Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να προχωρήσει με τα τελευταία μέτρα τόνωσης ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρακάμπτοντας τις διαμαρτυρίες μεταξύ των μελών της τράπεζας ότι δεν χρειάζονται ακόμα εργαλεία όπως οι αγορές ομολόγων.
Περισσότερο από το 80% των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν από το Bloomberg προβλέπουν ότι τα στελέχη της ΕΚΤ θα ανακοινώσουν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE) την επόμενη εβδομάδα. Επιπλέον, «βλέπουν» το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ να μειώνεται κατά 10 μονάδες βάσης σε επίπεδο ρεκόρ -0,5% τον Σεπτέμβριο και αναμένουν δεύτερη μείωση ίδιου μεγέθους τον Δεκέμβριο.
Ο Ντράγκι, ο οποίος εγκαταλείπει τη θέση του τον Οκτώβριο και πρόκειται να αντικατασταθεί από την απερχόμενη επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξε τον Ιούλιο πριν από το καλοκαιρινό διάλειμμα της ΕΚΤ ότι «οι προοπτικές επιδεινώνονται και χειροτερεύουν». Από τη στιγμή που δεσμεύτηκε για μια σειρά πολιτικών επιλογών, οι δείκτες δεν σηματοδότησαν την εμφάνιση ενός σημείου καμπής. Ωστόσο, ορισμένοι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων υποστήριξαν ότι δεν είναι δικαιολογημένη μια επιθετική δέσμη μέτρων, κάτι που στρέφεται ενάντια στις προσδοκίες της αγοράς, που οι ίδιοι λένε ότι έχουν φτάσει πολύ μακριά.
Υιοθετώντας μια πιο ήπια πολιτική, η ΕΚΤ θα συμμετάσχει σε ένα κύμα χαλάρωσης των πολιτικών από τις κεντρικές τράπεζες καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβαρύνεται λόγω του προστατευτισμού και των γεωπολιτικών εντάσεων. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ενδεχομένως να ακολουθήσει την ΕΚΤ μια εβδομάδα αργότερα με τη δεύτερη περικοπή των επιτοκίων για φέτος και η Ελβετική Εθνική Τράπεζα ενδέχεται να μειώσει το βασικό επιτόκιο της κάτω από το μηδέν εάν ενεργήσει ανάλογα η ΕΚΤ.
Αξιωματούχοι της ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων ο κ. Jens Weidmann της Γερμανίας, ο Ολλανδός Klaas Knot και ο Madis Muller της Εσθονίας είναι μεταξύ εκείνων που εξέφρασαν πρόσφατα σκεπτικισμό σχετικά με την ανάγκη του προγράμματος αγοράς ομολόγων, λέγοντας ότι θα ήταν δυσανάλογο προς τις οικονομικές συνθήκες.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio, δήλωσε στο Bloomberg TV την Παρασκευή ότι οι επενδυτές ενδέχεται να έχουν υπερβολικές προσδοκίες για δράση, καθώς “δεν βρισκόμαστε σε ύφεση και δεν χρειάζεται ένα μεγάλο πακέτο (μέτρων) τώρα”.
Ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Morgan Stanley, έχουν μειώσει τις προσδοκίες τους, η μέση εκτίμηση μεταξύ των ερωτηθέντων της έρευνας του Bloomberg είναι η επανάληψη των αγορών ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ για ένα έτος. Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, ένα τέτοιο πρόγραμμα θα απαιτούσε προσαρμογές στις υφιστάμενες κατευθυντήριες γραμμές (guidance) που θα περιορίζουν το ποσό ενός κρατικού χρέους που μπορεί να αγοραστεί.
Τι λένε οι οικονομολόγοι του Bloomberg
“To Bloomberg Economics αναμένει από την ΕΚΤ να αγοράσει 45 δις ευρώ μηνιαίως σε ομόλογα για ένα χρόνο. Αυτό θα πρέπει να συνοδευτεί από μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του επιτοκίου καταθέσεων και από την καθιέρωση ενός συστήματος κλιμακωτής μείωσης”.
–David Powell και Maeva Cousin
Οι οικονομολόγοι της έρευνας επίσης βλέπουν ότι η ΕΚΤ θα εισάγει ελαφρυντικά μέτρα για να περιορίσει τις παρενέργειες από τα αρνητικά επιτόκια.
“Υπάρχει κίνδυνος να συμβιβαστεί η ΕΚΤ σε ένα λιγότερο τολμηρό πακέτο από τις προσδοκίες μας”, δήλωσε ο αναλυτής της Danske Bank Piet Christiansen. “Ωστόσο, η αξιοπιστία της ΕΚΤ διακυβεύεται”.