Η διεθνής προσπάθεια για την καταπολέμηση της ρύπανσης από ορυκτά καύσιμα, αντί να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά στο μαραθώνιο γύρο συνομιλιών του ΟΗΕ στη Μαδρίτη, ουσιαστικά υποχώρησε, καθώς υπήρξε ασυμφωνία ακόμα και σε θέματα που είχαν λυθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Εκπρόσωποι από 200 κράτη κι πλέον, εγκατέλειψαν τη Μαδρίτη μετά από συζητήσεις δυο εβδομάδων, με μόνη συμφωνία τους την «επείγουσα ανάγκη» για περισσότερη μείωση στα αέρια του θερμοκηπίου από τις χώρες που μολύνουν.
Η συμφωνία μεταξύ των μερών που έλαβαν μέρος επιτεύχθηκε σε λιγότερα θέματα από αυτά που είχαν περιληφθεί στη Συμφωνία των Παρισίων του 2015, όταν όλες οι χώρες είχαν συμφωνήσει να εφαρμόζουν ολοένα και πιο φιλόδοξες πολιτικές που αποσκοπούν στη μείωση της ρύπανσης. Επίσης, οι συνομιλίες της Μαδρίτης γύρισαν πίσω τρεις δεκαετίες, όταν είχε συναφθεί μια συμφωνία, σύμφωνα με την οποία τα πιο πλούσια βιομηχανική κράτη θα βοηθούσαν τις αναπτυσσόμενες χώρες να επωμιστούν το κόστος της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση για το αποτέλεσμα αυτής της διάσκεψης» δήλωσε η Κρίστα Μικόνεν, υπουργός Περιβάλλοντος της Φινλανδίας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της. «Κανείς δεν μπορεί να είναι περήφανος. Μας λείπουν πραγματικά οι μεγάλες χώρες, οι μεγάλες οικονομίες, οι οποίες πρέπει να καταλάβουν ότι χρειαζόμαστε δράση», πρόσθεσε η Φινλανδή πολιτικός.
Η υποχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από παλαιότερες δεσμεύσεις της χώρας περί μείωσης των εκπομπών αερίων, υπονόμευσε την όλη προσπάθεια στη διάσκεψη. Ταυτόχρονα, η Κίνα αλλά και άλλα κράτη εμφανίστηκαν απρόθυμα να υιοθετήσουν αυστηρότερη γλώσσα, που θα είναι δεσμευτική για αυστηρότερη τήρηση των περιβαλλοντικών προδιαγραφών στο ζήτημα των εκπομπών αερίου.
Το αποτέλεσμα της διάσκεψης έρχεται σε αντίθεση με την αυξανόμενη τάση διαμαρτυριών από τη μεριά των περιβαλλοντικών οργανώσεων, των οποίων η εμβληματική -για φέτος- φιγούρα της Γκρέτα Τούνμπεργκ ενέπνευσε εκατομμύρια φοιτητών να μιλήσουν για αυτό το ζήτημα.
Οι απεσταλμένοι των κρατών στη διάσκεψη της Μαδρίτης (COP25), οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τα υπουργεία Περιβάλλοντος κι Ενέργειας των κρατών, έχουν υποσχεθεί να εργαστούν για τον περιορισμό των αυξήσεων της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα σε όχι μεγαλύτερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου από την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης. Ακόμα κι αυτός ο στόχος αν επιτευχθεί, όμως, θα πρόκειται για την ταχύτερη αλλαγή των κλιματικών συνθηκών από το τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων.
«Η διεθνής κοινότητα έχασε μια σημαντική ευκαιρία να δείξει τις αυξημένες φιλοδοξίες της για μετριασμό, προσαρμογή και χρηματοδότηση της προσπάθειας αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σε μια ανάρτησή του στο twitter. «Ωστόσο δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια κι εγώ δεν θα την εγκαταλείψω», πρόσθεσε.