Ο πρωτοφανής καύσωνας που πλήττει την Ευρώπη, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να επηρεάζει και τις ενεργειακές υποδομές της ηπείρου, οι οποίες ήδη «τεστάρουν» τις αντοχές τους.
Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργούν σε μειωμένα επίπεδα, προκειμένου να διατηρούν υπό έλεγχο τις θερμοκρασίες, ενώ οι ροές στους αγωγούς φυσικού αερίου είναι περιορισμένες, ώστε να μην ασκείται πίεση στο σύστημα.
Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για κλιματισμό σε σπίτια και γραφεία αυξάνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται πολύτιμες εφεδρείες.
Συνήθως, τα εργοστάσια ηλεκτρισμού εκτελούν εργασίες συντήρησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς η ζήτηση υποχωρεί. Αλλά, αυτό δεν φαίνεται ότι ισχύει για φέτος.
Οι ελλείψεις φυσικού αερίου (λόγω της σύγκρουσης με τη Ρωσία), σε συνδυασμό με τις ακριβές τιμές ενέργειας, καθιστούν υπερ-πολύτιμη κάθε δυνατότητα έξτρα παραγωγής.
Στη Γαλλία, όπου τα 2/3 της ενέργειας παράγονται από πυρηνικά εργοστάσια, ορισμένοι αντιδραστήρες εξαιρούνται από τους κανόνες απόρριψης νερού, επιτρέποντας την απελευθέρωση υδάτων (που χρησιμοποιείται για την ψύξη των εγκαταστάσεων), παρά την άνοδο της θερμοκρασίας των ποταμιών.
Την ίδια στιγμή, και οι αγωγοί αερίου επηρεάζονται από το θερμό καλοκαίρι, με τον Interconnector, ο οποίος συνδέει ενεργειακά το Ηνωμένο Βασίλειο με το Βέλγιο, να μειώνει τις ροές για τρίτη διαδοχική ημέρα, εξαιτίας του υδράργυρου.
Στο μεταξύ, ο διαχειριστής του συστήματος στη Νορβηγία επιβεβαίωσε ότι η προμήθεια αερίου από τα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας έχει περιοριστεί το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας του ζεστού καιρού.
Στη Γερμανία, η στάθμη του ποταμού Ρήνου βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, κάτι που αναγκάζει τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια να κατεβάσουν ρυθμούς.
Κι αυτό, ενώ οι χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να συγκεντρώσουν και να αποθηκεύσουν όση περισσότερη ενέργεια είναι εφικτό, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο μιας αιφνίδιας διακοπής των ρωσικών παραδόσεων.
Διαβάστε επίσης:
Το χειρότερο δυνατό σενάριο – Η Κομισιόν δεν περιμένει επαναλειτουργία του Nord Stream
Υποχρεωτικό μορατόριουμ στην κατανάλωση ενέργειας εξετάζει η Κομισιόν