Την τελευταία φορά που Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε την Ελλάδα, οι οικονομία ανθούσε, η Αθήνα είχε αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και η χώρα ετοιμαζόταν να μπει στο ευρώ.
Όπως γράφει το Bloomberg, αυτό συνέβη το 1999 και, την ώρα που ο Ομπάμα ετοιμάζεται να απευθύνει τη βασική του ομιλία σήμερα, υπερασπιζόμενος τη δημοκρατία στη γενέτειρά της, οι προβολείς αναπόφευκτα θα πέσουν στην επιδείνωση της Ελλάδας.
«Το ταξίδι της στα πρόθυρα της πτώχευσης, η πτωτική πίεση που άσκησε στις χρηματοοικονομικές αγορές όλου του κόσμου, ήταν μεταξύ των καθοριστικών διεθνών γεγονότων της οκταετούς θητείας του Ομπάμα και λίγα μέρη δείχνουν με καλύτερο τρόπο τις δυνάμεις του λαϊκισμού που ακολούθησαν και τελικά έφεραν τον Ντόναλντ Τραμπ σε αντικατάσταση του προέδρου», υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Η «ελεύθερη πτώση» της Ελλάδας διέλυσε την παλιά πολιτική τάξη και οδήγησε στην εξουσία τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην πορεία αθέτησε την υπόσχεση που είχε δώσει για αποκήρυξη του χρέους και εξάλειψη των μέτρων λιτότητας, τονίζει το πρακτορείο.
«Αυτή η κρίση δεν είναι ένα απλό εμπόδιο, έχει έναν πολύ συγκεκριμένο και καταστροφικό αντίκτυπο στις ζωές και το βιοπορισμό εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη αυτή τη χώρα», δήλωσε την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου, έπειτα από συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την έκκλησή του για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την στήριξη που έχει προσφέρει στους πρόσφυγες.
Το δημοσίευμα αναφέρει με νόημα πως η ιστορική πόλη των Θερμοπυλών αποτελεί ίσως την ενσάρκωση της εικόνας της σύγχρονης Ελλάδαςς: από τη μια το ένδοξο ιστορικό παρελθόν από την αρχαιότητα, από την άλλη η σύγχρονη οικονομική καταστροφή.
Ο 390χρονος Ανδρέας Μακρής, κάτοικος Θερμοπυλών, αναφέρει πως μέχρι πριν λίγο καιρό η ζωή ήταν όμορφη εκεί. «Υπήρχαν δυο -τρεις καφετέριες, ο κόσμος τις επισκεπτόταν. Εβγαινε κάθε βρλαδυ για να φάει και για να πιει έξω. Τώρα πια βλέπεις δυο-τρεις ανθρώπους να πίνουν ένα ποτήρι κρασί πριν πάνε πίσω στο σπίτι», λέει..
Τώρα μπροστά από το ένδοξο άγαλμα του Λεωνίδα μαζεύονται κάθε βράδυ οπαδοί της Χρυσής Αυγής, ο αρχηγός των οποίων βγαίνει και βρίζει τους πάντες, από τους μετανάστες, μέχρι τους Ευρωπαίους ηγέτες, αναφέρει το άρθρο..
Επί χρόνια ακούγαμε υποσχέσεις για επενδύσεις και αξιοποίηση της περιοχής. Με την κρίση κανείς δεν θέλει να επενδύσει εδώ, αναφέρει και ο 64χρονος συνταξιούχος δάσκαλος, Γιώργος Μανιώτης
Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επέστρεψαν στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να ολοκληρώσει την αξιολόγηση με την ελπίδα να εξασφαλίσει μια βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση τον επόμενο μήνα.
Εμπόδιο παραμένει η συμφωνία για μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, τη στιγμή που η χώρα έχει 23% ανεργία.
Για την Ιλιάνα Ζιώγα πάντως, το ρολόι της Ελλάδας σταμάτησε να χτυπά τη στιγμή που ένας 77χρονος συνταξιούχος φαρμακοποιός αποφάσισε να απαγχονιστεί σε κοινή θέα στο Σύνταγμα γιατί δεν μπορούσε να αντέξει τα χρέη του ή κάθε φορά που εξαθλιωμένοι Ελληνες ψάχνουν στα σκουπίδια για ένα κομμάτι ψωμί…