Σχεδόν αδύνατον είναι πλέον για την Ευρώπη να βάλει ένα τέλος στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου στα οποία αντιστεκόταν επί σειρά ετών.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί τις ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας στην υπογραφή συμφωνιών μακράς διάρκειας προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν εναλλακτικές λύσεις που θα υποκαταστήσουν το ρωσικό αέριο. Όπως σημειώνει το Bloomberg, συμφωνίες τέτοιου τύπου είναι απαραίτητες ώστε να καλυφθεί το κενό των χαμένων προμηθειών από τη Ρωσία, που είναι και ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια επί τόπου στροφή για τους Ευρωπαίους αγοραστές, οι οποίοι εδώ και καιρό προσπαθούν να απεμπλακούν από τα πολυετή συμβόλαια που συνδέονται με τη τιμή του πετρελαίου και προτιμώνται από τη Ρωσία.
Αν και τέτοιες συμφωνίες διασφαλίζουν την ασφάλεια των προμηθειών, μειώνουν τη δυνατότητα των αγοραστών να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές της βραχυπρόθεσμης ή της σποτ αγοράς.
Ωστόσο, την ώρα που η Ευρώπη αναζητά άλλες πηγές τροφοδότησης, ανακαλύπτει ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι φυσικού αερίου προτιμούν τα συμβόλαια μακράς διάρκειας. Κι αυτό είναι πολύ προφανές στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά «όπλα» στην προσπάθεια της Ευρώπης να απεμπλακεί από το ρωσικό αέριο.
Η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας Engie SA συμφώνησε την περασμένη Δευτέρα να αγοράζει LNG από τον τερματικό σταθμό εξαγωγών της NextDecade στο Τέξας για τα επόμενα 15 χρόνια.
Η Γερμανία εγκαθιστά με ταχείς ρυθμούς τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG και μπορεί να χρειαστεί να ξεχάσει την «αντιπάθειά» της για τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια προκειμένου να εξασφαλίσει σταθερές προμήθειες.
Οι κατασκευαστές εγκαταστάσεων LNG εξακολουθούν να χρειάζονται τις πολυετείς συμφωνίες με πελάτες ώστε να μπορούν να χρηματοδοτούνται τα εργοστάσια παραγωγής που κοστίζουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα φορτία LNG στέλνονται στις αγορές που προσφέρουν το υψηλότερο premium και οι ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφέλειας θέλουν να εξασφαλίσουν οπωσδήποτε ποσότητες. Γι’ αυτό και θα πρέπει να σκεφτούν τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, ανέφερε ο αντιπρόεδρος των αγορών φυσικού αερίου και ενέργειας της Rystad Energy, Σι Ναν, μιλώντας σε συνέδριο στο Άμστερνταμ.
Η Ευρώπη δεν αποτελεί πια αγορά έσχατης ανάγκης, είναι πλέον αγορά ύψιστης ανάγκης», ανέφερε από την πλευρά του ο Αντριου Γουόκερ, αντιπρόεδρος της Cheniere Energy.
«Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια παραμένουν ως εργαλείο που μπορεί να φέρει κάποια σταθερότητα και ασφάλεια στην αγορά», σχολίασε η Σβετλάνα Ικονίκοβα, ερευνητική επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Διαβάστε ακόμη:
«Παγωμένες» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι πρόωρες συντάξεις του Δημοσίου