Ο Ντόναλντ Τραμπ έριξε την πρώτη βολή στον εμπορικό πόλεμό του με το Πεκίνο, υποσχόμενος πρόσθετη εισφορά 10% στα κινεζικά προϊόντα. Το ερώτημα που αντιμετωπίζει τώρα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι το τι μέλλει γενέσθαι.
Η απειλή του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, η οποία διατυπώθηκε στο κοινωνικό δίκτυο Truth Social, ήταν ως αντίποινα για την αποτυχία, όπως είπε, της Κίνας να σταματήσει «τα ναρκωτικά που εισρέουν στη χώρα μας, κυρίως μέσω Μεξικού». Δεν ήταν σαφές από την ανάρτηση εάν το επίπεδο δασμών 10% ήταν μια πρόσθετη εισφορά σε μια προηγούμενη προειδοποίηση για 60% ή αντιπροσώπευε υποχώρηση του αρχικού ποσοστού.
Το τέχνασμα του Τραμπ κινδυνεύει να θέσει σε κίνηση μια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου μετά από μια προεκλογική εκστρατεία που έφερε ήδη στο προσκήνιο τους φόβους για ένα νέο κύμα προστατευτισμού. Σε σχετικές αναρτήσεις, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 25% σε όλα τα προϊόντα από το Μεξικό και τον Καναδά, επικαλούμενος ανησυχίες για τη διακίνηση ναρκωτικών και την παράνομη μετανάστευση.
Ο Λιού Πενγκιού, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι το Πεκίνο ενημέρωσε την Ουάσινγκτον για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις προσπάθειες καταπολέμησης των ναρκωτικών και χαρακτήρισε «αμοιβαία επωφελή» την οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανέφερε το Bloomberg.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Μάο Νινγκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο ότι η Κίνα θα σχολιάσει την απειλή του Τραμπ «αργότερα», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Η αβεβαιότητα επικεντρώνεται τώρα στο κατά πόσον το Πεκίνο θα ακολουθήσει το εγχειρίδιο που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε ο Τραμπ, όταν η κυβέρνηση του Σι υιοθέτησε αρχικά μια στρατηγική «στρατηγικής ψυχραιμίας» που επεδίωκε να αποφύγει την κλιμάκωση των διαφορών. Αργότερα, άλλαξε ταχύτητα υιοθετώντας ένα πιο επιθετικό στυλ διεξαγωγής των διεθνών σχέσεων, μια προσέγγιση από την οποία έχει έκτοτε απομακρυνθεί.
Η Κίνα πιθανότατα θα ανταποκριθεί αρχικά προσεκτικά στις απειλές του Τραμπ, μέχρι να αποκτήσει καλύτερη αίσθηση της ισορροπίας μεταξύ της προτίμησης του Τραμπ για αντιπαράθεση και της σύναψης συμφωνιών στη δεύτερη θητεία του.
Ο Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της να θεσπίσει τη θανατική ποινή για τους διακινητές φαιντανύλης. Για την Κίνα, ήταν έκπληξη ότι ο νέος πρόεδρος επικεντρώθηκε σε έναν σπάνιο τομέα συνεργασίας όπου έχει σημειωθεί πρόοδος στις διμερείς σχέσεις.
Η Κίνα είχε ήδη κινηθεί προσεκτικά το τελευταίο διάστημα, αρνούμενη να τοποθετηθεί για τον υποψήφιο που προτιμά κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου, από φόβο μήπως θεωρηθεί ότι παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική μιας άλλης χώρας και κινδυνεύσει να γίνει η ίδια στόχος της οργής του Τραμπ.
Διαβάστε ακόμη
ESM και EFSF ανοίγουν τον δρόμο για πρόωρη αποπληρωμή χρέους
Σε περιδίνηση η Γαλλία: Για πρώτη φορά σε επίπεδα… Ελλάδας το κόστος δανεισμού (γραφήματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα