Μεγαλύτερη αναταραχή στις αμερικανικές τράπεζες, ευρύτερος αντίκτυπος στην οικονομία, απώλεια του ελέγχου του πληθωρισμού, ακόμη και ένα «χρηματοπιστωτικό κραχ» συγκαταλέγονται στους κινδύνους, για τους οποίους εξέπεμψαν «SOS» κορυφαίοι οικονομολόγοι, στο πλαίσιο ειδικού συνεδρίου στη λίμνη Κόμο.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Βαλέριο ντε Μόλις, ένας εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης στην Ιταλία, περιέγραψε ως «πολύ, πολύ απαισιόδοξο» το κλίμα που εισέπραξε από τους συναδέλφους του, οι οποίοι εστίασαν κυρίως στον αντίκτυπο της πρόσφατης κρίσης στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ (Silicon Valley Bank, Signature Bank) και λιγότερο στην έκτακτη διάσωση της Credit Suisse.
«Μπαίνουμε στην ύφεση και την χρηματοπιστωτική αστάθεια, ενώ αυξάνουμε τα επιτόκια επειδή ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός. Έτσι έχουμε μια ασυμφωνία και ένα δίλημμα. Δεν μπορούμε ταυτόχρονα να πετύχουμε την σταθερότητα των τιμών, να διατηρήσουμε την ανάπτυξη και να έχουμε χρηματοπιστωτική σταθερότητα» δήλωσε ο Νουριέλ Ρουμπινί. «Έτσι, τελικά θα έχουμε ένα οικονομικό και χρηματοπιστωτικό κραχ»
Το εν λόγω σχόλιο -από έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει ιστορικό αρνητικών προβλέψεων – ήταν ομολογουμένως η πιο απαισιόδοξη τοποθέτηση. Ωστόσο, και οι υπόλοιποι αναλυτές επανειλημμένως προειδοποίησαν για τους κινδύνους.
«Πάντα πρέπει να ανησυχούμε για το κακό που παραμονεύει στη γωνία» υποστήριξε η Έλεν Ζέντνερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley. «Με τις τράπεζες να υποχωρούν, δεν ξέρεις τι θα γίνει».
Για την ίδια, οι κίνδυνοι στο σκιώδες τραπεζικό σύστημα αποτελούν μια βασική ανησυχία, επειδή είναι δύσκολο να καταλάβεις το μέγεθός τους, ενώ δεν παρέλειψε να εστιάσει και στα χαρτοφυλάκια των εμπορικών ακινήτων, τα οποία ενδεχομένως να έχουν επιπτώσεις στις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες.
Στο μεταξύ, οι αμφιβολίες γύρω από τις καταθέσεις στις μικρές ράπεζες των ΗΠΑ αποτελούν για τον Τζένε Φριέντα, αναλυτή της Pimco, τη βασική πρόκλήση.
«Δεν φαίνεται ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διαχειριστούν πλήρως την αβεβαιότητα γύρω από τις τραπεζικές καταθέσεις και τους καταθέτες. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι όλοι βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή» δήλωσε. «Πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι είναι αρκετά μεγάλοι».
«Οι τράπεζες βασίζονται στην εμπιστοσύνη κι αν αυτή χαθεί, συμβαίνουν άσχημα πράγματα» επεσήμανε, επικουρικά, ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, οικονομολόγος της Allianz. «Η οικονομική “μετάδοση” είναι αυτό που θα ακολουθήσει τώρα. Στην πραγματικότητα ανησυχώ λιγότερο για μια τραπεζική κρίση, όσο ανησυχώ για τις συνέπειες όσων έχουμε ήδη δει».
«Το πρόβλημα είναι ότι η πρόσφατη αναταραχή παρουσίασε νέα προβλήματα, ενώ τα υπάρχοντα παραμένουν άλυτα» συμπλήρωσε ο Ρουμπινί.
Διαβάστε ακόμα
Βοήθεια… έρχονται κόκκινοι φόροι, το deal της ΤΕΝΕΡΓ, οι μισθοί των CEO και ο γάμος της Πύλου