search icon

Bloomberg

Ο Ντράγκι έχει «κλειδώσει» την πολιτική της ΕΚΤ για την επόμενη τριετία

Πότε και σε ποια έκταση είναι εφικτή η αναθεώρηση των αποφάσεων για χαμηλά επιτόκια και ποσοτική χαλάρωση, η οποία ενδιαφέρει εξαιρετικά την Ελλάδα

Ο Μάριο Ντράγκι έχει «εγκλωβίσει» τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ ταυτόχρονα κληροδοτεί αρκετά δύσκολους φακέλους στη διάδοχό του στην προεδρία της τράπεζας, σύμφωνα με μια έρευνα των οικονομολόγων του Bloomberg.

Οι περισσότεροι από αυτούς που ρωτήθηκαν σχετικά, δήλωσαν ότι η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι τα τέλη του 2022, ενώ οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα λήξουν περίπου τρεις μήνες νωρίτερα. Όλοι διατύπωσαν την πρόβλεψη ότι αυτή η πολιτική θα συζητηθεί στις 24 Οκτωβρίου, όταν θα συναντηθούν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ.

Στο μεταξύ, η πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναλαμβάνει την 1η Νοεμβρίου την προεδρία της ΕΚΤ, οπότε θα αποχωρήσει ο Ντράγκι, αναμένεται να αναθεωρήσει την πολιτική αγορών περιουσιακών στοιχείων και να προσαρμόσει τη δέσμευση διατήρησης χαμηλών επιτοκίων, τουλάχιστον μέχρις ότου ο πληθωρισμός να φτάσει το στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ. Παράλληλα θα προσπαθήσει να πείσει τις κυβερνήσεις για την ανάγκη ενίσχυσης της πολιτικής δημοσιονομικών κινήτρων.

“Θέλουμε πραγματικά η κεντρική τράπεζα να στείλει μηνύματα προς τις κυβερνήσεις ώστε αυτές να προχωρούν μπροστά, του τύπου «Βοηθήστε με – Συνεργαστείτε μαζί μου», δήλωσε ο Karen Ward, επικεφαλής της στρατηγικής αγοράς για τις αναδυόμενες αγορές στην JP Morgan Asset Management. “Όλοι γνωρίζουμε ότι η εργαλειοθήκη της ΕΚΤ είναι αρκετά στεγνή”.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα έχει περίπου 320 δισεκατομμύρια ευρώ (356 δισεκατομμύρια δολάρια) για να προβεί σε αγορές, αφού προηγουμένως είχε συσσωρεύσει χρέη ύψους 2,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Με τον απλούστερο υπολογισμό, υποθέτοντας ότι οι αγορές θα γίνονται με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ και ένα σταθερό σύμπλεγμα αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων, αυτό σημαίνει ότι τα σχετικά κονδύλια θα εξαντληθούν στις αρχές του 2021.

Οι ερωτηθέντες στο πλαίσιο της έρευνας προβλέπουν μια αλλαγή στους κανόνες αγοράς περιουσιακών στοιχείων μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ούτε η αύξηση των ανώτατων ορίων για το πόσο οποιοδήποτε ομόλογο μπορεί να αγοραστεί από την ΕΚΤ ούτε η αλλαγή του τρόπου κατανομής των αγορών μεταξύ των χωρών ήταν αποδεκτές επιλογές στις συζητήσεις στο παρελθόν.

Οι αλλαγές στην καθοδήγηση της ΕΚΤ αναμένονται πριν από τις αρχές του 2021, αν και η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών θα μπορούσε να προκαλέσει τη λήψη πολιτικών αποφάσεων πολύ νωρίτερα. Το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης για τη ζώνη του ευρώ την Τρίτη, τοποθετώντας την αύξηση μόλις στο 1,4% το επόμενο έτος.

Οι νέες προβλέψεις θα διατυπωθούν τον Δεκέμβριο και θα περιλαμβάνουν τις πρώτες εκτιμήσεις για το 2022. Ενώ οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι κίνδυνοι -από τις εμπορικές εντάσεις έως το Brexit υποχωρούν κάπως από τον προηγούμενο γύρο των ερευνών, οι νέες προβλέψεις ενδέχεται να εξακολουθούν να υπόκεινται σε μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, η οποία ενισχύει την ανάγκη για στήριξη της δυναμικής ανάπτυξης.

Ο πληθωρισμός τρέχει περίπου 1%, μόλις το μισό του στόχου που έχει θέσει η ΕΚΤ. Ο αυστριακός διοικητής Ρόμπερτ Χόλζμαν αυτή την εβδομάδα πρότεινε να μειωθεί ο στόχος, αμφισβητώντας την ουσία μιας τεράστιας νομισματικής προσπάθειας που δεν θα μπορούσε να επιτύχει, παρά μόνο μια μικρή ώθηση.

“Η ΕΚΤ ταλαιπωρείται από μια κυκλική ύφεση που ακυρώνει τα μοντέλα της”, δήλωσε ο Άλιστερ Ουίντερ, οικονομικός σύμβουλος της Global Alliance Partners. “Πολύ λίγα μπορούν να γίνουν μέσω της νομισματικής πολιτικής και η δουλειά της Λαγκάρντ είναι να παρέχει ηθική υποστήριξη στη νομιμοποίηση φορολογικά μέτρα και στη συνέχεια να αγοράσει νέα ομόλογα που τα χρηματοδοτούν”.

Exit mobile version