Σχεδόν έναν χρόνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία που υποτίθεται ότι θα διαρκούσε λίγες μόνο εβδομάδες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζει μια νέα επίθεση στη χώρα, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα τη Ρωσία για μια «σύγκρουση» με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους που αναμένει να διαρκέσει για χρόνια.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, το Κρεμλίνο στοχεύει να αποδείξει ότι οι δυνάμεις του μπορούν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων έπειτα από μήνες εδαφικών απωλειών, ασκώντας πίεση στο Κίεβο και τους υποστηρικτές του να συμφωνήσουν σε κάποιο είδος εκεχειρίας που θα επιτρέψει στη Ρωσία να διατηρήσει τον έλεγχο των εδαφών που βρίσκονται ήδη στην κατοχή της, σύμφωνα με αξιωματούχους, συμβούλους και άλλους γνώστες της κατάστασης.
Ακόμη και ο Ρώσος πρόεδροςδεν μπορεί να αρνηθεί τις αδυναμίες του στρατού του στον οποίο έχει αφιερώσει δεκαετίες αφού τα στρατεύματά του έχασαν περισσότερα από τα μισά αρχικά τους κερδισμένα εδάφη στην Ουκρανία, είπαν στο αμερικανικό πρακτορείο ανώνυμες πηγές. Οι συνεχείς στρατιωτικές αποτυχίες έχουν οδηγήσει πολλούς στο Κρεμλίνο να είναι πιο ρεαλιστές σχετικά με τις άμεσες φιλοδοξίες τους, αναγνωρίζοντας ότι ακόμη και η διατήρηση της τρέχουσας πρώτης γραμμής του μετώπου θα ήταν επίτευγμα.
Ρωσική επιμονή
Αλλά ο Ρώσος πρόεδρος παραμένει πεπεισμένος ότι οι αριθμητικά μεγαλύτερες δυνάμεις της Ρωσίας και η προθυμία της να υποστεί απώλειες, οι οποίες ήδη ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, περισσότερες από οποιαδήποτε σύγκρουση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ και των χωρών της Ευρώπης, θα της επιτρέψουν να επικρατήσει παρά τις μέχρι τώρα αποτυχίες.
Νέα επίθεση
Η νέα επίθεση μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, δήλωσαν οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο. Τα σχόλιά τους επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις της Ουκρανίας και των συμμάχων της ότι μια νέα ρωσική επίθεση έρχεται και υποδηλώνουν ότι μπορεί να ξεκινήσει πριν το Κίεβο λάβει τις πρόσφατα υποσχεθείσες προμήθειες αμερικανικών και ευρωπαϊκών αρμάτων μάχης.
Η αποφασιστικότητα του Ρώσου προέδρου προμηνύει ακόμη μια θανατηφόρα κλιμάκωση στον πόλεμό του, καθώς το Κίεβο ετοιμάζει μια νέα δική του επιχείρηση για να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις, απορρίπτοντας οποιαδήποτε εκεχειρία που αφήνει τη Ρωσία να καταλαμβάνει τα εδάφη του. Ο Ρώσος ηγέτης πιστεύει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να επικρατήσει σε μια σύγκρουση που θεωρεί υπαρξιακή με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ανέφεραν οι άνθρωποι. Ένας νέος γύρος επιχειρήσεων είναι πιθανός ήδη από την άνοιξη, είπαν, καθώς η οικονομία και η κοινωνία υποτάσσονται όλο και περισσότερο στις ανάγκες του πολέμου.
«Ο Πούτιν είναι απογοητευμένος από το πώς εξελίσσονται τα πράγματα, αλλά δεν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τους στόχους του», δήλωσε η Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρύτρια της R.Politik, μιας συμβουλευτικής εταιρείας για θέματα πολιτικής. «Αυτό σημαίνει απλώς ότι η διαδρομή θα είναι μακρύτερη, πιο αιματηρή και χειρότερη για όλους».
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών αμφισβητούν το κατά πόσον η Ρωσία διαθέτει τους πόρους για μια νέα μεγάλη επίθεση, ακόμη και μετά την κινητοποίηση 300.000 επιπλέον στρατευμάτων το περασμένο φθινόπωρο. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, εν τω μεταξύ, εντείνουν τις προμήθειες όπλων, ετοιμάζονται να παραδώσουν για πρώτη φορά τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα να διασπάσουν τις ρωσικές γραμμές.
Αλλά οι βίαιες επιθέσεις της Ρωσίας σε μέρη όπως το Μπαχμούτ, μια ανατολική πόλη που έχει περιορισμένη στρατηγική αξία, έχουν προκαλέσει φθορές στις ουκρανικές δυνάμεις, εξαντλώντας την ικανότητα του Κιέβου να οργανώσει επιθετικές επιχειρήσεις αλλού, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
«Αν δεν αλλάξει κάτι, θα έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο φθοράς όπως ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος θα μπορούσε να διαρκέσει για πολύ καιρό, επειδή και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι ο χρόνος είναι με το μέρος τους», δήλωσε ο Αντρέι Κορτούνοφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας που ιδρύθηκε από το Κρεμλίνο. «Ο Πούτιν είναι βέβαιος ότι είτε η Δύση είτε η Ουκρανία θα κουραστούν».
Η μη επανεκλογή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το 2024, ο οποίος ηγήθηκε του συνασπισμού για την υποστήριξη της Ουκρανίας, θα μπορούσε να φέρει «μεγαλύτερη ευελιξία» στο θέμα στην Ουάσινγκτον, είπε.
Ενώ ένα νέο κύμα πίεσης από κυρώσεις -ιδιαίτερα το ανώτατο όριο τιμών που επιβλήθηκε στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου- έχει συμπιέσει τα έσοδα του Κρεμλίνου, δεν έχει μέχρι στιγμής μειώσει την ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτεί τον πόλεμο. Η Ρωσία εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε αποθέματα δισεκατομμυρίων σε γουάν, τα οποία δεν επηρεάζονται από τις κυρώσεις και μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού για 2-3 χρόνια, σύμφωνα με οικονομολόγους.
Μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας, επίσης, αυξάνονται οι φόβοι ότι η σύγκρουση θα διαρκέσει χρόνια.
«Φέτος θα ήταν πολύ, πολύ δύσκολο να εκδιωχθούν στρατιωτικά οι ρωσικές δυνάμεις από κάθε σπιθαμή της Ουκρανίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ Μαρκ Μίλεϊ στις 20 Ιανουαρίου έπειτα από συνάντηση των υπουργών Άμυνας των ΗΠΑ και των συμμαχικών χωρών. «Αλλά πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας αυτός ο πόλεμος, όπως και πολλοί πόλεμοι στο παρελθόν, θα τελειώσει σε κάποιο τραπέζι διαπραγματεύσεων».
Διαβάστε ακόμη
Καταιγίδες και χαλάζι στα βόρεια προάστια – Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία