Το εφιαλτικό 2020 οδήγησε τη βιομηχανία των αεροπορικών σε κατάρρευση. Η πανδημία «θέρισε» τον τουρισμό και τα ταξίδια, αφήνοντας τις αεροπορικές να προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με μια πρωτοφανή κρίση.

Το 2021 αναμένεται να είναι μία μεταβατική χρονιά για τη βιομηχανία που μεταφέρει 208 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Στην καλύτερη περίπτωση το εγγύς μέλλον θα έχει… αναταραχές, ενώ θα βασίζεται στον εμβολιασμό,  στην ρευστότητα, την αβεβαιότητα του ιού και την κυβερνητική υποστήριξη. Παρόλα αυτά, πρόκειται να υπάρξουν πολλές αλλαγές, συμπεριλαμβανόμενης και της πρώτης επιβατικής πτήσης πάνω από τη στρατόσφαιρα.

Πόλεμος τιμών

Η αεροπορικές μετακινήσεις δεν πρόκειται να ανακάμψουν σημαντικά μέχρι τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Ακόμη και τότε, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην επιστροφή των επιβατών στα αεροπλάνα. Στην Ευρώπη, κάτι τέτοιο θα σημάνει και αεροπορικά εισιτήρια της τάξης των 10 ευρώ, σύμφωνα  με τον CEO της Ryanair, Μάικλ Ο’Λίρι. Αλλες στρατηγικές που μελετούνται από αεροπορικές συμπεριλαμβάνουν πακέτα διαμονής μαζί με εισιτήρια, αλλά και unlimited πτήσεις που θα συμπεριλαμβάνονται σε μία μόλις πληρωμή. Σύμφωνα, όμως, με τον αναλυτή της OAG, Tζον Γκραντ, η ανάκαμψη δεν θα μπορέσει να θεωρηθεί άξια του ονόματός της έως ότου αυτές οι προσφορές σταματήσουν να ισχύουν.

Ρευστότητα

Οι αεροπορικές αύξησαν τα κεφάλαιά τους το 2020, και αναμένονται να κάνουν το ίδιο και το 2021 μέσω έκδοσης μετοχών και μετατροπής χρέους. Οι κυβερνήσεις, οι οποίες εξέδωσαν βοήθεια αξίας $220 δισεκατομμυρίων παγκοσμίως προς τις αεροπορικές σύμφωνα με τη Moody’s, θα συνεχίσουν να παίζουν καίριο ρόλο.

Ξεσκαρτάρισμα

Δεκάδες αεροπορικές έχουν πια εξαφανιστεί ή έχουν χρεοκοπήσει από την αρχή της πανδημίας. Πολλές περισσότερες βρίσκονται… διασωληνωμένες, ενώ κινδυνεύουν από εξαγορά. Στη Γερμανία, η Deutsche Lufthansa AG σκοπεύει να καταπολεμήσει την ανταγωνιστή Condor με απευθείας πτήσεις στην Κέρκυρα και τη Ζανζιβάρη, μεταξύ άλλων. Στην Ινδία, η Τata Sons Ltd εξαγόρασε τo μετοχικό κομμάτι της AirAsia Group Bhd., με την Air India να αποτελεί τον νέο στόχο, συγκεκριμένα μέσω της συνεργασίας με την Singapore Airlines Ltd., Vistara.

Στο διάστημα κι ακόμα παραπέρα

Μετά από πολλά έτη εικασιών και προσπαθειών, η πρώτη εμπορική πτήση στο διάστημα αναμένεται να λάβει χώρα το 2021, μέσω της Virgin Galactic Holdings Inc, του Ρίτσαρντ Μπράνσον. Η Virgin Galactic πρόκειται να έχει άμεσο ανταγωνισμό από την Blue Origin του Τζεφ Μπέζος της Amazon, ενώ η SpaceX του Ελον Μασκ αναμένεται να πραγματοποιήσει πτήση τετραμελούς πληρώματος προς το τέλος του 2021 με στάση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 

Wide-body αεροσκάφη

Αν και ήδη υπάρχει «κίνηση» σε μικρότερες αεροπορικές, η αγορά για τα μεγάλα αεροσκάφη των Airbus και Boeing βρίσκεται στο ναδίρ, σύμφωνα με τον αναλυτή Ρίτσαρντ Αμπουλάφια. Με τις πωλήσεις να είναι ισχνές ακόμη και πριν την πανδημία, οι Boeing και Αirbus πρόκειται να μειώσουν τις παραγωγές των Boeing 787 και Airbus A350 αντίστοιχα.

Οι αδύναμοι κρίκοι

Οι μεγάλες αεροπορικές σταματούν τις πτήσεις προς μη κερδοφόρους προορισμούς. Ο μικρότερος αριθμός πτήσεων, τα μικρότερα αεροσκάφη, και οι μειωμένες απευθείας πτήσεις μεταξύ πόλεων θα επηρεάσουν τον αριθμό των επισκεπτών σε τουριστικούς προορισμούς. Από τον Μάρτιο κι έπειτα, η Britsh Airways για παράδειγμα θα σταματήσει 13 πτήσεις σε προορισμούς της Βορείου Αμερικής, τη Μέση Ανατολή τη Νότιο Αφρική και την Ασία. Η Cathay Pacific θα σταματήσει τις πτήσεις προς 7, ενώ «δευτερεύοντες» προορισμοί όπως το Μάνστεστερ, η Λισαβόνα μεταξύ άλλων, κινδυνεύουν τα μάλα.

Startups

Το πιθανό λανσάρισμα νέων αεροπορικών μπορεί να αποτελεί τεράστιο ρίσκο εν μέσω μιας τέτοιας κρίσης, αλλά υποστηρίζεται και από κάποια λογική. Η κεφαλαιοποίηση παραμένει φθηνή, και η πανδημία έχει δημιουργήσει τεράστιο στόλο προσγειωμένων αεροσκαφών. Πολλά από αυτά, τα οποία ανήκουν σε εταιρείες χρονομίσθωσης προσπαθούν να βρουν νέους ενοικιαστές. Οι κατασκευαστές αεροσκαφών επίσης προσπαθούν να βρουν νέους αγοραστές. Οι ανταγωνιστές, με τις απολύσεις, έχουν δημιουργήσει μια πληθώρα προσωπικού με προϋπηρεσία και εμπειρία. Μεταξύ των υπαρχόντων πρότζεκτ υπάρχουν και αυτά της ανάνηψης της βρετανικής Flybe από την Cyrus Capital, ενώ η Emerald Airlines πρόκειται να προσφέρει εγχώριες πτήσεις της ιρλανδικής Aer Lingus. Οι ιδρυτές της ΡΤ Lion Mentari Airlines ετοιμάζουν startup στην Ινδονησία. Στη Β. Αμερική η καναδική Flair Airlines επεκτείνεται με νέα τζετ, ενώ στο Μαϊάμι, η GlobalX (Global Airways) θα πετά στη Λατινική Αμερική, και στη Νότιο Αφρική, η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει τις παραγγελίες αεροσκαφών.

Ενας νέος κόσμος

Ο κόσμος των πτήσεων μετά την 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε και επέφερε αλλαγές στους ελέγχους. Ετσι και η πανδημία αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα και να οδηγήσει σε χρήση μασκών κατά τη διάρκεια των πτήσεων, την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων και την χρήση εφαρμογών για τα δεδομένα των ταξιδιωτών. Οι πελάτες αναμένεται να επιμείνουν στο παρόν υψηλό ποσοστό καθαριότητας στα αεροσκάφη, κάτι που προφανώς θα κοστίσει στις αεροπορικές. Αναμένονται, τέλος, και αλλαγές στην διευκόλυνση των επιβατών όσον αφορά την αλλαγή πτήσεων, τους ελέγχους και τα check-in.

Διαβάστε ακόμη

Διαβάστε ακόμη

Entersoft: Γιατί εξαγοράσαμε την Optimum – Το deal και η επόμενη ημέρα

Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners): Ο Έλληνας που θέλει να αγοράσει την Ίντερ

Πώληση, μεταβίβαση, τιτλοποίηση δανείου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες