Το σχέδιό της για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν και είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις που θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση σε μια οικονομία έτοιμη να πέσει στον εφιάλτη της ύφεσης.
Ακόμα και οι πιο μετριοπαθείς συνδικαλιστικές ενώσεις έχουν δεσμευτεί να κατέβουν στους δρόμους αν ο Μακρόν προχωρήσει με την προεκλογική του δέσμευση να αυξήσει τα κατώτατα όρια συνταξιοδότησης που τώρα είναι στα 62 έτη,
Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει ότι μια τέτοια αλλαγή είναι ουσιώδης ώστε να δώσει ώθηση στα σχετικά χαμηλά επίπεδα απασχόλησης μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία αλλά και στο να αποφευχθούν ελλείμματα σε ένα σύστημα που χρηματοδοτείται από τις εισφορές των εργαζομένων.
Η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαπέτ Μπορν, θα δώσει μια συνολική εικόνα του σχεδίου αργά το απόγευμα της Τρίτης και θα περιγράψει πόσο θα αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης, αλλά και τις πιθανές αλλαγές στην ελάχιστη περίοδο εισφορών για να δικαιούται κάποιος πλήρη σύνταξη. Τα συνδικάτα σχεδιάζουν να συναντηθούν αργότερα το απόγευμα για να αποφασίσουν πώς θα αντιδράσουν.
Η παρουσίαση του σχεδίου αναμένεται να αποτελέσει μια αποφασιστική στιγμή για τη δεύτερη προεδρική θητεία του Μακρόν. Αν ο 45χρονος ηγέτης προχωρήσει στα σχέδιά του, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει τις σαρωτικές αντιδράσεις που κάποιες φορές έκαμψαν τις προσπάθειες των προκατόχων του να επιβάλουν αλλαγές στους νόμους που επηρεάζουν την εργασία και τη συνταξιοδότηση. Εάν υποχωρήσει, θα υπονόμευε τη δεκαετή προσπάθειά του να οδηγήσει τη Γαλλία σε μια μεταρρύθμιση υπέρ των επιχειρήσεων.
Το στοίχημα του Μακρόν συμπίπτει με μια δύσκολη συγκυρία για την οικονομία της χώρας που έχει ήδη συρρικνωθεί από τα τέλη του 2022, λόγω των αυξανόμενων τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού που ταλανίζουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
Τα δημόσια οικονομικά είναι επίσης πιεσμένα μετά τις εκτεταμένες δημόσιες δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Χωρίς αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, η οικονομία από μόνη της πρόκειται να καταγράψει ετήσιο έλλειμμα έως και 0,8% του ετήσιου ΑΕΠ κατά τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με το Γαλλικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Συντάξεων. Αυτό θα συμβεί σε μια στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει να αφιερώσει περισσότερα κεφάλαια για επενδύσεις στη βιομηχανία και την πράσινη μετάβαση.
Ο Μακρόν ήδη ανέβαλε την παρουσίαση της μεταρρύθμισης τον Δεκέμβριο για να αποφύγει την εξαγγελία απεργιών από τα συνδικάτα κατά τη διάρκεια των γιορτών και για να δώσει στους υπουργούς του χρόνο να προσπαθήσουν να πάρουν με το μέρος τους τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Μια επιλογή που προτάθηκε από τον υπουργό Εργασίας Ολιβιέ Ντισόπτ, ήταν να αυξηθεί το κατώτατο όριο ηλικίας κατά δύο χρόνια αντί των τριών που πρότεινε ο Μακρόν κατά την προεκλογική εκστρατεία του περασμένου έτους. Αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με την επιτάχυνση της εφαρμογής μιας προηγούμενης μεταρρύθμισης που αυξάνει σταδιακά την ελάχιστη περίοδο εισφορών.
Τα εργατικά συνδικάτα έχουν επαναλάβει την αντίθεσή τους σε μια ακόμη μικρότερη αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας, ωστόσο, καθώς λένε θα έβλαπτε τους λιγότερο ειδικευμένους και τους χαμηλότερα αμειβόμενους που ξεκίνησαν να εργάζονται νωρίτερα και στα 62 έχουν ήδη πληρώσει στο σύστημα για περισσότερο από τους υψηλότερα αμειβόμενους συνομήλικους τους. Λένε ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές για την εξισορρόπηση του συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης ή της υποχρέωσης των γαλλικών εταιρειών να διατηρήσουν στα payrolls τους πιο ηλικιωμένους εργαζομένους.
«Εάν η Ελιζαμπέτ Μπορν συνεχίσει να πιστεύει ότι η σωστή μεταρρύθμιση είναι η αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνατξιοδότησης, θα κάνουμε τα πάντα για να κάνουμε την κυβέρνηση να υποχωρήσει», ανέφερε ο Λοράν Μπερζέρ, ο οποίος ηγείται του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Parisien στην έκδοση του Σαββάτου. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους μοχλούς πίεσης που έχουμε στη διάθεσή μας», συμπλήρωσε ο ίδιος
Ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο
Η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων συμφωνεί με τα συνδικάτα. Σύμφωνα με μια έρευνα της 4ης Ιανουαρίου σε 1.005 άτομα από την Elabe για την BFM TV, το 47% θέλει το κατώτατο όριο ηλικίας να παραμείνει στα 62 και ένα άλλο 25% δηλώνει ότι πρέπει ακόμη και να μειωθεί.
Η κυβέρνηση του Μακρόν αντιμετωπίζει επίσης την αντιπολίτευση σε ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο, αφού έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών είπε ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση εάν οι αλλαγές στα όρια ηλικίας είναι μικρότερες και λιγότερο ξαφνικές και εάν ο Μακρόν ορίσει ένα ελάχιστο επίπεδο σύνταξης 1.200 ευρώ τον μήνα.
«Θέλουμε μια μεταρρύθμιση που δεν θα είναι πολύ βάναυση, μια μεταρρύθμιση που θα είναι δίκαιη», δήλωσε ο Ερίκ Σιοτί, ηγέτης των Ρεπουμπλικανών, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στη γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche.
Εάν αποτύχει να κερδίσει την υποστήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Μακρόν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει άρθρο του Συντάγματος, το 49.3, το οποίο επιτρέπει στα νομοσχέδια να ψηφίζονται χωρίς ψηφοφορία. Αλλά η προσφυγή στην ειδική διάταξη, την οποία η κυβέρνησή του έχει ήδη κάνει για τον προϋπολογισμό, μπορεί να εξοργίσει τους διαδηλωτές ακόμα περισσότερο.
Διαβάστε ακόμη:
Έναρξη ατομικής επιχείρησης με πέντε κλικ από τον υπολογιστή
Ρεύμα: Πτώση στα 151,5 ευρώ η μεγαβατώρα λόγω «αντεπίθεσης» των ΑΠΕ