Η Ελλάδα δεν θα εφαρμόσει άμεσα το νέο εκλογικό νόμο που καταργεί το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέτυχε να λάβει την αναγκαία υποστήριξη ώστε να ενεργοποιήσει τις αλλαγές άμεσα.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να εξασφαλίσει μία πλειοψηφία 200 βουλευτών στην Βουλή των 300 εδρών ώστε να τεθεί σε ισχύ άμεσα ο νέος εκλογικός νόμος.
Συνολικά 179 βουλευτές ψήφισαν το νόμο, 83 καταψήφισαν και 19 απείχαν της ψηφοφορίας. Αυτό σημαίνει πως το μπόνους για το πρώτο κόμμα θα παραμείνει σε ισχύ στις επόμενες εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2019.
Με το μπόνους σε ισχύ «το σενάριο ξαφνικών εκλογών τώρα πια φαντάζει μακρινό, καθώς το μόνο που θα καταφέρει είναι να απομακρύνει και άλλο το ΣΥΡΙΖΑ απ’ τη διακυβέρνηση», λέει ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Νομικής και Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.
«Η Ελλάδα απέφυγε τα χειρότερα» ψηφίζοντας τη διατήρηση του παλιού εκλογικού συστήματος για τις επόμενες εκλογές, λέει ο Χατζής. Με δεδομένη την πολιτική διάσπαση στη χώρα, οποιαδήποτε Βουλή σχηματιστεί με βάση το νέο εκλογικό νόμο «θα είναι τόσο κατακερματισμένη που θα ήταν αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση».
Οι συμμαχίες υπό το νέο νόμο κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελούνταν «από πολλούς εταίρους που στην πρώτη ευκαιρία θα ασκούσαν βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία δεν τους άρεσε».
Νικητές και ηττημένοι
Νέες εκλογές με το μπόνους των 50 εδρών σημαίνει ότι η ΝΔ μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία και να δώσει στο κόμμα την ευκαιρία να καταργήσει τον εκλογικό νόμο του Τσίπρα.
Η Ελλάδα, που διεσώθη απ’ τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ τρεις φορές απ’ το 2011, έχει κάνει τέσσερις εθνικές εκλογές και ένα δημοψηφίσμα τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η πολιτική αστάθεια και η προοπτική αλλαγών κυβερνήσεων έχουν οδηγήσει σε ένταση τις σχέσεις με τους πιστωτές και περιοδικές διακοπές στις διαπραγματεύσεις για τα προγράμματα διάσωσης, ενώ έχουν κρατήσει εκτός της χώρας τις επενδύσεις που τόσο πολύ χρειάζεται.
Η δημοφιλία του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πτωτική τροχιά μετά τη συμφωνία του Τσίπρα με τους πιστωτές το 2015, που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τις υποσχέσεις του και να εφαρμόσει νέα μέτρα λιτότητας.