search icon

Bloomberg

Ο Έλον Μασκ βιάζεται να αλλάξει το Twitter – Ο λόγος κοστίζει… 13 δισ. δολάρια

Το Twitter έχει έναν τεράστιο λογαριασμό να πληρώσει, καθώς το εταιρικό χρέος ανέρχεται σε 13 δισ. δολάρια

Ο Έλον Μασκ δεν έχασε ούτε δευτερόλεπτο. Μόλις ανέλαβε τα ηνία του Twitter στις 27 Οκτωβρίου, άρχισε αμέσως τις ριζικές και ολικές αλλαγές, προκαλώντας ένα άνευ προηγουμένου… χάος.  

Πρώτα απέλυσε τα περισσότερα υψηλόβαθμα εκτελεστικά στελέχη -συμπεριλαμβανομένων των CEO και CFO. Έπειτα «έδιωξε» περίπου το 50% των υπαλλήλων, μέσω emails. Σαν να μην έφθαναν αυτά, κατήργησε την τηλεργασία και προώθησε μια σειρά μέτρων για την αύξηση των εσόδων, επιβάλλοντας χρεώσεις σε διάφορες -μέχρι πρότινος δωρεάν- υπηρεσίες.  

Όμως, πίσω απ’ όλη αυτή τη βιασύνη ελλοχεύει μια επείγουσα κατάσταση. Το Twitter έχει έναν τεράστιο λογαριασμό να πληρώσει, καθώς το εταιρικό χρέος ανέρχεται σε 13 δισ. δολάρια. Άλλωστε, ο Έλον Μασκ δανείστηκε αρκετά χρήματα για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά, τα οποία στη συνέχεια εντάχθηκαν στον ισολογισμό της εταιρείας. 

Αποτέλεσμα είναι το εξής: Ενώ πριν το deal, το Twitter χρώσταγε συνολικά 1,7 δισ. δολάρια και είχε ετήσιες αποπληρωμές τόκων 100 εκατ. δολαρίων, σήμερα το συνολικό χρέος έχει εκτοξευτεί στα 13 δισ. δολάρια και οι ετήσιες αποπληρωμές σε 1,2 δισ. δολάρια.  

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η κατάσταση μπορεί να καταστεί ακόμη χειρότερη, ενόσω τα επιτόκια βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, λόγω της σφιχτής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.  

Την ίδια ώρα, το ταμείο του Twitter παραμένει ζημιογόνο από το 2019, ενώ τα πράγματα δεν αναμένεται να αλλάξουν προς το καλύτερο ούτε φέτος. Στο β’ τρίμηνο του 2022, για παράδειγμα, οι καθαρές ζημιές ανήλθαν σε 270 εκατ. δολάρια, ενώ στο γ’ τρίμηνο εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν σε επίπεδα άνω των 200 εκατ. Δολαρίων.  

Ο Έλον Μασκ, φυσικά, τα γνωρίζει όλα αυτά και γι’ αυτό ακριβώς βιάζεται να εφαρμόσει ό,τι αλλαγές θεωρεί αναγκαίες, εστιάζοντας κυρίως στην περικοπή των δαπανών.  

Φυσικά, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η μείωση των δαπανών δεν αποτελεί απαραιτήτως τον καλύτερο δρόμο για την επιστροφή στην κερδοφορία, καθώς μια τέτοια στρατηγική μπορεί να πλήξει την ικανότητα της εταιρείας να αναπτύξει καλύτερους τρόπους δραστηριοποίησης και αποκόμισης κερδών.  

Πέραν των δαπανών, ο Έλον Μασκ σκοπεύει να επαναφέρει εν ζωή την εφαρμογή σύντομων βίντεο Vine, η οποία είχε βάλει «λουκέτο» το 2016. Παράλληλα, σχεδιάζει ένα ξεχωριστό προϊόν, το οποίο θα επιτρέπει στους χρήστες να επιβάλλουν χρεώσεις σε όσους παρακολουθούν τα βίντεό τους.  

Το νέο «αφεντικό» της πλατφόρμας ευελπιστεί ό,τι όλα αυτά θα αποδώσουν καρπούς και θα αναβαθμίσουν τη λειτουργία του Twitter.  

Ωστόσο, η άφιξη του Έλον Μασκ έχει προκαλέσει και αρνητικές αντιδράσεις, με μεγάλα brands, όπως οι Volkswagen, Pfizer και General Mills, να ανακοινώνουν την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του λογαριασμού τους στο Twitter. Κι αυτό, διότι αντιδρούν σε ορισμένες προωθούμενες αλλαγές, όπως η άρση της πολιτικής για την απαγόρευση του λόγου μίσους (hate speech) ή της παραπληροφόρησης. 

Διαβάστε επίσης

Το Πρωθυπουργικό stop στην Αλεξανδρούπολη, τα (μη) νέα για τις υποκλοπές, ο Μασούτης, ο Κρητικός και τα μικρά σούπερ μάρκετ, τα σπίτια του Ελληνικού και η Αρχαιολογία 

Αλλάζουν όλα για τις μισθώσεις τύπου Airbnb – Οι προτάσεις και οι αντιδράσεις της αγοράς

Το τρομερό παιδί της ηλεκτρικής αυτοκίνησης και οι Bugatti από το μέλλον

Exit mobile version