Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δε θα εξαναγκάσει το Κίεβο σε πρόωρες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Η εκτίμηση αυτή ακολουθεί μια σειρά συνομιλιών με μέλη της ομάδας του Τραμπ, στις οποίες οι υπερατλαντικοί εταίροι έκαναν λόγο για συνεχή υποστήριξη προς την Ουκρανία, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που αρνήθηκαν να κατονομαστούν.
Οι δηλώσεις αυτές αυξάνουν την πιθανότητα ότι η επερχόμενη κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει την ταλαιπωρημένη από τον πόλεμο Ουκρανία να επιστρέψει σε μια θέση ισχύος πριν πραγματοποιηθούν οποιεσδήποτε συνομιλίες.
Οι αξιωματούχοι του Τραμπ φάνηκαν δεκτικοί σε δύο επιχειρήματα, είπαν οι Ευρωπαίοι: ότι ο νέος ηγέτης των ΗΠΑ θα διακινδύνευε ταπείνωση συγκρίσιμη με τη χαοτική απόσυρση του προέδρου Τζο Μπάιντεν από το Αφγανιστάν, αν αποσυρόταν άμεσα από την Ουκρανία – και ότι το να επιτραπεί στη Ρωσία να πετύχει μια τέτοια νίκη θα ενθάρρυνε την Κίνα να εξετάσει πιο επιθετικές κινήσεις.
Οι συζητήσεις έχουν προκαλέσει μια αίσθηση επιφυλακτικής ανακούφισης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου οι αξιωματούχοι είχαν μελετήσει τα χειρότερα σενάρια σε περίπτωση που ο Τραμπ ακολουθούσε την υπόσχεσή του να τερματίσει τον πόλεμο γρήγορα – και ενδεχομένως να συνάψει μια συμφωνία που θα παραγκωνίσει το Κίεβο και θα ενισχύσει τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, η οποία επίσης εδραίωσε τους δεσμούς της με τον Τραμπ με μια επίσκεψη αυτόν τον μήνα στην έπαυλή του στο Mar-a-Lago στη Φλόριντα, δήλωσε ότι δεν προβλέπει απεμπλοκή από την Ουκρανία – και υπογράμμισε τη λογική της ενίσχυσης του Κιέβου.
Τουλάχιστον, η καυχησιολογία της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ότι θα τερματίσει τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία μέχρι την ορκωμοσία του, έχει σταματήσει. Ο υποψήφιός του για τη θέση του ειδικού απεσταλμένου για την Ουκρανία και τη Ρωσία, Κιθ Κέλογκ, δήλωσε στο Fox News την περασμένη εβδομάδα ότι θα ήθελε να βρεθεί μια λύση μέσα στις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης.
Με τις ρωσικές δυνάμεις να πιέζουν προς τα εμπρός και να καταλαμβάνουν εδάφη στην ανατολική Ουκρανία, η Μόσχα δεν έχει κανένα κίνητρο να συμμετάσχει σε συνομιλίες καθώς παγιώνει τη θέση της. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε την έκκληση του Τραμπ για άμεση κατάπαυση του πυρός τον περασμένο μήνα ως «δρόμο προς το πουθενά».
Οι αξιωματούχοι από την ομάδα του Τραμπ σταθμίζουν τις απόψεις τους. Ο Μάικλ Γουόλτς, ένας κορυφαίος σύμβουλος που ο Τραμπ έχει επιλέξει ως σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, ανέφερε ότι θα ζητηθεί από την Ουκρανία να μειώσει την ηλικία επιστράτευσης για να ενισχύσει τη θέση της στο πεδίο της μάχης πριν από οποιαδήποτε διευθέτηση.
Όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, εξέφρασαν έκπληξη μετά από συνομιλίες με τον Τραμπ σχετικά με την άποψη του εκλεγμένου προέδρου σε μια λύση.
Ο Τραμπ εξέφρασε το ενδιαφέρον του να επιβλέψει μια αυτοαποκαλούμενη συμφωνία του αιώνα όσον αφορά την Ουκρανία. Έχει επίσης εκφράσει κριτική για τη συμπεριφορά του Πούτιν, είπαν, ακόμη και τη στιγμή που επιδιώκει να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον Ρώσο ηγέτη.
Οι ηγέτες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι όλο και περισσότερο πεπεισμένοι ότι μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου θα προκύψει στο ορατό μέλλον. Η ελπίδα είναι ότι η αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της Μόσχας και η προώθηση της στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου θα επιφέρει οικονομικό και στρατιωτικό κόστος στη Ρωσία και θα δημιουργήσει ένα άνοιγμα στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν τις πιο επιθετικές κυρώσεις τους στη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία, στοχεύοντας δύο εταιρείες που διαχειρίζονται περισσότερο από το ένα τέταρτο των θαλάσσιων εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας.
Όσο για την εξεύρεση λύσης, αναγνωρίζεται ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο σε κάποια μορφή. Αυτό θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε μια έντονη συζήτηση για το αν θα δεσμεύονταν αμερικανικά στρατεύματα σε περίπτωση που η Ουκρανία δεχόταν επίθεση μετά από κατάπαυση του πυρός, ένα σημαντικό στοιχείο για την εξασφάλιση της ευρωπαϊκής υποστήριξης, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Ο Κέλογκ, που στο παρελθόν ήταν σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρώην αντιπροέδρου Μάικ Πενς, πρότεινε να διατηρηθεί ένα επίπεδο υποστήριξης για την Ουκρανία, ώστε να μπορεί να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος. Έχει σκιαγραφήσει μια πιθανή συμφωνία που περιλαμβάνει το πάγωμα της τρέχουσας γραμμής του μετώπου και τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, αναβάλλοντας το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «για μια παρατεταμένη περίοδο».
Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η απόρριψη της οποίας είναι ένα από τα κύρια αιτήματα της Ρωσίας, είναι απίθανο να προχωρήσει με τον Τραμπ, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Οι Ευρωπαίοι, ωστόσο, θέλουν να το κρατήσουν στο τραπέζι των όποιων διαπραγματεύσεων.
Διαβάστε ακόμη
UBS: Οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Top picks Εθνική και Πειραιώς (γραφήματα)
Οικογένεια Αγούδημου: Άλλαξε χέρια η εξοχική κατοικία στην Κέρκυρα (pics)
Αυτοί είναι οι 50 πλουσιότεροι άνθρωποι του 2025
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα