search icon

Bloomberg

Ο νέος αγαπημένος τουριστικός προορισμός της Ευρώπης αναζητεί εργαζόμενους (γραφήματα)

Το νέο αγαπημένο παραθαλάσσιο hotspot της Ευρώπης χρειάζεται εργαζόμενους για να καλύψει τη ζήτηση

Η είσοδος της Κροατίας στο ευρώ και η ζώνη ελεύθερων ταξιδιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν καλά για τα πολυσύχναστα εστιατόρια και τα καταστήματα αναμνηστικών στην Παλιά Πόλη του Ντουμπρόβνικ. Οι δουλειές είναι στα καλύτερά τους, καθώς περισσότεροι επισκέπτες βρίσκουν ευκολότερη την πρόσβαση στη χώρα και ξοδεύουν χρήματα. Οι αξιωματούχοι προβλέπουν ήδη ρεκόρ εσόδων από τον τουρισμό.

Αλλά η επιτυχία έχει φέρει έναν νέο προβληματισμό στα κέντρα παραλιών κατά μήκος της ακτής της Αδριατικής Θάλασσας και στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ: πώς θα βρεθούν αρκετοί εργαζόμενοι για να συμβαδίσουν με τη ζήτηση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Είναι δύσκολο να υπερεκτιμήσει κανείς τη σημασία του τουρισμού για την Κροατία. Η βιομηχανία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της οικονομίας. Αφού βασίστηκε σε οικιακούς βοηθούς για τα περισσότερα από τα 32 χρόνια της ως ανεξάρτητη χώρα, οι στατιστικές για τις άδειες εργασίας δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι εργοδότες πρέπει να αναζητήσουν πιο μακριά για να καλύψουν τα κενά.

«Η Κροατία από μόνη της δεν μπορεί να διαθέσει αρκετό εργατικό δυναμικό για να διατηρήσει τον τουρισμό ως κύρια βιομηχανία της και βρίσκεται στην κατάσταση όπου χρειάζεται σαφώς την άφιξη εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό», δήλωσε ο Μπόρις Βούτσικ, διοικητής της κεντρικής τράπεζας. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτή η τάση θα αλλάξει».

Ακολουθεί ο αριθμός των τουριστών του εξωτερικού στην Κροατία μεταξύ των ετών 2013 – 2022:

Η ανάπτυξη οφείλεται στη μετάβαση της Κροατίας στο ενιαίο νόμισμα την 1η Ιανουαρίου και την ένταξή της στον χώρο Σένγκεν. Αυτό έχει καταργήσει τις συνοριακές διαβάσεις με γείτονες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβενία, και το 95% των τουριστών οδηγούν στην Κροατία.

Τα τοπικά καταστήματα και εστιατόρια επεκτείνονται, εξυπηρετώντας κυρίως Ευρωπαίους ταξιδιώτες που θέλουν απλώς να δειπνήσουν και να διασκεδάσουν μετά από τους περιορισμούς που ορίστηκαν στην περίοδο της  πανδημίας. Αυτό απαιτεί εργατικό προσωπικό σε μια χώρα της οποίας το ποσοστό ανεργίας έφτασε φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1982 και όπου ο τοπικός πληθυσμός μειώνεται.

Ο Ζλάτκο Μπόροβακ, ο οποίος διευθύνει το πολυσύχναστο «Peskarija Lokanda» που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι του Ντουμπρόβνικ και τέσσερα άλλα εστιατόρια, δήλωσε ότι η πλειοψηφία του προσωπικού του, που αριθμεί περίπου 180 άτομα, προέρχεται πλέον από το εξωτερικό, κυρίως από γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Ακολουθούν τα ποσοστά των τουριστών που επισκέπτονται την Κροατία οδηκώς, με αεροπλάνο ή με πλοίο:

«Ενώ το 2015 εκδόθηκαν μόνο 2.700 άδειες σε εργαζομένους από τρίτες χώρες, η κυβέρνηση αναμένει ότι ο αριθμός τους θα ανέλθει σε 180.000 φέτος. Αυτό θα ανεβάσει το μερίδιο των αλλοδαπών εργαζομένων στο συνολικό εργατικό δυναμικό σε πάνω από 10%», σύμφωνα με τον Ζάρκο Κάτιτς, υφυπουργό στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η κυβέρνηση αναμένεται να τροποποιήσει τους νόμους πριν από το τέλος του έτους για να διευκολύνει την εργασία στην Κροατία. Καθώς πάνω από το 40% του συνόλου των ξένων εργαζομένων προέρχεται από μέρη όπως οι Φιλιππίνες και η Ινδία, οι άδειες μπορεί να είναι τριετείς αντί για μία και οι εργαζόμενοι μπορεί να μπορούν να παραμείνουν στην Κροατία μεταξύ των συμβάσεων.

«Η Κροατία αντιμετωπίζει επίσης την πρόκληση της ενσωμάτωσης των αλλοδαπών εργαζομένων τώρα που η χώρα τους ενθαρρύνει να παραμείνουν περισσότερο», σύμφωνα με την Άιρις Γκόλντνερ Λανγκ, καθηγήτρια του δικαίου της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ και κάτοχο της έδρας της UNESCO για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, τη μετανάστευση και τον διαπολιτισμικό διάλογο. «Ως κοινωνία βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι με την πρόκληση του πώς θα βρούμε έναν τρόπο να προστατεύσουμε γρήγορα έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων», δήλωσε η ίδια.

Ακολουθούν τα ποσοστά ανεργίας στην Κροατία μεταξύ των ετών 2013 – 2022:

Ο Έμερσον Λόπεζ Ραγκάσα έχει άδεια εργασίας ενός έτους και βρήκε δουλειά σε ένα αρτοποιείο «Pan Pek» στο Ζάγκρεμπ, όπου μπορεί να εργάζεται όλο το χρόνο και όχι μόνο την τουριστική περίοδο. Η πρώτη του δουλειά ήταν ως βοηθός σεφ σε ένα ξενοδοχείο στο νησί Κόρτσουλα.

Ο 24χρονος μεγάλωσε στη Μανίλα, έφυγε πρώτα από τις Φιλιππίνες για να εργαστεί στη Ντόχα και στη συνέχεια μετακόμισε στα Βαλκάνια μετά από συμβουλή ενός φίλου. Δεν έχει άμεσα σχέδια να φύγει. «Ονειρεύομαι να μπορέσω μια μέρα να φέρω τους γονείς μου εδώ», είπε, «σε αυτό το όμορφο μέρος».

Διαβάστε ακόμη:

Πέτρος Φιλιππίδης: Άλλαξε χέρια το εξοχικό του στο Σοφικό (pics)

Κατρακύλα για την τουρκική λίρα – Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί 24 ετών

Η εβδομάδα των… μετοχών – Η καλύτερη επίδοση από τον Μάρτιο για τον MSCI World

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version