Μία από τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν και η μαζική έξοδος Ρώσων πολιτών από τη χώρα τους οι οποίοι αναζήτησαν και βρήκαν «καταφύγιο» σε γειτονικά κράτη έχοντας στις «βαλίτσες» τους και τις αποταμιεύσεις τους. Το γεγονός αυτό έδωσε σημαντική ώθηση στα εθνικά νομίσματα των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, νομίσματα χωρών όπως η Γεωργία και η Αρμενία, καθώς και το Τατζικιστάν στην Κεντρική Ασία, είχαν εξαιρετικές επιδόσεις από τον Φεβρουάριο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, αφού δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι πολίτες εγκαταστάθηκαν σε αυτές φέρνοντας μαζί τους δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι χώρες αυτές είναι εξαιρετικά ελκυστικές για τους Ρώσους, καθώς δεν απαιτούνται ταξιδιωτικές βίζες, τα ρωσικά ομιλούνται ευρέως και δεν υπάρχουν περιορισμοί στη μεταφορά αποταμιεύσεων στις τοπικές τράπεζες.
Ως εκ τούτου το ντραμ της Αρμενίας κατέγραψε άνοδο άνω του 22% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους και είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος μεταξύ των νομισμάτων παγκοσμίως σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το λαρί της Γεωργίας και το σομόνι του Τατζικιστάν έχουν κερδίσει πάνω από 16% και 10% αντίστοιχα, ξεπερνώντας την άνοδο του ρωσικού νομίσματος, το οποίο άλλωστε δεν αποτελεί αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης στην αγορά συναλλάγματος, λόγω των εκτάκτων capital controls που επέβαλε η Τράπεζα της Ρωσίας προκειμένου να αποτρέψει την κατάρρευση του ρουβλιού.
«Οι Ρώσοι που μετακινούνται σε αυτές τις χώρες για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω γεωπολιτικών ζητημάτων, διατηρούν τα χρήματά τους σε τέτοια νομίσματα και ανεβάζουν τη συναλλαγματική ισοτιμία», δήλωσε η Νατάλια Μιχαλάκοβα της επενδυτικής εταιρείας Freedom Holding.
Ο πόλεμος εξηγεί την πενταπλάσια αύξηση των εμβασμάτων που έχουν εισρεύσει στη Γεωργία από τη Ρωσία μέχρι στιγμής φέτος, που ισοδυναμεί με περισσότερο από το 60% όλων των μεταφορών και υπερβαίνει τα 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Γεωργίας. Οι μεταφορές χρημάτων στην Αρμενία ανήλθαν σε 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο δεκάμηνο, δηλαδή σχεδόν τετραπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Τον Οκτώβριο, έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2004, σύμφωνα με την κεντρική Τράπεζα της Αρμενίας.
Ταυτόχρονα, ο αντίκτυπος της εισροής συναλλάγματος από τα κύματα των ρωσικών αφίξεων είναι μεγαλύτερος στις μικρότερες δημοκρατίες. Ο πληθυσμός του Καζακστάν που υπολογίζεται στα 19 εκατομμύρια κατοίκους είναι περίπου 6 φορές μεγαλύτερος από αυτόν της Αρμενίας και της Γεωργίας και παρά το γεγονός ότι έχουν καταφύγει στη χώρα αρκετοί Ρώσοι πολίτες, το τένγκε, το εθνικό νόμισμα αναμένεται να κλείσει τη χρονιά με απώλειες.
Τα κέρδη των παραπάνω νομισμάτων δεν ήταν δεδομένα στην αρχή του πολέμου και οι γείτονες της Ρωσίας αναμενόταν να υποφέρουν καθώς ο μεγαλύτερος εμπορικός τους εταίρος λύγισε υπό το βάρος των διεθνών κυρώσεων. Στην πραγματικότητα, οι τεράστιες εισροές κεφαλαίων ενίσχυσαν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα και βελτίωσαν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους. Η οικονομία της Αρμενίας αναπτύχθηκε με διψήφιο ποσοστό το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, ενώ η οικονομία της Γεωργίας σημείωσε ανάπτυξη σχεδόν 10% στο τρίτο τρίμηνο του έτους.
Για το Τατζικιστάν, οι μεταφορές χρημάτων αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 50% το πρώτο εξάμηνο του έτους, δήλωσε η Νατάλια Λαβρόβα της BCS Financial Group, επικαλούμενη στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών. Αυτό θέτει την οικονομία της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης της τάξης 7% φέτος, σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις για 4-5%, είπε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της Γεωργίας για ολόκληρο το έτος στο 10%, υποδεικνύοντας «μια αύξηση της μετανάστευσης και των χρηματοοικονομικών εισροών που προκλήθηκαν από τον πόλεμο». Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Αρμενίας αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 13% από 4,9% λόγω της εισροής Ρώσων, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τον διοικητή της Τράπεζας Μάρτιν Γκαλστιάν. «Η απότομη αύξηση των εμβασμάτων σίγουρα εξηγεί την τόσο ταχεία ανάπτυξη», είπε η Λαβρόβα της BCS. Τόσο στην Αρμενία όσο και στη Γεωργία, οι μεταφορές χρημάτων οδήγησαν στην αυξημένη καταναλωτική ζήτηση και στην κατασκευή κατοικιών, είπε.
Διαβάστε ακόμη
Eλ. Βενιζέλος: Η κίνηση του Δεκεμβρίου και τα νέα δρομολόγια από Wizz Air και Air China (pic)
Qatargate: Αύριο η ακρόαση Καϊλή – Στο μικροσκόπιο των Αρχών ομολογίες και αντιφάσεις
Market Pass: Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία – Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια ένταξης