Τα λαϊκιστικά κόμματα της Ιταλίας έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο της δημοσιότητας τις τράπεζες της χώρας, καθώς διασπείρουν θόρυβο μεταξύ των επενδυτών με προτάσεις οι οποίες μπορεί να ακυρώσουν χρόνια προσπαθειών για την ενίσχυση των ισολογισμών τους.
Μετά την τόνωση του χρηματοπιστωτικού τομέα από την απερχόμενη ιταλική κυβέρνηση της κυβέρνησης -εξετάζοντας τα όρια των κανόνων της ΕΕ κατά των κρατικών ενισχύσεων-, η συμμαχική κυβέρνηση του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά, δημοσίευσε σχέδιο κυβερνητικών δράσεων που περιλαμβάνει την αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής, των κανόνων εγγύησης και των τραπεζικών συμφωνιών της Βασιλείας. Οι αναλυτές και οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη μείωση του χρέους και να χτυπήσουν τις αποτιμήσεις των τραπεζών.
Υψηλότερο έλλειμμα
Τα σχέδια δαπανών του κυβερνητικού συνασπισμού περιλαμβάνουν την παροχή ενός βασικού εισοδήματος για τους φτωχότερους, ενός ενιαίου φόρου και μιας αντιστροφής των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων που μπορεί να κοστίζουν έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ (117 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι ανησυχίες για μεγαλύτερο έλλειμμα και συνεπώς για συγκρούσεις με τις ευρωπαϊκές αρχές έχουν ωθήσει τις αποδόσεις του ιταλικού δημόσιου χρέους στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας τριετίας. Οι ιταλικές τράπεζες, οι μεγαλύτεροι κάτοχοι των κρατικών ομολόγων της χώρας, πήραν μέρος στην εκποίηση.
Η διεύρυνση των spreads μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων επηρεάζει αρνητικά την απόδοση των ιταλικών μετοχών σε σχέση με το δείκτη αναφοράς Stoxx 600, σύμφωνα με αναλυτές της UBS Group AG. Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες συγκαταλέγονται μεταξύ των περισσότερο πληγέντων τομέων, με τις UniCredit SpA και Intesa Sanpaolo SpA, να έχουν την μεγαλύτερη αρνητική συσχέτιση με τα ιταλικά ομόλογα.