BLOOMBERG

Oι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν για τις αποτιμήσεις των ιδιωτικών πιστώσεων

Tα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της SEC επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι η ιδιωτική πίστωση δεν είναι απομονωμένη από τα ευρύτερα χρηματοπιστωτικά συστήματα

Οι κορυφαίες χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις αποτιμήσεις των ιδιωτικών πιστώσεων, το κατά πόσον οι δανειστές κρύβουν προβληματικά δάνεια και τη βαθιά σχέση μεταξύ των ιδιωτικών αγορών και των ασφαλιστικών κεφαλαίων.

«Οι κίνδυνοι αποτίμησης είναι το σημείο όπου βλέπουμε ένα βασικό ζήτημα», δήλωσε ο Άντριου Ντιν, συν-επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Ενεργητικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ που πρόσφατα διοργάνωσε το Bloomberg στη Νέα Υόρκη.

Ο Ντιν συμμετείχε μαζί με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι τόνισαν επίσης την ανάγκη να ελέγχουν τις ιδιωτικές πιστωτικές εταιρείες σχετικά με τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων τους και προειδοποίησαν για πιθανά ζητήματα που προκύπτουν από τις εξαγορές.

Οι ρυθμιστές έχουν προειδοποιήσει για την έλλειψη διαφάνειας γύρω από τις αποτιμήσεις των ιδιωτικών δανείων και τις πιθανές αναντιστοιχίες ρευστότητας το τελευταίο έτος, καθώς η αγορά έχει διογκωθεί σε μέγεθος 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και τα επιτόκια παραμένουν υψηλά. 

Ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες, οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων και οι ασφαλιστές συνδέονται με τα ιδιωτικά δάνεια και πώς η έλλειψη διαφάνειας θα μπορούσε να επηρεάσει αυτές τις ομάδες.

Η ΕΚΤ έχει ζητήσει από περίπου δώδεκα δανειστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεσή  τους σε ιδιωτικές πιστώσεις, όπως ανέφερε το Bloomberg τον περασμένο μήνα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Financial Conduct Authority ξεκίνησε πέρυσι μια επανεξέταση των αποτιμήσεων των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας έχει επίσης προειδοποιήσει ότι η αδιαφάνεια των αποτιμήσεων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Ο συστημικός κίνδυνος είναι κάτι που βρίσκεται πάντα στο μυαλό μας», δήλωσε στο πάνελ το μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ελίζαμπεθ ΜακΚόουλ.

Οι ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τη μόχλευση και την αύξηση των δανειοληπτών που αναβάλλουν τις πληρωμές μέσω των λεγόμενων δανείων πληρωμής σε είδος, επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι η ιδιωτική πίστωση δεν είναι απομονωμένη από τα ευρύτερα χρηματοπιστωτικά συστήματα.

Ο Ντιν της SEC χρησιμοποίησε τις απώλειες της Credit Suisse Group AG μετά την κατάρρευση της Archegos Capital Management ως «ένα παράδειγμα του γιατί μας ενδιαφέρει ο συστημικός κίνδυνος», όπως υποστήριξε.

Ο Τσαρλς Κόεν, σύμβουλος του ΔΝΤ, δήλωσε ότι το Ταμείο θα ήθελε να «έχει περισσότερα στοιχεία για τη διασύνδεση μεταξύ της ιδιωτικής πίστης και της ασφάλισης», καθώς οι ασφαλιστές διαθέτουν περισσότερα κεφάλαια σε «μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία».

Για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι ιδιωτικές πιστωτικές συμφωνίες είναι «μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία επιπέδου τρία», όπως είπε, που ορίζονται ως τα πιο μη ρευστοποιήσιμα και τα πιο δύσκολα όσον αφορά την αποτίμηση. Παρόλο που δεν υπήρξε ύφεση για τις ιδιωτικές πιστώσεις, ο Ντιν πίεσε για περισσότερη διαφάνεια και δυνατότητα διαδικασίας «stress test».

Διαβάστε ακόμη

Ηχηρό «κανόνι» στη Γερμανία: Πώς η deeptech Lilium «έκαψε» κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ

Bloomberg για ελληνικές τράπεζες: Σε τροχιά επίσπευσης η κατάργηση των DTCs

Είναι τα διαμάντια η λύση στην υπερθέρμανση;

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

string(0) ""