search icon

Bloomberg

Ο Τραμπ, ο κορωνοϊός και το δόγμα του σοκ

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών μετά την απόφαση Τραμπ να επιβάλει ταξιδιωτικό εμπάργκο στην Ευρώπη

Ένας συνδυασμός των άνευ προηγουμένου ταξιδιωτικών περιορισμών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ και των μετριοπαθών μέτρων τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, προκάλεσαν μια νέα μαζική έξοδο από κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές την Πέμπτη.

Η βιασύνη να μετρηθεί ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία και τα εταιρικά κέρδη, η αίσθηση απογοήτευσης για το ανεπαρκές πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας και η εντύπωση ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει ανταποκριθεί έγκαιρα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού αποτελεί κοινή αίσθηση στους ανθρώπους της αγοράς.

Το Bloomberg κατέγραψε τις πρώτες αντιδράσεις

Διατλαντική εχθρότητα

Sue Trinh, Manulife Investment Management στο Χονγκ Κονγκ

«Όλες οι «λύσεις» που βλέπουμε από τις μεγάλες δυνάμεις παραπέμππουν στην μεγάλη οικονομική κρίση. Διάσωση των ζόμπι ενώ παραμένουν διαρθρωτικά ζητήματα γύρω από την κατανομή των πόρων – η ρευστότητα δεν ελέγχει την εξάπλωση αυτού του ιού. Πού βρίσκονται τα νοσοκομειακά κρεβάτια, οι ΜΕΘ, οι γιατροί, ο ιατρικός εξοπλισμός, η έρευνα και η ανάπτυξη του εμβολίου; “Σχετικά με τα μέτρα του Τραμπ, “δεν μπορεί να κάνει πολλά χωρίς το Κογκρέσο και οι Δημοκρατικοί δεν θέλουν να την επανεκλογή του. Ούτε λέξη για την ακύρωση μεγάλων συγκεντρώσεων, αποφυγή των συναθροίσεων, οπότε αναπόφευκτα θα υπάρξει επιδημία. Η τελευταία κίνηση οδηγεί σε περαιτέρω αποσύνδεση από την Ευρώπη – προκαλώντας μεγαλύτερη διατλαντική εχθρότητα».

Δεν θα υπάρξει βελτίωση

Jeffrey Halley, αναλυτής της αγοράς της Oanda στη Σιγκαπούρη

«Καμία από αυτές τις κινήσεις δεν θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις αγορές και δεν θα υπάρξει αλλαγή ούτε όταν η ΕΚΤ ανακοινώσει τις αποφάσεις της. Αυτό που χρειάζεται, ωστόσο, είναι η άμεση δημοσιονομική βοήθεια. “Η κοινή δράση είναι κάτι που η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ζητά επιτακτικά αλλά δυστυχώς, φαίνεται ότι οι εκκλήσεις της πέφτουν πάνω στον τοίχο της λιτότητας. Το μόνο φάρμακο είναι η συντονισμένη περικοπή των επιτοκίων και η δημοσιονομική βοήθεια με επιθετικές κινήσεις όπως αυτές του Ηνωμένου Βασίλειο ακολουθώντας τον δρόμο της Αυστραλίας,  της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης».

Δεν υπάρχει τέλος… 

Stephen Innes, AxiCorp

«Επικρίνοντας την Ευρώπη και χωρίς να ανακοινώνει αυστηρότερα μέτρα περιορισμού των ταξιδιών στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ο Τραμπ αντιμετωπίζει τον Covid-19 ως ένα ευρωπαϊκό και ασιατικό πρόβλημα. Είναι σαφές ότι αυτό δεν αρέσει στην αγορά».

Ανεπαρκή μέτρα

Chris Weston, επικεφαλής έρευνας – Pepperstone Group στη Μελβούρνη

«Τα μέτρα του Tραμπ είναι τόσο ήπια σε σύγκριση με αυτά που έχουμε δει σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο – οι αγορές χρειάζονται για να δουν κάτι διακομματικό. Θέλουν μέτρα που θα περάσουν από το Κογκρέσο και θα εφαρμοστούν μέσα σε λίγες μέρες, όχι μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου. Οι επενδυτές δεν θα διστάσουν να δείξουν τι σκέφτονται στη FED και στις κυβερνήσεις κατά τις προσεχείς συνόδους».

Μεγάλες συνέπειες

Robert Carnell, επικεφαλής οικονομολόγος για Ασία-Ειρηνικό της ING Groep NV στη Σιγκαπούρη

«Τα χέρια του Τραμπ είναι δεμένα, δεν μπορεί να προχωρήσει σε καμία σημαντική δαπάνη για τον κορωνοϊό χωρίς την υποστήριξη του Κογκρέσου και αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί με το σημερινό πολιτικό σκηνικό. Η αναβολή των πληρωμών φόρων βοηθά την ταμειακή ροή για τις επιχειρήσεις και δεν έχει νόημα.  Αυτή είναι η πιο επιθετική και ολοκληρωμένη προσπάθεια αντιμετώπισης ενός ξένου ιού στη σύγχρονη ιστορία . Η απαγόρευση ταξιδιών για την Ευρώπη θα έχει οικονομικές συνέπειες τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ».

Αρνητική ανάπτυξη

Ο Mark Matthews, επικεφαλής έρευνας στην Ασία της ελβετικής εταιρείας χαρτοφυλακίου Bank Julius Baer & Co. στη Σιγκαπούρη

«Η ερώτησή μου είναι πόσο θα μειωθεί η ανάπτυξη. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα γιατί δεν γνωρίζουμε πόσο κακό θα κάνει ο κορωνοϊός και δεν ξέρουμε πόσο σοβαρές θα είναι οι κυβερνητικές αντιδράσεις σε αυτό. Σαφώς θέματα όπως το σφράγισμα των συνόρων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχουν αντίκτυπο στην οικονομία και το καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα, επομένως η παγκόσμια ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί σε αρνητικά  επίπεδα».

Exit mobile version