search icon

Bloomberg

O παγκόσμιος χάρτης της άντλησης πετρελαίου αλλάζει (πίνακας)

Η ανάλυση της Wood Mackenzie υπογραμμίζει πως οι πετρελαϊκές θα επιλέγουν τοποθεσίες με εύκολη πρόσβαση στις ΑΠΕ με τις οποίες θα τροφοδοτούν τις αντλίες τους - Ποιοί θα είναι οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του μέλλοντος - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την τιμή του πετρελαίου

O παγκόσμιος χάρτης του πετρελαίου φαίνεται πως αλλάζει ριζικά, λόγω της ενεργειακής μετάβασης και της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με την Wood Mackenzie Ltd.

Οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές εταιρείες οι οποίες θέλουν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων τους θα πρέπει να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε σημεία όπου θα μπορούν να τροφοδοτούν την άντληση του «μαύρου χρυσού» μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, Andrew Latham. 

Αυτή η αλλαγή πλεύσης σημαίνει πως οι επενδύσεις στα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, από την Αλάσκα μέχρι τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα, πρόκειται να μειωθούν σημαντικά, αφού οι τοποθεσίες αυτές δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες ΑΠΕ.

Αντιθέτως, οι περιοχές όπου υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας και γίνεται εύκολα η σύλληψη και δέσμευση των εκπομπών αερίων, θα βγουν κερδισμένες. Ο Κόλπος του Μεξικό στις ΗΠΑ, η περιοχή North Carnarvon στην Αυστραλία και το Rub al Khali στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων, είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσουν το επίκεντρο της παραγωγής υδρογονανθράκων με παράλληλη αντιστάθμιση της ρύπανσης για τις επόμενες δεκαετίες.

Οι νέες αυτές περιοχές θα βγουν κερδισμένες δεδομένων των πλάνων των πετρελαϊκών για «πράσινη» άντληση πετρελαίου, η οποία θα βασίζεται στην τροφοδότηση των πλατφόρμων από ηλιακή και αιολική ενέργεια. Όσο για τη σύλληψη και δέσμευση του άνθρακα, η Wood Mackenzie υπολογίζει πως μέχρι το 2050 το μέγεθος του δεσμευμένου άνθρακα θα κυμαίνεται μεταξύ 2 δισ. και 6 δισ. τόνους ετησίως.

Στο μεταξύ οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν έντονη μεταβλητότητα, καθώς οι έμποροι αναγκάστηκαν να ενισχύσουν την παγκόσμια προσφορά λόγω της απώλειας ρωσικών βαρελιών μετά την εισβολή στην Ουκρανία και ενώ οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης παραμένουν.

Σήμερα Πέμπτη 21 Ιουλίου οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τους αναλυτές να επικαλούνται αφενός τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης που θα έχει ως επίπτωση την υποχώρηση της ζήτησης και αφετέρου τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ έδειξαν χαμηλή ζήτηση για βενζίνη κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου αιχμής.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του μπρεντ υποχώρησε κατά 3,76 δολ ή 3,50% στα 103,18 δολ/βαρέλι ενώ το συμβόλαιο του  WTI μειώθηκε κατά 3,92% στα 95,96 δολ/βαρέλι.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του αναλυτή εμπορευμάτων της Commonwealth Bank, Βίβεκ Νταρ ο οποίος ανέφερε σε σημείωμά του ότι «Περιμένουμε ότι τα συμβόλαια του μπρεντ θα υποχωρήσουν στα 100 δολ/βαρέλι ως το δ’ τρίμηνο του έτους».

Διαβάστε επίσης:

Ανταρσία του Νότου – «Όχι» από Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία στο σχέδιο της Κομισιόν για μείωση του αερίου κατά 15%

Ο Ντράγκι μπορεί να έσωσε το Ευρώ αλλά έχασε από τη χώρα του

Netflix: Ποια είναι τα έσοδά της – Πόσους συνδρομητές έχασε

Exit mobile version