search icon

Bloomberg

Ο μεγιστάνας Αμπράμοφ έστειλε mega yacht αξίας 100 εκατ. δολ στα «ασφαλή» νερά της Τουρκίας (vid)

Τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο, από τότε δηλαδή, που επιβλήθηκαν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τις χώρες της Δύσης, το Αιγαίο Πέλαγος έγινε «πέρασμα» για το 9% των γιοτ που συνδέονται με Ρώσους ολιγάρχες

Το υπερπολυτελές γιοτ Titan που ανήκει στον Ρώσο μεγιστάνα Αλεξάντερ Αμπράμοφ, πλέει κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ, πιθανότατα με προορισμό τα «ασφαλή νερά» της Τουρκίας. 

Το megayacht αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων που μπορεί να φιλοξενήσει 14 επισκέπτες και 19 μέλη πληρώματος, εντοπίστηκε κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ, μετά από μακρά παραμονή στο Ντουμπάι και τις Μαλδίβες, δύο προορισμούς που χαρακτηρίζονται ως καταφύγια για τις αμύθητες περιουσίες Ρώσων ολιγαρχών. 

Ο Αμπράμοφ με καθαρή αξία που ανέρχεται στα περίπου 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια είναι ο συνιδρυτής της δεύτερης μεγαλύτερης χαλυβουργικής ρωσικής εταιρείας της Evraz Plc.

«Ο πιθανός τελικός προορισμός για το υπερπολυτελές γιοτ το οποίο πέρασε στη Μεσόγειο από τη Διώρυγα του Σουέζ θα μπορούσε να είναι το Αιγαίο Πέλαγος, το σημείο εισόδου στην Τουρκία», δήλωσε ο Τζερόμ Γουέις, επιστήμονας ναυτιλιακών δεδομένων στην Spire Global Inc. Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό, πως η Τουρκία είναι μία από τις χώρες η οποία δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσική ελίτ.

Το σκάφος Titan έφτασε στις Μαλδίβες στις 4 Φεβρουαρίου. Την ημέρα κατά την οποία η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, το πλοίο μετέδωσε ότι κατευθυνόταν προς το εντυπωσιακό θέρετρο Ritz Carlton στα νησιά Φάρι. Στις 15 Μαρτίου, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε τον τέταρτο γύρο κυρώσεων που στόχευαν τους Ρώσους ολιγάρχες, το υπερπολυτελές γιοτ άρχισε να απομακρύνεται από τις Μαλδίβες. Μέχρι τις 17 Μαρτίου, βρισκόταν στο Ντουμπάι.

«Το γεγονός ότι Τουρκία, δεν έχει ακόμη επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, είναι ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται αυξημένη κίνηση στην περιοχή», συμπληρώνει.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία έχουν επιβάλει κυρώσεις σε μεγιστάνες που διατηρούν στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Γερμανία για παράδειγμα, κατέσχεσε το σούπερ γιοτ Dilbar του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Αλισέρ Ουσμάνοφ, αξίας 750 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από την πλευρά τους, οι ιταλικές αρχές κατέσχεσαν το υπερπολυτελές σούπερ γιοτ αξίας 530 εκατομμυρίων ευρώ που ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Αντρέι Μελνιτσένκο, ενώ η Ισπανία κατέσχεσε το Tango του Βίκτορ Βέξελμπεργκ και αξίζει τουλάχιστον, 90 εκατομμύρια δολάρια καθώς και το Crescent αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο φημολογείται ότι ανήκει στον Ιγκόρ Σέτσιν, επικεφαλής της Rosneft Oil με έδρα τη Μόσχα. Co.

Τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο, από τότε δηλαδή, που επιβλήθηκαν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τις χώρες της Δύσης, το Αιγαίο Πέλαγος έγινε «πέρασμα» για το 9% των γιοτ που συνδέονται με Ρώσους ολιγάρχες. Το αντίστοιχο ποσοστό σύμφωνα με πληροφορίες από το Bloomberg το για το έτος 2019 ανερχόταν στο 1%.

 

Διαβάστε ακόμη

Αντζελο Καπούρο: Γιατί η MSC Cruises επέλεξε ως home port τον Πειραιά

Eνταξη 2.167 περιοχών στις αντικειμενικές – Ποιες είναι

Bloomberg: Η Ολλανδία αρνήθηκε την είσοδο σε πλοίο με ρωσικό πετρέλαιο

 

Exit mobile version