Οι πιστωτές της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, έκαναν μια συμφωνία ορόσημο για να διευκολύνουν τους όρους αποπληρωμής στο χρέος- βουνό του κράτους αυτού, και να ανοίξουν το δρόμο για τη χώρα να βγει από τη γραμμή στήριξης που την κράτησε “στη ζωή”από το 2010.
Ο συμβιβασμός του χρέους που επετεύχθη στο Λουξεμβούργο από τους υπουργούς οικονομικών του ευρωπαϊκού μπλοκ έρχεται μετά από μήνες επίπονων συνομιλιών και ακριβώς την περίοδο που η Ελλάδα πρόκειται να εγκαταλείψει το πρόγραμμα διάσωσης, τον Αύγουστο. Μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θεωρείται από καιρό ως βασικό συστατικό για την επιτυχή επιστροφή της χώρας στην οικονομική υγεία και την επιστροφή της στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
“Μετά από οκτώ χρόνια, η Ελλάδα τελικά θα ολοκληρώσει την περίοδο της οικονομικής της βοήθειας”, δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Mario Centeno, ο οποίος προεδρεύει των συναντήσεων με τους ομολόγους του στην ευρωζώνη. “Αυτό είναι.”
Όπως προβλέπει η συμφωνημένη ελάφρυνση χρέους, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων δόσεων των 96,6 δις ευρώ (112 δισεκατομμυρίων δολαρίων) δανείων που η Ελλάδα έλαβε από το δεύτερο πακέτο θα ξεκινήσει μετά από 10 χρόνια. Η επέκταση θα συνοδεύεται από 10ετή περίοδο χάριτος στις πληρωμές τόκων και αποσβέσεων για τα ίδια δάνεια.
Και τα δύο αυτά βήματα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων που αποσκοπούν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της τις επόμενες δεκαετίες.
“Πιστεύουμε ότι το χρέος είναι τώρα βιώσιμο, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις αγορές τώρα και σε ένα πλαίσιο εποπτείας και συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις μας μπορούμε να το επιδιώξουμε”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνάντηση.