search icon

Bloomberg

Η Ελλάδα επιστρέφει στο προσκήνιο και τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά

Καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται να βρει από τα μνημόνια, ο πρωθυπουργός της αντιμετωπίζει προκλήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό

Καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται να απελευθερωθεί από μια οκταετούς διάρκειας ευρωπαϊκή διάσωση, ο 43χρονος πρωθυπουργός της αντιμετωπίζει προκλήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Στο εγχώριο μέτωπο: οι προετοιμασίες για την οικονομική κατάσταση μετά το τέλος της περιόδου διάσωσης και οι πρώτες γενικές εκλογές μετά το τέλος του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών εντάσεων με τους συμμάχους και τους αντιπάλους του. Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής: αυξημένες εντάσεις με την παραδοσιακά αντίπαλη Τουρκία και περιφερειακή αστάθεια που προκύπτει από μια διαμάχη για το όνομα μιας γειτονικής χώρας.

Η ικανότητα του Τσίπρα να κατευθύνει όλα αυτά θα μπορούσε να καθορίσει πόσο σταθερή θα είναι η χώρα και η ευρύτερη περιφέρεια για τα επόμενα χρόνια, λένε οι ειδικοί, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) παρακολουθούν με ενδιαφέρον.

«Το χειρότερο πρόβλημα για τον Τσίπρα, για την κυβέρνηση, αλλά και για την Ελλάδα είναι η αυξανόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας», δήλωσε ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Νομικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. “Η μείωση της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα και τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα”, δήλωσε ο Χατζής, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι πρωταρχική ανησυχία για την Τουρκία, αλλά μέρος ενός συνολικού σχεδίου από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία της ηγεμονίας του, στην περιοχή.

Τουρκικές εντάσεις

Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κλιμακώθηκαν τον Μάρτιο όταν δύο Έλληνες στρατιώτες, που η Ελλάδα λέει ότι περιπολούσαν στα σύνορα κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας- ρουτίνας, συνελήφθησαν από την Τουρκία. Η Ελλάδα ζήτησε την επιστροφή τους. Οι ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών καταδίκασαν επίσης τη συνεχιζόμενη κράτηση εκ μέρους της Τουρκίας σε πολίτες της ΕΕ. Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πάντα σε ένταση, επιδεινώθηκαν περαιτέρω, αφού ένα ελληνικό δικαστήριο αρνήθηκε να εκδώσει οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που φέρεται ότι συμμετείχαν σε μια στρατιωτική προσπάθεια πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Ενώ «η πιθανότητα σκόπιμης κλιμάκωσης είναι σχετικά χαμηλή», υπάρχει αυξημένη ανησυχία για ένα τυχαίο γεγονός που θα εκκινήσει την αύξηση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με έδρα την Αθήνα. Τα ελληνικά και τα τουρκικά στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη επιχειρούσαν πάντοτε πολύ κοντά, αλλά οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν απαλλαγεί από έμπειρους αξιωματικούς μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και η συρρίκνωση της επιρροής των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα καθιστά λιγότερο πιθανή μια διαμεσολάβηση εάν συμβεί κάποιο επεισόδιο, είπε.

Για το όνομα της πΓΔΜ

Οι ενστάσεις της Ελλάδας, παρεμποδίζουν επίσης την πρωτοβουλία των δυτικών δυνάμεων να προσπαθήσουν να περιορίσουν τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια. Οι προκαταρκτικές συζητήσεις για την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ συνεχώς καταλήγουν στο οδόφραγμα που έχει ανεγείρει η Αθήνα, καθώς η Ελλάδα επιμένει ότι η Μακεδονία θα πρέπει να αναφέρεται μόνο στη δική της βόρεια περιοχή, το προπύργιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην αρχαιότητα.

Οι χειρισμοί του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με τις διαμάχες με την Τουρκία και την πΓΔΜ έφεραν επικρίσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους κυβερνητικούς εταίρους του. Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος είναι επίσης ηγέτης του εταίρου του Τσίπρα στον κυβερνητικό συνασπισμό, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, επιμένει ότι το κόμμα του δεν θα συμφωνήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία που περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία.

Εκλογές θλίψης


Οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εσωτερικής υποστήριξης θα μπορούσε να θέσει την λεπτή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Τσίπρα σε κίνδυνο πριν από τις εθνικές εκλογές που προγραμματίζονται για το επόμενο έτος, μια σοβαρή ανησυχία σε μια στιγμή που το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης Νέας Δημοκρατίας
προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Οι πολιτικές αβεβαιότητες συμπίπτουν με ερωτήσεις για την οικονομικήκατάσταση, καθώς η Ελλάδα θέλει να τερματίσει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Μετά από οκτώ χρόνια και τρία προγράμματα διάσωσης, η Ελλάδα και οι πιστωτές της στη ζώνη του ευρώ και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να αποφασίσουν εάν η χώρα θα χρειαστεί κάποιο είδος προγράμματος μετά τη διάσωση.

Ενώ ο Τσίπρας επιμένει ότι η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ τον Ιούλιο, σε συνδυασμό με κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους, θα επιτρέψει μια “καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα“, οι κριτικές που δημοσιεύονται δεν είναι τόσο σίγουρες ότι θα έχουν θετική για την κυβέρνηση επίπτωση στο εκλογικό σώμα.

“Η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο λάθος να παίξει πολύ νωρίς το χαρτί της «καθαρής εξόδου», παρά την έλλειψη σχεδίου για την ελληνική οικονομία στην περίοδο μετά τη διάσωση», δήλωσε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος των συμβούλων Teneo Intelligence στο Λονδίνο.

Exit mobile version