search icon

Bloomberg

Ο Ερικ Σμιντ πρώην CEO της Alphabet θέλει κυπριακό διαβατήριο – Χαμός με τους πλούσιους Αμερικανούς

Δυνητικά χαμηλότεροι φόροι, περισσότερες επενδυτικές ελευθερίες αλλά και λιγότερη ταλαιπωρία στις μετακινήσεις και στα ταξίδια - Και όλα αυτά, με μόλις 100.000 δολάρια

Ο Έρικ Σμιντ, πρώην CEO της Google έχει όλα όσα χρειάζονται για να θεωρείται ένας από τους πιο πλούσιος πολίτες των ΗΠΑ.

Έχει στην κατοχή του ένα σούπερ – γιοτ, ένα αεροσκάφος Gulfstream, καθώς επίσης και ένα ρετιρέ στο Μανχάταν. Το νεοαποκτηθέν περιουσιακό του στοιχείο ωστόσο είναι αρκετά ασυνήθιστο και αντισυμβατικό. Πρόκειται για … ένα δεύτερο διαβατήριο. 

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Alphabet Inc. υπέβαλε αίτηση για να γίνει πολίτης της Κύπρου, σύμφωνα με δημοσίευμα κυπριακής εφημερίδας τον περασμένο μήνα. Ο Σμιντ, 65 ετών, είναι πλέον ένας από αυτούς που συμμετέχουν σε κυβερνητικά προγράμματα τα οποία επιτρέπουν σε αλλοδαπούς να αποκτήσουν διαβατήρια.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι πολίτες των ΗΠΑ σπάνια υπέβαλαν αιτήσεις για να αγοράσουν τα λεγόμενα χρυσά διαβατήρια. Κύριοι ενδιαφερόμενοι ήταν κυρίως άτομα από χώρες με λιγότερες ταξιδιωτικές ελευθερίες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Νιγηρία ή το Πακιστάν.

Ωστόσο, αυτό φαίνεται πως αλλάζει. «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν», δήλωσε ο Πάντι Μπλούερ, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων υπηκοότητας και κατοικίας Henley & Partners, με έδρα το Λονδίνο, αναφερόμενος στα ερωτήματα των Αμερικανών που λαμβάνει. «Το φράγμα έσπασε – και δεν το συνειδητοποιήσαμε – στα τέλη του περασμένου έτους, και εξακολουθεί να δυναμώνει μέχρι και σήμερα».

Οι εκπρόσωποι του Σμιντ – τoυ οποίου η περιουσία ξεπερνά τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index – δεν πήραν θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τα οφέλη από την κατοχή ενός δεύτερου διαβατηρίου είναι πολλά. Δυνητικά χαμηλότεροι φόροι, περισσότερες επενδυτικές ελευθερίες αλλά και λιγότερη ταλαιπωρία στις μετακινήσεις και στα ταξίδια. Το ασυνήθιστο αυτό περιουσιακό στοιχείο μπορεί να αποκτηθεί με μόλις 100.000 δολάρια. 

Τα «προγράμματα ιθαγένειας κατά επένδυση» όπως ονομάζονται δεν ήταν ποτέ ξανά τόσο δημοφιλή στους Αμερικανούς, δεδομένου ότι ένα από τα βασικά τους σχέδια – τα ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα των χωρών των οποίων θα λάμβαναν την υπηκοότητα – είχε ελάχιστο όφελος για τους πολίτες των ΗΠΑ, ένα από τα λίγα έθνη να φορολογούν τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το πού ζουν.

Το σημερινό αυξημένο ενδιαφέρον μεταξύ των Αμερικανών πολιτών φαίνεται πως σχετίζεται με την πανδημία του κορωνοϊού. Η κρίση έχει βοηθήσει και αυτή στην αύξηση της ζήτηση των δεύτερων διαβατηρίων.

Αμερικανικές εκλογές

Και οι αμερικάνικες εκλογές αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα που σχετίζεται με το πολυπόθητο αυτό περιουσιακό στοιχείο.

Ενώ ο Τζο Μπάιντεν απέρριψε τον φόρο περιουσίας που προωθούν ορισμένοι Δημοκρατικοί, οι προτάσεις περί φόρων στα επενδυτικά κέρδη θα μπορούσαν να διαταράξουν τους τρόπους που οι Αμερικανοί ελαχιστοποιούν – ή αποφεύγουν εντελώς – τους φόρους στα επενδυτικά τους κέρδη.

Ορισμένοι έχουν επίσης ζητήσει να λάβουν ένα επιπλέον διαβατήριο λόγω της ανησυχίας που επικρατεί στην Αμερική για επικείμενη κοινωνική αναταραχή, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία υπηκοότητας Apex Capital Partners.

«Βλέπουμε αυτό το ενδιαφέρον από Αμερικανούς που λένε όλοι τα ίδια πράγματα με αυτά που υποστηρίζουν οι Κινέζοι, ή οι πελάτες της Μέσης Ανατολής ή της Ρωσίας», δήλωσε ο ιδρυτής της Apex Nuri Katz σε συνέντευξή του. «Λένε, δεν φεύγουμε από τις ΗΠΑ αυτήν τη στιγμή, αλλά ανησυχούμε και θέλουμε να έχουμε και κάτι άλλο, για κάθε περίπτωση».

Ο Αγ. Χριστόφορος και Νέβις ήταν η πρώτη χώρα που εισήγαγε πρόγραμμα υπηκοότητας ανά επένδυση στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και από τότε αρκετές ακόμη έχουν ακολουθήσει το παράδειγμά της. Σε πολλές περιπτώσεις, έχουν αποδειχθεί αρκετά κερδισμένες. Η Μάλτα συγκέντρωσε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια έως τον Ιούνιο του 2019 μετά την έναρξη του συγκεκριμένου προγράμματός την περασμένη δεκαετία, ενώ η επικράτεια της Δομινικά στην Καραϊβική έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ωστόσο έχουν προκύψει και αρκετά σκάνδαλα τα οποία σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα. Ο φυγόδικος της Μαλαισίας, Τζο Λόου, ήταν μεταξύ 26 ατόμων που έχασε την Κυπριακή υπηκοότητα πέρυσι. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής του Κοινοβουλίου, Δημήτρης Συλλούρης, παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα αφού προσφέρθηκε να βοηθήσει έναν Κινέζο επιχειρηματία με ποινικό μητρώο να αποκτήσει υπηκοότητα.

«Οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση», ανέφερε ο επίτροπος δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντίντιερ Ρέιντερς, τον περασμένο μήνα.

Μετά το σκάνδαλο, η Κύπρος δήλωσε ότι σκοπεύσει να παγώσει το πρόγραμμα διαβατηρίων από την 1η Νοεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εν τω μεταξύ, εξέδωσε νομικά τελεσίγραφα στη Μάλτα και την Κύπρο σχετικά με τα προγράμματα υπηκοότητας ανά επένδυση, υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να έχουν παραβιάσει το δίκαιο της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη: 

– Τα… ρολόγια ποτέ δεν είναι αρκετά – Όλα τα αγαπημένα γκάτζετ του Τζέιμς Μποντ

– Συνταγή επιτυχίας: Αυτός ο όμιλος δεν απέλυσε κανέναν στην πανδημία και έκανε άλμα 82%

– Το πρώην αφεντικό της Uber, το ρετιρέ των $37 εκατ. και το τρελό κορωνοπάρτι χωρίς μάσκες

Exit mobile version