Οι Βρετανοί θα πρέπει να σταματήσουν τις μη απαραίτητες επαφές και να αποφύγουν τις λέσχες, τις παμπ, τα θέατρα και όλα τα περιττά ταξίδια καθώς η επιδημία του κορωνοϊού επιταχύνει προς τη φάση της ταχείας ανάπτυξης, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
“Τώρα είναι η ώρα που θα πρέπει να σταματήσουμε όλοι τις μη απαραίτητες ουσιαστικές επαφές με άλλους και να σταματήσουν όλα τα περιττά ταξίδια”, δήλωσε ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Downing Street.
«Θα πρέπει οι πολίτες να αρχίσουν να εργάζονται από το σπίτι όπου αυτό είναι εφικτό» είπε. “Και πρέπει να αποφύγετε παμπ, κλαμπ, θέατρα και άλλους κοινωνικούς χώρους.”
“Φαίνεται πως πλησιάζουμε πλέον το σημείο ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και χωρίς δραστικές ενέργειες ο αριθμός τους θα μπορούσε να διπλασιάζεται κάθε 5 ή 6 ημέρες”, δήλωσε ο Τζόνσον.
Νωρίτερα o πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε συναντήσεις με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας και κορυφαίους επιστήμονες και σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg αναμένεται να ζητήσει την αύξηση της παραγωγής σε ιατρικούς αναπνευστήρες που χρειάζονται τα πιο σοβαρά περιστατικά.
Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο Τζόνσον θα προεδρεύσει της συνεδρίασης υπουργών όπου θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα στη μάχη κατά της εξάπλωσης του ιού, στα οποία θα περιλαμβάνονται και μέτρα όπως η απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων και η σύσταση στους ηλικιωμένους να παραμείνουν στα σπίτια τους στο πλαίσιο της «κοινωνικής αποστασιοποίησης» για την επιβράδυνση της εξάπλωσης.
Επιπλέον αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μέσα στην ημέρα. Όλα τα παραπάνω γίνονται μετά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε για το ότι η κυβέρνησή του δεν ήταν αρκετά επιθετική στην αντιμετώπιση της επιδημίας.
Ενώ οι άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν κλείσει τα σχολεία και ζητήσει από τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εστιάσει στις συστάσεις για συχνό πλύσιμο των χεριών και στην προτροπή για αυτοαπομόνωση εάν αρρωστήσουν. Ο Τζόνσον και οι υπουργοί έχουν υπερασπιστεί αυτήν την προσέγγιση, λέγοντας ότι βασίζεται στις βέλτιστες διαθέσιμες επιστημονικές συμβουλές.
Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες και πολιτικοί ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει αυστηρότερα μέτρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που επικαλείται το Bloοmberg αναμένεται ότι στην κορύφωση της επιδημίας στην Αγγλία θα νοσηλευτούν 8 εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτό είναι μόνο ένα “ακραίο σενάριο χειρότερης περίπτωσης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Τζόνσον, Τζέιμς Σλακ, στους δημοσιογράφους.
Την περασμένη Πέμπτη, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι υπήρχαν 5.000 έως 10.000 κρούσματα κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, αριθμός πολύ πολύ μεγαλύτερος από τα επιβεβαιωμένα (μετά από τεστ) κρούσματα. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε ραγδαία τις τελευταίες μέρες, φθάνοντας τους 35 την Κυριακή.
Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία των υπουργών η προσέγγιση της κυβέρνησης είναι κατάλληλη επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σε προγενέστερο στάδιο της εξάπλωσης του ιού από ότι άλλες χώρες. Οι αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι η Βρετανία βρίσκεται περίπου τέσσερις εβδομάδες πίσω από την Ιταλία, η οποία έχει επιβάλει lock-down σε ολόκληρη τη χώρα.
Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου η εξάπλωση του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο εξελίσσεται ταχύτερα από ότι αναμένενονταν και η χώρα σύντομα θα εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα.