Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Ho Chi Minh City στέκονται αγέρωχα «βουνά» από αλουμίνιο αξίας περίπου $5 δισ.
Στον ιδιαίτερο κόσμο των μεταλλευμάτων, τα αποθέματα αλουμινίου του Βιετνάμ έχουν λάβει μυθικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το βιομηχανικό τομέα ο οποίος σπάνια βιώνει τέτοια έλλειψη πρώτων υλών.
Αν και κάποτε τέτοια αποθέματα μεταλλευμάτων αποτελούσαν κάτι το κοινότυπο σε μέρη όπως το Detroit, το Rotterdam και το Port Klang της Μαλαισίας, οι αναλυτές της αγοράς αναφέρουν πως τα αποθέματα του Βιετνάμ αποτελούν -πια- την εξαίρεση στον κανόνα της έλλειψης.
Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος των αποθεμάτων, πρόκειται για αρκετό αλουμίνιο για να καλύψει την ετήσια κατανάλωση της Ινδίας, δεύτερης πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου, σύμφωνα με τον αναλυτή Duncan Hobbs της Concord Resources ο οποίος έχει 25ετή εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα. «Παρατηρούμε τις μεγαλύτερες ελλείψεις εδώ και τουλάχιστον μια 20ετία. Τα αποθέματα αυτά όχι μόνο θα αντισταθμίσουν τις ελλείψεις αλλά θα μας αφήσουν και με πλεόνασμα», υπογράμμισε.
Από που προήρθε το αλουμίνιο
Το μέταλλο αυτό κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια ερευνών στις επιχειρηματικές πρακτικές ενός Κινέζου δισεκατομμυριούχου το 2019. Οι αρχές του Βιετνάμ αναφέρουν πως το μέταλλο συγκεντρώθηκε από την Κίνα από την Global Vietnam Aluminium Ltd, γνωστή και ως GVA. Οι έρευνες συνεχίζονται, αλλά αξίζει να σημειωθεί πως οι αρχικές κατηγορίες κατά της GVA δεν υφίστανται πια.
Οι 1,8 εκατομμύρια τόνοι αλουμινίου παραμένουν αποθηκευμένοι υπό το άγρυπνο βλέμμα φρουρών, ενώ ελάχιστα ποσοστά διοχετεύονται στη GVA για τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας της, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας.
Το ράλι των τιμών των μεταλλευμάτων και δη του αλουμινίου σημαίνει πως η αξία του έχει καταγράψει άνοδο 50% από την ημερομηνία κατάσχεσής του το 2019. Εάν τα αποθέματα απελευθερωθούν στην αγορά, οι συνέπειες μπορεί να είναι τεράστιες. Η παγκόσμια έλλειψη αλουμινίου θα αντισταθμιστεί ενώ το ξεπούλημα θα οδηγούσε τις τιμές σε κατάρρευση.
Η CRU, από την πλευρά της, μία εκ των μεγάλων συμβουλευτικών ομίλων του κλάδου, υπολογίζει πως μεγάλο μέρος του αλουμινίου είναι ηλικίας άνω των 10 ετών και θα χρειαστεί να πουληθεί ως σκραπ.
Το ιστορικό της αγοράς αλουμινίου
Αυτό που μπορούν, όμως, να προσφέρουν τα αποθέματα αυτά είναι μια πιο ξεκάθαρη εικόνα στην ταραχώδη αγορά του αλουμινίου. Το ενδιαφέρον για το απροσέγγιστο απόθεμα θυμίζει σε πολλούς την υπερπροσφορά του παρελθόντος και την παρούσα έλλειψη, σηματοδοτώντας τη στιγμή που η Κίνα μείωσε την παραγωγή της έτσι ώστε να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους.
Για πολλά χρόνια, οι αυτοκινητοβιομηχανίες μείωσαν τις αγορές τους τη στιγμή που η προσφορά παρέμενε αναλλοίωτη. Το πλεόνασμα άρχισαν να αγοράζουν οι τράπεζες οι οποίες σκόπευαν να το πουλήσουν τη στιγμή που υπήρχε έλλειψη του μετάλλου. Με την οικονομική κρίση του 2008 να έχει περάσει για τους περισσότερους, το μέταλλο άρχισε και πάλι να κυκλοφορεί στην αγορά λόγω της αύξησης της ζήτησης. Ακόμη και πέρυσι η βιομηχανία είχε αρκετό αλουμίνιο. Τώρα, όμως, με τη ζήτηση να έχει φτάσει σε νέα ύψη και την Κίνα να έχει μειώσει αισθητά την παραγωγή, οι τιμές του αλουμινίου συνεχίζουν να καταγράφουν αύξηση, ενώ τα αποθέματα του πολύτιμου -πια- μετάλλου, έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται.
Οι δορυφορικές εικόνες από χώρο αποθήκευσης αλουμινίου στη Νέα Ορλεάνη είναι ενδεικτικές. Τα αποθεματικά της Castleton Commodities έχουν στερεύσει από τη στιγμή που ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ έθεσε δασμούς στο εισαγόμενο αλουμίνιο από την Κίνα.
Το ίδιο συμβαίνει και στο μαλαισιανό Port Klang, με τη χώρα να εξάγει αλουμίνιο προς το Βιετνάμ. Το λιμάνι έχει γίνει το μέρος με τα μεγαλύτερα αποθέματα του δικτύου του London Metal Exchange, αλλά ακόμη κι αυτά στερεύουν.
Άδειες είναι και οι αποθήκες του LME στο Detroit και το ολλανδικό λιμάνι του Vlissingen, ενώ στο παρελθόν είχαν 3,5 εκατομμύρια τόνους. Παρόμοια είναι και η κατάσταση στο Rotterdam, όπου οι εκατομμύρια τόνοι αλουμινίου έχουν «κάνει φτερά».
Η κατάσταση, όμως, είναι ακόμα χειρότερη στην Κίνα, όπου τα συνολικά αποθέματα σε όλη τη χώρα βρίσκονται μόλις στους 1,2 εκατομμύρια τόνους, μέγεθος ίσο με δύο εβδομάδες ζήτησης, σύμφωνα με ανάλυση της AZ China.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, προς το παρόν, τα τεράστια αποθέματα στο Βιετνάμ, αν και αποτελούν δέλεαρ, παραμένουν απροσέγγιστα.
Διαβάστε ακόμη:
Σωματείο εργαζομένων της Tesla: Στη Γερμανία το κάνουν αλλιώς…
Η ΑΑΔΕ προειδοποιεί: Τα λάθη που στοιχίζουν 100-750 ευρώ στο επίδομα θέρμανσης
Φορολογικές υποχρεώσεις: Τι πρέπει να πληρωθεί έως την Τρίτη 30 Νοεμβρίου