικά με το ζήτημα του δανεισμού.

Το αριστερό κόμμα, αντίθετα, θέλει να διαγράψει το χρέος της Γερμανίας και να αυξήσει το δανεισμό για να χρηματοδοτήσει με τον τρόπο αυτό επενδύσεις στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Μια ακόμη σημαντική υπενθύμιση, το FDP είναι δημοσιονομικά συντηρητικό, στον αντίποδα το SPD, οι Πράσινοι και το Αριστερό κόμμα δεν είναι.

Φόροι

Φαίνεται πως στο συγκεκριμένο ζήτημα, το SPD και οι Πράσινοι συμπλέουν περισσότερο με το πρόγραμμα του κόμματος της Αριστεράς αφού και τα τρία εν λόγω κόμματα επιθυμούν να αυξήσουν τη φορολογία στα ανώτερα οικονομικά στρώματα. Το FDP έχει εντελώς διαφορετικούς στόχους. Επιθυμεί να μειώσει τους φόρους για τις εταιρείες και τα υψηλά εισοδήματα και συγχρόνως, θέλει να προωθήσει μέτρα προκειμένου οι επιχειρήσεις να καλύψουν τυχόν ζητήματα ρευστότητας που μπορεί να έχουν. Αν και δεν βλέπει ευρύ περιθώριο για μειώσεις φόρων, το SPD δεσμεύεται να ανακουφίσει άτομα με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Οι Πράσινοι απορρίπτουν φορολογικές περικοπές και προτείνουν αύξηση του προσωπικού ανώτατου επιτοκίου στο 48% από 42%, καθώς και εισφορές σε κεφαλαιακά κέρδη και πλούτο. Το σίγουρο είναι όμως, σε κάθε περίπτωση πως με τον Σολτς στην Καγκελαρία, οι αυξήσεις στους φόρων είναι πολύ πιθανές.

Τράπεζες

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς θέλουν να διατηρήσουν τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα αναμορφώνοντας συγχρόνως, τον τομέα αυτό. Οι Πράσινοι πιθανότατα να εστιάσουν στην ενίσχυση των μέτρων για την πρόληψη κατά της απάτης και της χειραγώγησης. Το FDP στοχεύει στην ιδέα της προώθησης μιας ισχυρής ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς που θα χαρακτηρίζεται από ανταγωνισμό και μεγάλη ποικιλία επιχειρηματικών μοντέλων ωθώντας με τον τρόπο αυτό, την κυβέρνηση να αποφορτίσει το μερίδιό της στην Commerzbank. Η Αριστερά κατηγορεί τις τράπεζες για πολλά από τα δεινά της Γερμανίας και θέλει να «απελευθερώσει την κοινωνία και τη δημοκρατία από την πίεση των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων».

Κλίμα

Οι Πράσινοι που στοχεύουν σε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες δεν φαίνεται να επιθυμούν να συμβιβαστούν, αν μη τι άλλο, στην πολιτική για το κλίμα. Σύμφωνα με το πρόγραμμά τους, μόνο τα αυτοκίνητα χωρίς εκπομπές ρύπων θα πρέπει να ταξινομηθούν από το 2030, οπότε οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα θα καταργηθούν σταδιακά.

Το SPD επιδιώκει την ουδετερότητα του άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2040 πριν από έναν ευρύτερο στόχο ουδετερότητας για το 2045. Τα μέτρα για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της χώρας θα πρέπει να συμβαδίζουν με τη δημιουργία απασχόλησης και την υποστήριξη των κοινοτήτων που αντιμετωπίζουν απώλειες θέσεων εργασίας λόγω της ενεργειακής μετατόπισης. Η στρατηγική του FDP βασίζεται στην προώθηση νέων τεχνολογιών, ενώ η Αριστερά θέλει να προστατεύσει τους απλούς πολίτες από το να αναλάβουν το κόστος μείωσης των εκπομπών μέσω υψηλότερων ενοικίων ή αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Ως απάντηση, οι βιομηχανίες οφείλουν να πληρώσουν για αυτό. Θέλουν επίσης να εισαγάγουν δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως με τους Πράσινους στην εξουσία, η Γερμανία θα ασχοληθεί σοβαρά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Ευρώπη

Απορρίπτοντας τη λιτότητα του παρελθόντος, το SPD θέλει να προχωρήσει με μια κοινή επενδυτική πολιτική της ΕΕ που χρηματοδοτείται από κοινό χρέος, ενώ οι Πράσινοι επιθυμούν το ταμείο διάσωσης της ΕΕ να γίνει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα παρέχει άνευ όρων πίστωση. Η Αριστερά δεσμεύεται να διοχετεύσει τους πόρους της ΕΕ προς κοινωνικά προγράμματα και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απορρίπτοντας ακόμη, μια επικείμενη στροφή προς αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ωρομίσθιο

Η αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου στα 12 ευρώ – αυτή τη στιγμή είναι στα 9,60 ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί στα 10,45 ευρώ από τον Ιούλιο του 2022 – ήταν μία από τα βασικές προτάσεις του Σολτς. Οι Πράσινοι συμφωνούν με αυτές τις δηλώσεις. Το κόμμα της Αριστεράς από την άλλη πλευρά, επιθυμεί το ωρομίσθιο να διαμορφώνεται στο εξής στα 13 ευρώ. Το FDP αντιτίθεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού και ως απάντηση στοχεύει στη διαμόρφωση ενός πιο ευέλικτου εργασιακού πεδίου ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με τα επαγγέλματα με χαμηλές αμοιβές.

Διαβάστε ακόμα:

Κάμερον Μπρουκς – Amazon Web Services: Πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε περιφερειακό hub η Ελλάδα

11η Σεπτεμβρίου 2001: 20 χρόνια από τη μαύρη ημέρα που σημάδεψε την Ιστορία

Ποιος ήταν ο τραπεζίτης Γιώργος Αρώνης που πέθανε την Παρασκευή